Fremgangsmåte
Sauser, salater og salsaer til grillsesongen
- noen favoritter som kan lages god tid i forveien!
Potetsalat med urter, aioli og bacon:
1 kg nypoteter, vaskede
200 g bacon, skåret i små biter
1 dl hakkede friske urter som gressløk, basilikum, persille og oregano
Aioli:
2 store hvitløkfedd
2 store eggeplommer
saften av 1 sitron
1 1/2 dl solsikkeolje eller soyaolje
1 1/2 dl mild olivenolje
salt og pepper
Fremgangsmåte:
Kjør hvitløk, eggeplommer og halvparten av sitronsaften sammen i en hurtigmikser. Spe forsiktig med oljen men smaskinen går. Smak til med mer sitronsaft, salt og pepper.
Eller, visp aiolien sammen for hånd. Det er viktig at oljen tilsettes litt etter litt i en tynn stråle. Kok potetene møre og sprøstek baconet.
Hell vannet av potetene, damp dem tørre og avkjøl.
Del poteten i to og bland dem med urter, aioli og bacon.
Tips:
Hakket vårløk eller rødløk i tynne ringer kan også tilsettes.
Sennepsvinaigrette:
Perfekt til grønn salat, bønnesalat, potetsalat og asparges
2 ss Dijon-sennep
1 ss sherryeddik eller rødvinseddik
2 dl solsikkeolje, eller annen nøytral olje
2 sjalottløk, finhakket
2 ss hakket gressløk
salt og pepper
Visp sammen sennep, eddik, litt salt og pepper.
Tilsett oljen i en tynn stråle under kraftig visping.
Smak til med mer salt og pepper om nødvendig og bland til slutt inn sjalottløk og gressløk.
Vannmelon-, tomat- og fetaostsalat:
1/4 vannmelon
250 g cherrytomater, gjerne røde og gule
100 g fetost, smuldret
2 ss god olivenolje
en håndfull basilikumblader, hakket
salt og pepper
Skjær melonen i terninger og del tomatene i to.
Bland sammen melon, tomater, olivenolje, urter og krydder.
Dryss over fetaost.
Tips:
Tilsett 1 ss hakket frisk mynte.
Papaya og grillet paprika salsa:
2 grillede røde paprika, renset
2 papayaer, skrelt og renset for frø
2 vårløk, finsnittet
1/2-1 rød chili, renset for frø og finhakket
saften av 1 stor lime
4 ss olivenolje
1 ts balsamicoeddik
hakket frisk koriander
salt og pepper
Skjær paprika og papaya i små terninger.
Bland sammen alle ingrediensene og smak til med salt og pepper.
La salsaen stå å trekke i ca. 30 minutter, slik at alle smakene får utvikle seg. Like god til kylling og biff som til grillet fisk og scampi.
Tips:
Prikk chilien med en spiss kniv og grill den helt til den blir sort.
( På samme måte som du griller paprika) Fjern skinn og frø og hakk opp kjøttet, chilien får da en mildere og søtere smak.
Grillet paprika kan kjøpes ferdig på boks.
Fersken- og ingefærsalsa:
3 fersken
1 liten rødløk
1 ss finhakket frisk ingefær
1/2 ts karri
1 ts sorte sennepsfrø, kan sløyfes
1 ss olje
saften av 1 sitron
salt og pepper
en håndfull korianderblader, hakket
Fremgangsmåte:
Dypp ferskenene i kokende vann til skinnet løsner. Ha de raskt over i isvann og dra av skinnet. Skjær ferskenene i små terninger.
Fres finhakket rødløk, ingefær, karri og sennepsfrø i oljen.
Fres forsiktig i et par tre minutter.
Ta kasserollen fra varmen og tilsett fersken og sitronsaft.
Smak til med salt og pepper og la salsaen trekke i ca. 30 minutter.
Bland inn frisk koriander rett før servering.
Ekstra god til svinekjøtt eller bare som snacks med f.eks. tortillachips.
BBQ- Sauce
2 dl ketchup
2 dl brunt sukker
3 hvitløkfedd, finhakket
4 ss teriyakimarinade
3 ss søt chilisaus
salt og pepper
tabasco eller Sambal Oelek ( chilipasta)
Rør sammen ketchup og brunt sukker.
Tilsett hvitløk, teriyakimarinade og chilisaus.
Smak til med salt, pepper og ev. tabasco.
Tips:
Sausen kan gjerne smakes til med litt nellik, kanel eller anis.
Holder seg fint en uke i kjøleskapet.
Ananas- og bourbonglasur:
3 hvitløksfedd, finhakket
2 sjalottløk, finhakket
3 dl brunt sukker
1 boks knust ananas
1 dl vann
4 ss teriyakimarinade
3 ss sitronsaft
3 ss bourbon eller whiskey
tabasco eller kajennepepper
1 ss olje
Fres sjalottløk og hvitløk i en kasserolle. Tilsett vann, ananas, teriyaki og sukker. Kok opp under omrøring.
Ha i bourbon og sitronsaft og la det hele småkoke i ca. 40 minutter, eller til glasuren får sirupskonsistens.
Tips:
Glasuren pensles på kjøttet helt på slutten av steketiden.
Sendt inn av
Henning Rognli