Gravet laks i pepperrotsvinaigrette
Foto: wmaster890

Gravet laks i pepperrotsvinaigrette

Denne retten hører hjemme på et hvert koldtbord eller som forret. Med den vinaigretten vi foreslår kan vi garantere deg suksess.

Fremgangsmåte

  1. Du kan kjøpe gravlaksen i butikken eller lage den selv. Om du vil lage den selv, gjør du slik:
  2. Kjøp en laks, om du ikke vil filetere den selv, be dem gjøre det for deg. Frys den ned, godt innpakket i to døgn. Dette for å bli kvitt eventuelle parasitter.
  3. Bland like deler salt og sukker (salt uten jod) ca 1/2 dl av hver. Smør fisken godt inn med denne blandingen, klipp opp 4 spiseskjeer med dill og strø over, (du kan sette til forskjellige aromaer om du vil som akevitt, whisky, multer, sjalottløk osv.
  4. Det er gøy å eksperimentere med ulike smaker, men til denne retten graver du laksen bare med sukker, salt og dill.
  5. Legg laksen i en form med litt kanter på, legg filetene oppå hverandre med kjøttsiden mot hverandre, og halen mot hodet, (hodet er selvsagt fjernet) Legg noe litt tungt oppå, så det ligger i press, snu på filetene to ganger i døgnet. Laksen er ferdig etter to døgn, fastere og med litt mer smak etter tre døgn.

Gravet laks med vinaigrette:
Skrell og finstrimle sellerien og gulroten, kok dem i lettsaltet vann i 2-3 min.

Skjær squashen i strimler og legg den i kok ytterligere 1-2 min. Skyll grønnsakene i iskaldt vann, rør i olje og salt, bland i hvitvinseddik, vann, olje, pepperrot, salt og pepper.

Tips:
Grovriv ikke pepperroten i forveien fordi den mørkner.

Legg opp grønnsakene på 4 tallerkener. Legg på lakseskivene, og topp det med friskrevet pepperrot.

Server med grovt brød.

Her finner du flere oppskrifter med gravet laks

Her finner du flere småretter som passer utmerket til koldtbordet

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her