Ribbe med spennende fyll
Foto: Ragge Strand

Ribbe med spennende fyll

Fyll ribba med spennende fyll som karri, eple, purre, ananas og paprika. Dermed kan du servere retten som få har smakt den og høste applaus.

Fremgangsmåte

  1. Skjær ruter i svoren og knekk bena på ribben. Skjær en lomme i siden på ribben, salte og krydre på innsiden og utsiden.
  2. Fyll 1: Skjær eplene i båter og purre i ringer.
  3. Fyll 2: La ananasen renne godt av seg og skjær paprika i tynne strimler.
  4. Sett ovnen på 175 grader
  5. Fyll lommen i ribben med et av fyllene. Fest sammen med tannstikkere (det går også an å sy ribben sammen med hyssing og en kraftig nål).
  6. Stikk et steketermometer inn i kjøttet på ribben. Sørg for at spissen sitter i kjøttet og ikke i fettet eller fyllet. Stek ribben til steketermometeret viser fra 72 grader til 76 grader.
  7. Serveres med bakte poteter og en grønn salat.
  8. Tilberedning av ribbe: 
  9. Sag over bena med en fintagget sag. Lag 6-8 cm lange porsjonsbiter. Sag bena helt over, men sag ikke inn i kjøttet. På midtribbe må ryggbenet på kotelettkammen sages over med ca. 2 cm mellomrom (da blir det lettere å skjære opp skiver etter steking). Butikken kan også gjøre dette, og ofte er det gjort allerede. 
  10. Slik lager du ruter på svoren:
  11. Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket med en skarp, spiss kniv. Hvis du ruter opp parallelt med ribbe-bena blir det lettere å skjære opp pene ribbebiter etter steking. Gni inn ribben med salt og pepper 1-2 dager før steking. La den ligge kjølig, så vil krydderet trekke inn i ribba og gi en bedre smak på kjøttet. 
  12. Vårt beste tips for sprø svor:
  13. Legg ribben i langpannen med svoren opp. Putt en asjett under, slik at ribben er litt høyere på midten (da renner det smeltede fettet bort fra ribben).
  14. Når du "bygger den opp", må du passe på så den ikke blir høyere på en av sidene. Dette gjelder spesielt for midtribbe. Hell ca. 2 dl vann i langpannen og dekk med aluminiumsfolie. Nå er alt klart for damping og steking.
  15. Forvarm ovnen til 230 grader. Sett den foliekledde langpannen med ribben og vannet midt i ovnen i ca. 30 min.
  16. Nå "blåser" ribben seg litt opp og svoren spriker. Fjern folien (la asjetten ligge) og reduser ovnens temperatur til ca. 200 grader. Sett pannen tilbake midt i ovnen og la ribben steke videre (ca. 1½ time for tynnribbe og ca. 2-2½ timer for midtribbe).
  17. Ribben får ofte sprø svor av seg selv, hvis ikke kan du gjøre følgende mot slutten av steketiden:
  18. Sett pannen høyere i ovnen og øk temperaturen til 250 grader eller bruk ovnens grill. Følg med så du ikke brenner svoren. Hvis bare deler av ribben har fått sprø svor, kan disse dekkes med aluminiumsfolie slik at de ikke blir brent.
  19. Medisterkaker, julepølser, epler og svisker kan stekes sammen med ribben de siste 20 minuttene. La ribben hvile i ca. 20 minutter før den skjæres opp! Serveres med stekesjy eller saus, surkål eller rødkål samt svisker, epler, lefse, rørt tyttebær eller det du måtte foretrekke.

Dette drikker du til ribbe

Her finner du de beste ribbeoppskriftene med tilbehør

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig som rabatter på alle våre kurs

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matrat.no

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her