CROISSANT

Ingredienser
500 gram hvetemel
2 ts salt
4 ss sukker
3 dl melk
20 gram gjær
200 gram smør

Fremgangsmåte

Løs opp gjæren i kald melk. Bland melka med mel, salt og sukker i en bolle. Hvis du har en liten eltemaskin, kan du kjøre den til den er smidig. Hvis ikke, elter du den for hånd. Deigen skal være relativt fast, for smøret kommer i seinere. Hvis du ikke har tid til å la deigen stå over natta, bør du i det minste sette den i kjøleskapet en halvtimes tid, sånn at den blir kald.

Ta ut deigen. Kjevle den til en firkant på omtrent 40x40 cm. Ta ut smøret og høvle det i tynne skiver med en ostehøvel, og la det dekke halve deigen. Brett igjen deigen som en konvolutt og klem sammen hjørnene. Hvis du har brukt lang tid på dette og deigen har blitt lunken, bør du la den hvile litt i kjøleskapet. Hvis ikke, kan du hoppe rett på neste trinn. Kjevle ut deigen til den er omtrent 20x60 cm. (Dette er omtrentlige mål, tro ikke at andre enn virkelig flinke folk får til perfekte firkanter med riktige mål. Fold deigen i tre, som et brev. Denne prosessen (hvile i kjøleskapet, kjevle ut til 20x60, brette i tre) skal du gjenta til sammen tre ganger.

Rull deigen til et rektangel på omtrent 40x60 cm. Del dette rektangelet i tre striper på omtrent 13 cm. Får du ikke til det, er det i hvert fall et poeng at deigen skal være omtrent en halv cm tykk. Skjær ut deigen i likebeinte trekanter. Rull hver trekant sammen til små halvmåner og legg dem på et smurt stekebrett. Dekk dem til og la dem heve til de er omtrent dobbelt så store. Pensle med egg. Varm ovnen opp til 200 grader. Bak croissantene midt i ovnen til de er gyllenbrune og sprø. Det tar 15- 20 minutter.

Det er mye venting involvert, men det er nødvendig for at smøret ikke skal smelte. (Men når det står at du skal la deigen hvile 20 minutter, kan den godt hvile lenger.) All brettingen er for at deigen skal få mange lag og bli luftig og deilig. Du kan med fordel sette deigen kvelden før og la den stå i kjøleskapet med plast over.

Dette er nok til en hel del croissanter. Hvis du bare skal ha noen få av gangen, kan du fryse resten av de stekte croissantene. Da er alt de trenger en rask oppvarming, så er de klare til søndagsfrokosten.

Sendt inn av Synnøve Flister

Forsiden akkurat nå
Med kveitecarpaccio til forrett er suksessen sikret
Dagens rett

Med kveitecarpaccio til forrett er suksessen sikret

Den er utrolig lettlaget og umulig å ikke like.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Helgrillet entrecôte er grillsesongens høydepunkt
Dagens rett

Helgrillet entrecôte er grillsesongens høydepunkt

Inviter til et skikkelig festmåltid og server det saftigste, møreste kjøtt rett fra grillen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Sommerens saftigste pinot noir finnes på nesten alle pol
+
Godbiter i pollisten

Sommerens saftigste pinot noir finnes på nesten alle pol

Den holder bare 12 prosent alkohol og finnes som en überkul usvovlet utgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Til kamp mot Bread & Butter med ekstra gunstig pris
+
Ukens vin

Til kamp mot Bread & Butter med ekstra gunstig pris

Med 12,5 prosent alkohol og under 3 gram restsukker samt fravær av smør og toast er denne vinen rustet til kamp - og til en pris som er lavere enn hos produsenten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gi kotelettene en italiensk vri
Dagens rett
Koteletter og pasta med oliven og kapers

Gi kotelettene en italiensk vri

Det er ikke så mye som skal til for å gjøre svinekoteletter til et festmåltid - og det midt i uka. Følg denne enkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En jordbærmartini har selve essensen av sommer - godt hjulpet av litt vanilje
Ukens drink

En jordbærmartini har selve essensen av sommer - godt hjulpet av litt vanilje

Røde og fristende ligger de i butikken - friske jordbær er også en utrolig base for denne herlige martinien

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her