Coq au vin
Apèritif

Coq au vin

Coq au vin eller kylling i rødvin lages som navnet antyder med vin i gryta. Velg gjerne en saftig vin uten fatpreg og helst ikke for tanninrik. Her er oppskriften.

Fremgangsmåte

Smelt smør i en stor støpejernsgryte på middels varme, og fres baconet gyllent. Ha baconet til side, men la fettet være igjen i pannen.

Del kyllinglårene i to, slik at overlår og kyllingklubbe er separert. Tørk kyllinglårene med tørkepapir og krydre godt med salt og pepper. Skru opp varmen til middels-høy og brun kyllinglårene godt på begge sider. Hell over cognac og tenn på. (NB! Stå litt på avstand og ikke gjør det under avtrekksvifta. Det kan være vanskelig å se flammene, rist gjerne litt på pannen før du prøver på nytt).

Ha gulrøtter, stangselleri og hvitløksfedd i gryten og stek til sellerien er blank. Ha i tomatpurè, rødvin, kyllingkraft, timiankvast og laubærblad, samt det stekte baconet. Kok opp, skru ned varmen og la småputre under lokk i ca 40 minutter, eller til kyllingen er ferdig. Rør i blant. Når kyllingen er gjennomkokt, fisk den ut av gryten og legg til side på en tallerken. Skru opp varmen til høy og reduser sausen til ca 5 dl.

Mens kylling putrer i vei lager du karamellisert sopp og sølvløk. Smelt smør i en stekepanne over lav-medium varme. Ha i aromasopp og sølvløk. Krydre med salt og pepper og  finhakket timian, og brun forsiktig over lav varme i ca 10 minutter. Tilsett sukker og stek videre til grønnsakene er karamellisert, dette vil ta ca 30 minutter. 

Når sausen er ferdig redusert; Rør sammen smør og hvetemel i en liten skål til en deigklump. Rør inn i gryta og la koke i 5 minutter til sausen er tykk og blank. Ha kyllingen tilbake i gryta sammen med  karamellisert sopp og løk, og server coq a vin med hjemmelaget potetmos, og gjerne dampede aspargesbønner eller brokkolini.

Her finner du flere franske favoritter

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apèritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Imponerende 55 finalister i Star Wine List Award Norway 2025

Blant et rekordstort antall påmeldte vinkart i konkurransen Star Wine List Award Norway er det også rekordmange finalister fordelt på ni ulike kategorier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe nytt med grillkyllingen
Dagens rett

Gjør noe nytt med grillkyllingen

Når du frister med kyllinglår, er det ingen problemer med å få selv de yngste til å spise gulrøtter. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her