Kystens fiskesuppe - med fiskekraft
Knut Yngve Davanger

Kystens fiskesuppe - med fiskekraft

Denne fiskesuppen må du prøve. Med alt det deilige som er i, blir du og dine garantert forøyd.

Ingredienser

4 porsjoner:

400 g skinn- og benfri fiskefilet (torsk, laks, breiflabb)
2 stk sjalottløk
2 ss smør
1,5 l fiskekraft
2 stk gulrot
0,5 stk persillerot
0,5 stk purre
1 stk liten fennikel
4 ss mykt smør
4 ss hvetemel
2 dl fløte eller seterrømme
1 stk eggeplomme
salt
pepper
0,5 ss eddik eller sitronsaft
gressløk
1 kg fiskeavskjær
løk
gulrot
sellerirot
purre
salt
laurbærblad
4 stk pepperkorn
frisk persille

Fremgangsmåte

Bør lages på god fiskekraft, være fyldig og lett syrlig.

Skjær fiskefileten i mindre biter.
Finhakk sjalottløk og surr myk i litt smør. Tilsett fiskekraft og rensede grønnsaker skåret i tynne staver.
Og kok dem knapt møre (3-4 min). Ta dem opp.

Rør sammen mykt smør og hvetemel og pisk inn i den varme kraften. Kok opp og la suppen trekke i 8-10 min. Tilsett halvparten av rømme eller fløte. Smak til med salt og pepper. Tilsett fisk og grønnsaker.

Visp sammen resten av rømme og eggeplomme og tilsett i suppen under omrøring (leger suppen). Suppen bør ikke koke etter at eggeplommen er tilsatt.
Smak til med eddik eller sitronsaft og finhakket gressløk..

Tips: Best resultat får du om du koker kraft på fiskeavskjær og bruker denne kraften som basis.
Fiskefond eller kyllingfond (fra flaske) ev kan brukes, men kan fort bli litt for salt og gir ikke den samme gode smak som når du koker kraft selv.

Fiskekraft:
Skyll godt av fiskeavskjær fra hvit fisk, helst pale. Legg i en kasserolle med løk, gulrot, sellerirot og ev litt purre i grove biter. Tilsett vann til det dekker alt i gryten. Kok opp, skum godt, tilsett litt salt, laurbærblad, pepperkorn og noen persillestilker. La kraften koke uten lokk i ca 20 min. (Koker kraften lengre kan den lett få «limsmak».)

Sil kraften gjennom et klede/fin sikt og kok den inn til den får en fyldig smak. (kok uten lokk).

Lær hvordan du lager fiskekraft her

Se flere lekre fiskesupper her

Forny din suppemeny med disse oppskriftene

9 lettlagete supper å ta med på tur

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Her får du svært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

 Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

 Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Knut Yngve Davanger

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen
Dagens rett

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen

Kveita er en av Norges flotteste matfisker og kan både stekes, grilles, kokes og tilberedes i ovn. Den er uhyre velvillig i kjøkkenet og lett å finne både tilbehør og vinfølge til, derfor er den også kokkenes favoritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Carpaccio av oksefilet er noe av det enkleste du kan lage
Dagens rett

Carpaccio av oksefilet er noe av det enkleste du kan lage

Carpaccio er svært enkelt å tilberede. Men du må passe på at tilbehøret, så som extra virgin olivenolje og parmesanost, er av ypperste kvalitet. Da er du garantert en smakfull opplevelse der storfekjøttets naturlige egenskaper kommer til sin rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En smak fra verdens mest unike vinområde
+
Godbiter i pollisten

En smak fra verdens mest unike vinområde

Fra Lisboas berømte kystlinje kommer noen av verdens mest lagringsdyktige viner laget i mikroantall, men også viner til priser som alle kan betale.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri
Matkurs og vinkurs
Winedinner 03. september i Oslo

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri

Nyt 10 smakfulle småretter og 6 nøye utvalgte viner – alt satt sammen med kjærlighet for å gi deg en kveld du sent vil glemme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Uvanlige kombinasjoner kan bli svært så vellykket, bare prøv denne
Ukens drink

Uvanlige kombinasjoner kan bli svært så vellykket, bare prøv denne

Ukens drink kombinerer vodka med anisbrennevinet Pernod. Med ananas og urter blir det mye smak i hver slurk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her