500 gram hvetemel
2 ts salt
4 ss sukker
3 dl melk
20 gram gjær
200 gram smør
Fremgangsmåte
Løs opp gjæren i kald melk. Bland melka med mel, salt og sukker i en bolle. Hvis du har en liten eltemaskin, kan du kjøre den til den er smidig. Hvis ikke, elter du den for hånd. Deigen skal være relativt fast, for smøret kommer i seinere. Hvis du ikke har tid til å la deigen stå over natta, bør du i det minste sette den i kjøleskapet en halvtimes tid, sånn at den blir kald.
Ta ut deigen. Kjevle den til en firkant på omtrent 40x40 cm. Ta ut smøret og høvle det i tynne skiver med en ostehøvel, og la det dekke halve deigen. Brett igjen deigen som en konvolutt og klem sammen hjørnene. Hvis du har brukt lang tid på dette og deigen har blitt lunken, bør du la den hvile litt i kjøleskapet. Hvis ikke, kan du hoppe rett på neste trinn. Kjevle ut deigen til den er omtrent 20x60 cm. (Dette er omtrentlige mål, tro ikke at andre enn virkelig flinke folk får til perfekte firkanter med riktige mål. Fold deigen i tre, som et brev. Denne prosessen (hvile i kjøleskapet, kjevle ut til 20x60, brette i tre) skal du gjenta til sammen tre ganger.
Rull deigen til et rektangel på omtrent 40x60 cm. Del dette rektangelet i tre striper på omtrent 13 cm. Får du ikke til det, er det i hvert fall et poeng at deigen skal være omtrent en halv cm tykk. Skjær ut deigen i likebeinte trekanter. Rull hver trekant sammen til små halvmåner og legg dem på et smurt stekebrett. Dekk dem til og la dem heve til de er omtrent dobbelt så store. Pensle med egg. Varm ovnen opp til 200 grader. Bak croissantene midt i ovnen til de er gyllenbrune og sprø. Det tar 15- 20 minutter.
Det er mye venting involvert, men det er nødvendig for at smøret ikke skal smelte. (Men når det står at du skal la deigen hvile 20 minutter, kan den godt hvile lenger.) All brettingen er for at deigen skal få mange lag og bli luftig og deilig. Du kan med fordel sette deigen kvelden før og la den stå i kjøleskapet med plast over.
Dette er nok til en hel del croissanter. Hvis du bare skal ha noen få av gangen, kan du fryse resten av de stekte croissantene. Da er alt de trenger en rask oppvarming, så er de klare til søndagsfrokosten.
Mens grand cru Burgund er utenfor de aller flestes økonomiske komfortsone, er det andre områder som leverer viner på samme høye nivå uten at du blir ranet. Blant mainyhetene er det utrolig mange sterke uttrykk som dokumenterer dette.
Henriots rimeligste champagne inneholder vin fra 1969 og utover – det vil si fra mer enn ulike 50 årganger. Det er altså ikke av rene kommersielle hensyn at Henriot Souverain fremheves som sjelen i champagnehuset.
Den 22. mai inviterer vi til en smakfull kveld på Louise Aker Brygge med 5 glass av Italias beste musserende viner, franciacorta, og et bugnende sjømatfat.