Fylt rødkål

Ingredienser

4-6 porsjoner
1 rødkål (1 kg)
4 ss olivenolje
50 g smør/margarin
100 g tørkede brødsmuler
175 g hakkete nøtter (peanøtter, hasselnøtter, cashew og valnøtter)
1 finhakket løk
100 g champignon i skiver
3 finhakkete hvitløkbåter
3 ss finhakkete urter etter smak
revet skall av ½ sitron
½ ts salt
pepper
3 dl grønnsakskraft

Yoghurtsaus:
4 dl yoghurt
3 ss Snøfrisk
1 ss finhakket sitronskall
1 ss finhakket sitrongress
3 ss finhakket frisk dill
salt og grovkvernet pepper

Søtpotet- og løkgrateng
4 ss olivenolje
3 store finhakkete løk
3 store finhakkete hvitløkbåter
250 g søtpoteter
2 store kvaster finhakket rosmarin
10 friske finhakkete salvieblader
salt og pepper
finhakket bladpersille til pynt

Fremgangsmåte

Skjær av den nederste delen av kålen. Løsne forsiktig av de 6-8 ytterste bladene. Forvell dem i kokende vann i 2-3 minutter. Avkjøl under rennende vann og tørk med kjøkkenpapir. Skjær bort de tykkeste bladårene. Resten av kålhodet deles i to langs midtstilken. Del den ene halvdelen i 4 skiver på langs og fjern midtstilken. Strimle kålskivene på tvers. Den andre delen kan du bruke senere.

Yoghurtsaus
Hell yoghurten i et kaffefilter og la stå i 2 timer. Bland yoghurtosten med Snøfrisk og urtene. Smak til med salt og pepper.

Varm 1 ss av oljen og halvparten av smøret i en stekepanne. Fres brødsmulene og nøttene i 3-4 minutter, til brødsmulene er sprø. Ha nøtteblandingen over i en bolle og tørk godt av pannen. Varm resten av oljen og 1 ss av smøret og fres løken i noen minutter til den er blank. Tilsett soppen og den strimlede kålen og fres blandingen i 5 minutter. Rør inn hvitløken og urtene og fres videre i 2 minutter. Bland dette med nøtteblandingen. Tilsett sitronskall, salt og pepper og 1,5 dl av kraften.

Søtpotet- og løkgrateng

Ha oljen i en stor stekepanne og sett den på middels varm plate. Ha i løken og fres den gylden og myk. Tilsett hvitløken og fres videre i 2-3 minutter. Ta pannen av platen og ha løken over i en bolle. Skrell søtpotetene og riv dem grovt på et råkostjern eller i foodprocessor. Overfør til løkbollen sammen med rosmarinen og salvien. Bland godt og smak til med salt og pepper. Ha over i en ildfast form. Drypp over olivenolje. Stek ved 180 grader i en time. Dryss over persillen.

Legg kålbladene i bunnen og oppover kanten i en ildsfast form slik at de henger godt over kanten av formen. Det må ikke være glipper mellom bladene. Legg fyllet i midten og legg resten av smøret på i klatter. Pakk kålbladene som henger over kanten rundt fyllet og hell resten av kraften langs kanten av formen. Dekk godt med alu.folie. Stek i 45 minutter ved 180 grader. La hvile 10 minutter før du skjærer den i "kakestykker".

Sendt inn av

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her