Multemousse
Foto: Lars Petter Pettersen

Multemousse

Dette er en av de beste dessertmoussene som finnes. Oppskriften er dessuten grunnsteinen for en lang rekke multeoppskrifter.

Fremgangsmåte

  1. Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann i 5 minutter.
  2. Varm så halvparten av puréen i en kjele. Ta kjelen av platen når pureen når kokepunktet.
  3. Kryst vannet ut av gelatinen og smelt den i den varme pureen. Bland godt.
  4. Tilsett resten av puréen og rør alt godt sammen. Ha pureen i en bolle, og la den stå i romtemperatur til den blir kald. Det tar ca. 20 minutter.
  5. Pisk sukker og eggehvite til marengs. Når pureen er kald, rører du den inn i den kalde marengsen med en håndvisp. Pisk kremfløten til krem.
  6. Bland kremen inn i bærmarengsen i to omganger med en slikkepott, fyll i glass, og sett i kjøleskapet til den stivner.
  7. Multepuré:
    Kjør multene i en foodprocessor. Pass på ikke å kjøre for lenge slik at steinene går i stykker – da blir pureen misfarget og full av små partikler fra steinene.
  8. Sil av multesteinene. Smak til pureen med sukker. Juster med litt vann om pureen er tykk. Dette gir ca. 250 gram puré.
  9. Servering:
     Sukre multene lett, og la dem stå i noen minutter til de begynner å væske seg. Legg dem på toppen av multemoussen i glassene, og server.

Tips:
Lag gjerne brente mandler, hakk og strø over til slutt. Smaken av nøtter og karamell er perfekt til multer, og i tillegg får du en sprø kontrast i retten. 

Dette er grunnsteinen for en lang rekke multeoppskrifter. Sukkermengden kan justeres etter smak og bruk, men det kan være lurt å holde litt igjen på sukkeret når du lager pureen, og så smake til med sukker når du senere lager selve retten.

Oppskriften er hentet fra Sverre Sætres bakebok Frukt og bær som er en av fem finalister i Beste norske kokebok 2016. 

Flere deilige desserter med multer

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev 

Sendt inn av Sverre Sætre

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her