Grillet hval med syltet potet, bakt sellerirot og rømmesaus
Norsk hval

Grillet hval med syltet potet, bakt sellerirot og rømmesaus

Prøv kokkelandslagets Gunnar Jensens grillet hval med syltet potet, bakt sellerirot og rømmesaus med ramsløk. Enkel å lage, og smaker himmelsk.

Fremgangsmåte

  1. Bakt sellerirot:
    Start med å bake selleriroten. Skjær skallet av roten og ha den på plastfolie, drypp over 1 ss med god olivenolje og en god klype salt. Pakk den godt inn i folien og sett den i stekeovnen på 180 grader i 1,5 – 2 timer – dette kommer an på størrelsen på sellerien.
  2. Den er ferdig når du kan stikke en nål eller en liten kniv i riten uten at du kjenner motstand. La avkjøle noe før servering. Denne kan også lages i forveien. Så deler man den i biter og varmer opp i stekoven ved servering.
  3. Syltet potet:
    Kok gode små poteter møre i lettsaltet vann. Avkjøl og del potetene i to. 
  4. Kok opp vann, sukker, eddik og krydder. Hell dette over potetene og la de sylte minimum 2 timer. Dette kan med fordel lages dagen i forveien. Holder seg godt på kjøl en ukes tid.
  5. Rømmesaus:
    Ha melk, rømme og salt i en kasserolle og kok opp. Bruk en stavmixer til å blende sausen glass. Ved servering vend inn oljen eller ramsløken. 

Tips:
Du kan bruke 50 gram fersk eller fryst finhakket ramsløk i stedet. Alternativt 0,5 ss tørket ramsløk. Annen type løkolje, gressløk eller seiersløk, fungerer også fint.

  1. Grillet hval:
    Beregn 180-200 g hvalkjøtt per person skjært i ca 2-3 cm tykke skiver.
    Solsikkeolje til steking.
  2. Varm grillen, grillpanne eller en stekepanne. Ha i solsikkeolje og stek hvalbiffen ca 1,5-2 minutter på hver side. Hvil kjøttet ca 4-5 minutter før servering.

Her finner du mange deilige retter med hval

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Norsk hval

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Prøv en eksotisk vri på gulrotkaken
Ukens kake

Prøv en eksotisk vri på gulrotkaken

Denne gulrotkaken har fått smak av likøren laget av den sørafrikanske frukten marula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Som landets beste restaurant er Kvitnes Gård samtidig Norges kandidat til The Nordic Prize 2025

Kvitnes Gård er Norges kandidat til The Nordic Prize 2025. I februar faller den endelige dommen. Da blir det kanskje norsk seier for fjerde gang på rad.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her