Hønsegryte
Foto: Istock

Hønsegryte

Ingredienser
En stk høne (700-800 gram)
En purre
4-5 fedd hvitløk
To laurbærblad
En liten håndfull med hele pepperkorn
Litt salt
En terning hønsebuljong
Vann (til det dekker fuglen i gryta)
 
En persillerot
En purre (ja, en til!)
en liten boks champignon
En boks knuste tomater
En ts maizenna

Fremgangsmåte

Ha hønen i en stor gryte sammen med en hel, grovhakket purreløk, grovhakket hvitløk, pepper, litt salt og to knuste laurbærblad. Hell over vann til det dekker fuglen såvidt.
 
Når vannet begynner å koke tilsettes en terning hønsebuljong. La dette koke 2 - 2 ½ time. Fjern skummet som danner seg under kokingen.
 
Når fuglen er kokt ferdig renses den for kjøtt. Bruk buljongen som er dannet som basis for sausen.
 
Hakk en persillerot, en purreløk og tilsett passelig med buljongen og en hel boks knuste tomater. Tilsett kjøttet og la det koke en halvtime til.
 
Når det gjenstår ti minutter tilsettes en boks hermetisk champignon. Jevne det med litt maizenna.
 
Til dette spiser en gjerne ferske baguetter til eller kokt ris...eller begge deler.

Sendt inn av Øivind Storvik

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om vin: rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om vin: rødvin

Lær det grunnleggende om rødvin og smak deg gjennom åtte ulike viner. Kurset passer for nybegynnere og krever ingen forkunnskaper. Dette er tredje og siste kurset i vår kursserie «Lær mer om vin».

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her