Grillparty

Ingredienser
Grillsalater

Fremgangsmåte

Sauser, salater og salsaer til grillsesongen

- noen favoritter som kan lages god tid i forveien!

Potetsalat med urter, aioli og bacon:

1 kg nypoteter, vaskede
200 g bacon, skåret i små biter
1 dl hakkede friske urter som gressløk, basilikum, persille og oregano

Aioli:

2 store hvitløkfedd
2 store eggeplommer
saften av 1 sitron
1 1/2 dl solsikkeolje eller soyaolje
1 1/2 dl mild olivenolje
salt og pepper

Fremgangsmåte:

Kjør hvitløk, eggeplommer og halvparten av sitronsaften sammen i en hurtigmikser. Spe forsiktig med oljen men smaskinen går. Smak til med mer sitronsaft, salt og pepper.

Eller, visp aiolien sammen for hånd. Det er viktig at oljen tilsettes litt etter litt i en tynn stråle. Kok potetene møre og sprøstek baconet.
Hell vannet av potetene, damp dem tørre og avkjøl.
Del poteten i to og bland dem med urter, aioli og bacon.

Tips:
Hakket vårløk eller rødløk i tynne ringer kan også tilsettes.

Sennepsvinaigrette:

Perfekt til grønn salat, bønnesalat, potetsalat og asparges

2 ss Dijon-sennep
1 ss sherryeddik eller rødvinseddik
2 dl solsikkeolje, eller annen nøytral olje
2 sjalottløk, finhakket
2 ss hakket gressløk
salt og pepper

Visp sammen sennep, eddik, litt salt og pepper.
Tilsett oljen i en tynn stråle under kraftig visping.
Smak til med mer salt og pepper om nødvendig og bland til slutt inn sjalottløk og gressløk.

Vannmelon-, tomat- og fetaostsalat:


1/4 vannmelon
250 g cherrytomater, gjerne røde og gule
100 g fetost, smuldret
2 ss god olivenolje
en håndfull basilikumblader, hakket
salt og pepper

Skjær melonen i terninger og del tomatene i to.
Bland sammen melon, tomater, olivenolje, urter og krydder.
Dryss over fetaost.

Tips:
Tilsett 1 ss hakket frisk mynte.

Papaya og grillet paprika salsa:


2 grillede røde paprika, renset
2 papayaer, skrelt og renset for frø
2 vårløk, finsnittet
1/2-1 rød chili, renset for frø og finhakket
saften av 1 stor lime
4 ss olivenolje
1 ts balsamicoeddik
hakket frisk koriander
salt og pepper

Skjær paprika og papaya i små terninger.
Bland sammen alle ingrediensene og smak til med salt og pepper.

La salsaen stå å trekke i ca. 30 minutter, slik at alle smakene får utvikle seg. Like god til kylling og biff som til grillet fisk og scampi.

Tips:
Prikk chilien med en spiss kniv og grill den helt til den blir sort.
( På samme måte som du griller paprika) Fjern skinn og frø og hakk opp kjøttet, chilien får da en mildere og søtere smak.
Grillet paprika kan kjøpes ferdig på boks.

Fersken- og ingefærsalsa:


3 fersken
1 liten rødløk
1 ss finhakket frisk ingefær
1/2 ts karri
1 ts sorte sennepsfrø, kan sløyfes
1 ss olje
saften av 1 sitron
salt og pepper
en håndfull korianderblader, hakket

Fremgangsmåte:

Dypp ferskenene i kokende vann til skinnet løsner. Ha de raskt over i isvann og dra av skinnet. Skjær ferskenene i små terninger.
Fres finhakket rødløk, ingefær, karri og sennepsfrø i oljen.
Fres forsiktig i et par tre minutter.

Ta kasserollen fra varmen og tilsett fersken og sitronsaft.
Smak til med salt og pepper og la salsaen trekke i ca. 30 minutter.
Bland inn frisk koriander rett før servering.
Ekstra god til svinekjøtt eller bare som snacks med f.eks. tortillachips.

BBQ- Sauce


2 dl ketchup
2 dl brunt sukker
3 hvitløkfedd, finhakket
4 ss teriyakimarinade
3 ss søt chilisaus
salt og pepper
tabasco eller Sambal Oelek ( chilipasta)

Rør sammen ketchup og brunt sukker.
Tilsett hvitløk, teriyakimarinade og chilisaus.
Smak til med salt, pepper og ev. tabasco.

Tips:
Sausen kan gjerne smakes til med litt nellik, kanel eller anis.
Holder seg fint en uke i kjøleskapet.

Ananas- og bourbonglasur:

3 hvitløksfedd, finhakket
2 sjalottløk, finhakket
3 dl brunt sukker
1 boks knust ananas
1 dl vann
4 ss teriyakimarinade
3 ss sitronsaft
3 ss bourbon eller whiskey
tabasco eller kajennepepper
1 ss olje

Fres sjalottløk og hvitløk i en kasserolle. Tilsett vann, ananas, teriyaki og sukker. Kok opp under omrøring.
Ha i bourbon og sitronsaft og la det hele småkoke i ca. 40 minutter, eller til glasuren får sirupskonsistens.

Tips:
Glasuren pensles på kjøttet helt på slutten av steketiden.

Sendt inn av Henning Rognli

Forsiden akkurat nå
Med kveitecarpaccio til forrett er suksessen sikret
Dagens rett

Med kveitecarpaccio til forrett er suksessen sikret

Den er utrolig lettlaget og umulig å ikke like.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Helgrillet entrecôte er grillsesongens høydepunkt
Dagens rett

Helgrillet entrecôte er grillsesongens høydepunkt

Inviter til et skikkelig festmåltid og server det saftigste, møreste kjøtt rett fra grillen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Sommerens saftigste pinot noir finnes på nesten alle pol
+
Godbiter i pollisten

Sommerens saftigste pinot noir finnes på nesten alle pol

Den holder bare 12 prosent alkohol og finnes som en überkul usvovlet utgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Til kamp mot Bread & Butter med ekstra gunstig pris
+
Ukens vin

Til kamp mot Bread & Butter med ekstra gunstig pris

Med 12,5 prosent alkohol og under 3 gram restsukker samt fravær av smør og toast er denne vinen rustet til kamp - og til en pris som er lavere enn hos produsenten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gi kotelettene en italiensk vri
Dagens rett
Koteletter og pasta med oliven og kapers

Gi kotelettene en italiensk vri

Det er ikke så mye som skal til for å gjøre svinekoteletter til et festmåltid - og det midt i uka. Følg denne enkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En jordbærmartini har selve essensen av sommer - godt hjulpet av litt vanilje
Ukens drink

En jordbærmartini har selve essensen av sommer - godt hjulpet av litt vanilje

Røde og fristende ligger de i butikken - friske jordbær er også en utrolig base for denne herlige martinien

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her