Coq au vin
Apèritif

Coq au vin

Coq au vin eller kylling i rødvin lages som navnet antyder med vin i gryta. Velg gjerne en saftig vin uten fatpreg og helst ikke for tanninrik. Her er oppskriften.

Fremgangsmåte

Smelt smør i en stor støpejernsgryte på middels varme, og fres baconet gyllent. Ha baconet til side, men la fettet være igjen i pannen.

Del kyllinglårene i to, slik at overlår og kyllingklubbe er separert. Tørk kyllinglårene med tørkepapir og krydre godt med salt og pepper. Skru opp varmen til middels-høy og brun kyllinglårene godt på begge sider. Hell over cognac og tenn på. (NB! Stå litt på avstand og ikke gjør det under avtrekksvifta. Det kan være vanskelig å se flammene, rist gjerne litt på pannen før du prøver på nytt).

Ha gulrøtter, stangselleri og hvitløksfedd i gryten og stek til sellerien er blank. Ha i tomatpurè, rødvin, kyllingkraft, timiankvast og laubærblad, samt det stekte baconet. Kok opp, skru ned varmen og la småputre under lokk i ca 40 minutter, eller til kyllingen er ferdig. Rør i blant. Når kyllingen er gjennomkokt, fisk den ut av gryten og legg til side på en tallerken. Skru opp varmen til høy og reduser sausen til ca 5 dl.

Mens kylling putrer i vei lager du karamellisert sopp og sølvløk. Smelt smør i en stekepanne over lav-medium varme. Ha i aromasopp og sølvløk. Krydre med salt og pepper og  finhakket timian, og brun forsiktig over lav varme i ca 10 minutter. Tilsett sukker og stek videre til grønnsakene er karamellisert, dette vil ta ca 30 minutter. 

Når sausen er ferdig redusert; Rør sammen smør og hvetemel i en liten skål til en deigklump. Rør inn i gryta og la koke i 5 minutter til sausen er tykk og blank. Ha kyllingen tilbake i gryta sammen med  karamellisert sopp og løk, og server coq a vin med hjemmelaget potetmos, og gjerne dampede aspargesbønner eller brokkolini.

Her finner du flere franske favoritter

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apèritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Prøv denne kyllingsuppen med indisk vri
Dagens rett

Prøv denne kyllingsuppen med indisk vri

Denne suppeoppskriften med masse smak og krydder er perfekt nå som høstmørket er på sitt mørkeste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her