Hellstrøms juleribbe
Eyvind Hellstrøm

Hellstrøms juleribbe

Ikke mange steker bedre ribbe enn Hellstrøm. Her får du oppskriften, men ikke bare det. Hans surkålvariant og hvordan du skal få til medisterkakene følger med.

Fremgangsmåte

Dette er den tradisjonelle varianten, med pepring og salting ett eller to døgn i
forkant, og NB! – her bruker vi kun svart, grovmalt pepper. Vi har finrutet
svoren med en skarp kniv eller et barberblad.

Når ribbestykket skal inn i ovnen, legger vi det med svorsiden ned i ovnspannen og har ovnen på 180 grader. Vi steker ribben slik i ca. 1 time, men følger prosessen og varmen med argusøyne.

Deretter snur vi ribbestykket med svoren opp. På dette tidspunktet liker jeg å
tilsette en grovhakket løk, likeså et par gulrøtter og noen uskrelte fedd fra en
voksen hvitløk, og en kvist med timian eller merian. Vi heller på litt mer vann,
øser sjyen over svoren og steker ytterligere en time. Så langt, så godt.

Den siste fasen, som tar nok en halvtime, består i å øse ribben hyppig, nesten hvert femte minutt, og samtidig kontrollere varmen. Kanskje litt mer, kanskje litt mindre.
Poenget er at svoren skal bli gyllenbrun og sprøstekt, og dette lykkes vi med
nettopp ved å bruke litt tid på kne foran åpen ovnsdør, med en liten øse eller en
stor skje i hånden til å øse sjyen over.

Når vi mener at ribben er ferdig stekt tar vi den ut av ovnen og siler av sjyen,
som kan jevnes lett med en melbolle (mel og smør rørt sammen), kokes litt inn og
avsluttes med et par klikker kaldt, usaltet smør.

En god smaksforsterker er et par skjeer soyasaus og et par skjeer worcestersaus i
sjyen.

Hellstrøms surkålvariant:
Lag en lys karamell med sukkeret og tøm boksens innhold i karamellen. Tilsett
hvitvinen og enebær og småkok i ca. 30 minutter.

Hellstrøms variant av medisterkaker:
Bland inn finhakket hvitløk og pepper i medisterfarsen. Form boller og stek i panne.

Server ribbe med surkål og medisterkaker samt kokte eller stekte poteter.  

Her finner du mange oppskrifter med ribbe

Her finner du over 30 oppskrifter laget av Eyvind Hellstrøm

Her finner du alt du trenger som skal til for lykkes med julematen

Kjøtt
Ribbe Pinnekjøtt Kalkun Smalahove 

Fisk
Lutefisk
 Torsk Kveite Sild Rakefisk Tilbehør 

Koldtbord, pålegg og småretter
Pålegg
 Småretter Tilbehør

Julekaker og desserter
Julekaker  Juledesserte

 

 

Sendt inn av Eyvind Hellstrøm

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 3

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Det er utrolig hvor mye smak det er i sjampinjong - spesielt når den får spille hovedrollen som her
Dagens rett

Det er utrolig hvor mye smak det er i sjampinjong - spesielt når den får spille hovedrollen som her

Pasta og sopp er en utprøvd og utvilsomt vellykket kombinasjon på kjøkkenet. Med fløte eller creme fraiche i tillegg er du i mål.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak unike viner sammen med vinmakeren
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 5. juni

Smak unike viner sammen med vinmakeren

Den 5. juni kan du smake viner til småretter med sjømat og få et eksklusivt møte med den karismatiske vinmakeren, Leopardo Felici.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her