Portvinsduftende karamellpudding
Apéritif

Portvinsduftende karamellpudding

Karamellpudding er virkelig en perfekt dessert. Når du legger til litt portvin i blir nytelsen maksimal.

Fremgangsmåte

Flan er den mest populære desserten i nesten enhver taberna og tasca i Spania og Portugal. Tillegget av portvin i denne oppskriften plasserer denne silkeglatte desserten på Oportos middagsbord.

Vask og skjær appelsinskallet i lange strimler.

Varm melk, fløte, kanelstang og appelsinskall i en kjele på middels sterk varme, til det kommer små bobler langs kanten på kjelen. Ta kjelen av varmen og la det trekke 1 time.

Gjør klar seks porsjonsformer på 1 ¼ dl. Kok opp 125 g sukker sammen med vannet i en liten kjele på sterk varme, og rør til sukkeret har løst seg opp. Fortsett å koke, men uten å røre i 6-8 minutter til sukkerlaken blir gyllenbrun. Ikke la den bli for mørk, for da kommer puddingen til å smake bittert. Ta kjelen av varmen, og fordel jevnt og forsiktig den varme karamellsausen opp i porsjonsformene. Drei raskt på formene, slik at de blir dekket av karamell. Sett dem til side i en langpanne.

Hell melk-fløteblandingen i en kjele gjennom en finmasket sikt. Varm den opp, til små bobler kommer opp langs kanten av kjelen. Sett den til side.

Pisk 3 hele egg og 2 eggeplommer til det skummer. Tilsett gradvis resten av sukkeret og pisk til eggedosisen er lys og tykk. Tilsett den varme melk-fløteblandingen litt etter litt mens du hele tiden pisker. Rør inn vaniljeessens og portvin. Hell blandingen gjennom en fin sikt over i en mugge. Hell den så forsiktig oppi de karamellkledde formene. Hell så mye varmt vann i langpannen at det rekker halvveis opp på porsjonsformene. Dekk langpannen med aluminiumsfolie.

Stek ved 165 C i ca 30 minutter, til det ikke henger noe fast på en spiss kniv du stiker ned i midten av en av puddingene. Ta porsjonsformene ut av vannbadet, la dem avkjøle seg og sett dem i kjøleskapet til de blir helt kalde.

Før servering fører du en kniv langs innsiden av formene og hvelver puddingen ut på lave dessertskåler. La det som måtte være av karamelsaus i formen dryppe ned på puddingen. Server med en gang.

Lyst på en annen karamellpudding så finner du flere oppskrifter her

Flere deilige desserter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Soløye er trolig verdens raskeste middag
Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag

Ikke bare er dette raskt å lage, men også knakende godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum

Fra samme produsent kommer også strålende utgaver fra de beste terroirene i Nord-Rhône.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sjeldent møte med norsk vinmaker
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Sjeldent møte med norsk vinmaker

Den 05. november får du servert spennende historier og 7 viner fra den norske vinimportøren og vinmakeren som har fått høyest mulig utmerkelse i Italia.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til
Dagens rett
Posjert kylling med rotfrukter og urtesaus

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til

Saftig kyllingkjøtt som «svømmer» på en seng av ferske smakfulle rotgrønnsaker er velegnet til å samle familien til en høstlig søndagsmiddag.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her