Lammestek med ovnsstekte grønnsaker og sjysaus
Foto: Alf Börjesson

Lammestek med ovnsstekte grønnsaker og sjysaus

Denne oppskriften på lammestek med ovnsstekte grønnsaker og sjysaus har alt som trengs for en virkelig stor smaksopplevelse.

Fremgangsmåte

  1. Sag av den ytterste delen av knoken.
  2. Skjær ut isbenet med en spiss kniv, eller kjøp en ferdig preparert lammestek.
  3. Rens og skjær hvitløk i tynne båter. Stikk små, skrå lommer i steken og stikk inn skivene av hvitløken.
  4. Krydre steken med salt, pepper, rosmarin og timian, gni det inn i steken.
  5. Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen av steken, og legg lammelåret i en ildfast form.
  6. Legg klatter med margarin på steken.
  7. Sett steken i ovnen på 125 grader. Stekes til steketermometeret viser ca. 63 grader for rosa og 69 grader for gjennomstekt/grå.
Ovnsstekte grønnsaker:
  1. Hakk hvitløk. Skrell, rens og skjær poteter og grønnsaker grovt opp.
  2. Varm olivenolje i en jerngryte og fres hele blandingen i 5 minutter sammen med krydderet. Sett på lokk og la det ettersteke på svak varme til de er nesten ferdig kokt.
  3. Ta ut steken, pakk den inn i aluminiumsfolie og la den hvile i ca. 15 minutter (kjernetemperaturen øker med ca fem grader).
  4. Ha grønnsakene over i den ildfaste formen. Stek på 225 grader i ca. 15 minutter mens steken hviler.
  5. Sjysaus:
    Sil sjyen og tilsett soyasaus og rødvin. Kok opp sjyen, rør ut maizena i litt kaldt vann og spe til du får en passe tykk saus.
  6. La sausen småkoke i ca. 15 minutter.
  7. Smak til med salt og pepper.
  8. Server lammestek skåret i skiver med sjysaus og de ovnsstekte grønnsakene.

Flere gode sauser finner du her

Tips: Ta gjerne steken ut før den har nådd den kjernetemperaturen du ønsker, og la den gjerne hvile opp til 30 minutter før du skjærer den opp. Kjernetemperaturen øker med ca 5 grader, og steken vil bli utrolig saftig og mør.

Se våre andre oppskrifter på lammestek

Mange andre deilige retter med lam

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig som rabatter på alle våre kurs

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy
+
Tester

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy

Også de andre sterkvintypene som madeira, sherry, rivesaltes og banyuls byr på store smaksopplevelser, for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

BEINSPIRED 2026: Smak flere hundre viner
Vinmesse
Vinmesse i Oslo 27. januar

BEINSPIRED 2026: Smak flere hundre viner

Bli med på vinmesse med topprodusenter fra Champagne, Tyskland, Italia og mye mer. Du får mulighetene til å smake flere hundre viner fra flere forskjellige land og i mange forskjellige stiler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her