Fersk skrei, lever og rogn med persillesaus
Foto: Alf Börjesson

Fersk skrei, lever og rogn med persillesaus

Fremgangsmåte

pris pr porsjon ca 60 kroner

Koking av lever:
Før leveren kokes må den renses for hinner. Hinnene kan lett dras av. Ikke få panikk hvis du finner små makker i hinnene på leveren. De er helt ufarlige! Leveren skjæres i biter som legges i en kasserolle med løk skåret i syltynne skiver sammen med 2 ts salt, 1 ts eddik og 1 ts grovkvernet svart pepper.

La leveren ligge og trekke ved svak varme i 15-20 minutter avhengig av hvor store bitene er. Den må ikke koke, da blir den tørr og seig.

Koking av rogn:
Vask rogna og pakk den inn i matpapir for å unngå at den går i stykker under koking. Legg den i ½ liter kokende vann tilsatt ½ spiseskje salt. La den trekke i 20-40 minutter (avhengig av størrelse) til rogna er ferdig kokt.

Koking av skrei:
Kok opp en liter vann tilsatt salt, 2 ss dl pr liter vann og 1 ss eddik. Trekk kjelen av plata og legg i fiskeskivene. Sett kjelen over varmen igjen og kok opp. Trekk kjelen til side og la fisken stå og trekke i ca 4 minutter til fisken er kokt. Før servering legger du fisken med en fiskespade på et serveringsfat. Hell kokekraften i en bolle og tilsett 1 dl salt. Pisk med en visp til saltet er oppløst. Hell saltlaken over fisken 3-4 ganger avhengig av hvor glad du er i salt. Slik blir fisken perfekt saltet.

Server skreien på varme tallerkener med kokt torskerogn skjært i skiver, lever med leverfettet kokte poteter og persillesausen. Leverfettet (tran rett og slett) er den perfekte sausen til fisken. Men for å sprite opp synsinntrykket serverer vi fisken med en irrgrønn persillesaus som også bidrar med et nytt element i smaksbildet.

Persillesausen:
Skyll persillen godt. Knip av bladene og kast stilken. Kok opp en kasserolle med saltet vann og kok persillen i et par minutter, ikke mer. Overfør til en bolle med iskaldt vann. Når persillen er avkjølt, tas den opp og tørkes. Kjør persillebladene i en mikser sammen med litt vann til en fin puré. Varm opp forsiktig. Smak til med salt og pepper og server med en gang

Sendt inn av Apéritif

4
4/5 etter 5 anmeldelser
Din vurdering:

Forsiden akkurat nå

Til toppen