Hel kokt laks til koldtbordet
Foto: Aina C. Hole

Hel kokt laks til koldtbordet

Skal du lage koldtbord kommer du ikke utenom hel kokt laks. Her er oppskriften.

Fremgangsmåte

  1. Ta bort gjellene men la hodet sitte på fisken. Pass på å vaske vekk eventuelt blodrand i buken.
  2. Ha vann, salt, laurbærblad, pepper og grønnsaker i en vid kjele (gjerne fiskekjele) som passer størrelsen på fisken. Pass på at laksen er helt dekket med vann. Kok sakte opp.
  3. La trekke i 20 minutter over svak varme (vannet skal simre). Avkjøl fisken i kokevannet hvis du skal servere den kald (som på bildet).
  4. Trekk av skinnet på begge sider, fjern ryggfinne og bukfinner og legg fisken pent opp på et fat.
  5. Pynt med sitronbåter, majones og persille. Server gjerne med en god agurksalat og majones eller en hjemmelaget remulade til.

Tips 1: 
Hvis du skal servere fisken varm, bør du legge til 10 minutter til trekketiden og løfte den forsiktig ut av vannet med to redskaper. Tradisjonelt serveres denne da med kokte poteter, agurksalat og rømme eller smørsaus.

Tips 2: 
For å være helt sikker på at fisken er gjennomkokt kan du stikke inn et steketermometer i den tykkeste delen av fisken inne ved ryggbenet. Når kjernetemperaturen er på 58-60 grader er fisken gjennomkokt.

Tips: 
En hel laks er nok til 12 - 14 personer som en del av koldtbord

De beste oppskriftene med laks

Lekre oppskrifter for et bugnende koldtbord

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her