Gravet laks i pepperrotsvinaigrette II

Denne retten kan du serve på koldtbordet eller som en forrett. Uansett blir den garantert tatt velvillig i mot.

Fremgangsmåte

Du kan kjøpe gravlaksen i butikken eller lage den selv. Om du vil lage den selv, gjør du slik:

Kjøp en laks, om du ikke vil filetere den selv, be dem gjøre det for deg. Frys den ned, godt innpakket i to døgn. Dette for å bli kvitt eventuelle parasitter.

Bland like deler salt og sukker (salt uten jod) ca 1/2dl av hver. Smør fisken godt inn med denne blandingen, klipp opp 4 spiseskjeer med dill og strø over, (du kan sette til forskjellige aromaer om du vil som akevitt, whisky, multer, sjalottløk osv.

Det er gøy å eksperimentere med ulike smaker, men til denne retten graver du laksen bare med sukker, salt og dill.

Legg laksen i en form med litt kanter på, legg filetene oppå hverandre med kjøttsiden mot hverandre, og halen mot hodet, (hodet er selvsagt fjernet) Legg noe litt tungt oppå, så det ligger i press, snu på filetene to ganger i døgnet. Laksen er ferdig etter to døgn, fastere og med litt mer smak etter tre døgn.

Gravet laks med vinaigrette

Skrell og finstrimle sellerien og gulroten, kok dem i lettsaltet vann i ca. 3 min.

Skjær squashen i strimler og legg den i kok ytterligere 2 min. Skyll grønnsakene i kaldt vann, rør i olje og salt, bland i vinegger, vann, olje, pepperrot, salt og pepper. Grovriv ikke pepperroten i forveien fordi den mørkner, legg opp grønnsakene på 4 tallerkener. Legg på lakseskivene, og topp det med pepperrot.

Her finner du flere oppskrifter med gravet laks

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

  • Frankrike
    Frankrike
    Volum: 0.75 l Pris: 200.00 kr Basisutvalget
    85 POENG
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Imponerende 55 finalister i Star Wine List Award Norway 2025

Blant et rekordstort antall påmeldte vinkart i konkurransen Star Wine List Award Norway er det også rekordmange finalister fordelt på ni ulike kategorier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her