Komle, raspeball, kompe, klubb, potetball
Foto: kabVisio

Komle, raspeball, kompe, klubb, potetball

Potetballer er en tradisjon som har forskjellige navn avhengig av hvor i landet du befinner deg.

Fremgangsmåte

Raspeball / potetball:

  1. Kok opp kraft/buljong i en stor kjele; bland deigen.
  2. Form små baller; trekk dem 25 - 30 min.
  3. Vanlig tilbehør er salt fårekjøtt, Vossakorv, stekt bacon og kålrotstappe.

Tips:
Noen serverer lettkokte grønnsaker i strimler og hvit saus med timian og andre friske urter til raspeballer.


Komle med dott:

  1. Klem vann av poteten i klede/sil; kna inn salt og mel.
  2. Kok opp kraft. Form store baller og stikk inn flesketerning i midten.
  3. Trekk kompene i kraften i 1 time. 
  4. Serveres med kokt gulrot og kålrot og kjøtt samt kokekraft.
     

Kompe (Sørlandet):

  1. Følg samme oppskrift som til komle - med eller uten dott.
  2. Server med stekt flesk og smrø eller tyttebærsyltetøy. 

Klubb (Nordland):

  1. Følg samme oppskrift som til raspeball.
  2. Server med stekt flesk og sirup. 

Sendt inn av Aperitif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Mango gjør susen i denne wokoppskriften
Dagens rett
Wok med mango

Mango gjør susen i denne wokoppskriften

Men også det lille kicket fra chili setter et umiskjennelig preg. La det bli en hot torsdag og den kan godt bli kjøttfri om du ønsker det.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her