Ribbe med spennende fyll
Foto: Ragge Strand

Ribbe med spennende fyll

Fyll ribba med spennende fyll som karri, eple, purre, ananas og paprika. Dermed kan du servere retten som få har smakt den og høste applaus.

Fremgangsmåte

  1. Skjær ruter i svoren og knekk bena på ribben. Skjær en lomme i siden på ribben, salte og krydre på innsiden og utsiden.
  2. Fyll 1: Skjær eplene i båter og purre i ringer.
  3. Fyll 2: La ananasen renne godt av seg og skjær paprika i tynne strimler.
  4. Sett ovnen på 175 grader
  5. Fyll lommen i ribben med et av fyllene. Fest sammen med tannstikkere (det går også an å sy ribben sammen med hyssing og en kraftig nål).
  6. Stikk et steketermometer inn i kjøttet på ribben. Sørg for at spissen sitter i kjøttet og ikke i fettet eller fyllet. Stek ribben til steketermometeret viser fra 72 grader til 76 grader.
  7. Serveres med bakte poteter og en grønn salat.
  8. Tilberedning av ribbe: 
  9. Sag over bena med en fintagget sag. Lag 6-8 cm lange porsjonsbiter. Sag bena helt over, men sag ikke inn i kjøttet. På midtribbe må ryggbenet på kotelettkammen sages over med ca. 2 cm mellomrom (da blir det lettere å skjære opp skiver etter steking). Butikken kan også gjøre dette, og ofte er det gjort allerede. 
  10. Slik lager du ruter på svoren:
  11. Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket med en skarp, spiss kniv. Hvis du ruter opp parallelt med ribbe-bena blir det lettere å skjære opp pene ribbebiter etter steking. Gni inn ribben med salt og pepper 1-2 dager før steking. La den ligge kjølig, så vil krydderet trekke inn i ribba og gi en bedre smak på kjøttet. 
  12. Vårt beste tips for sprø svor:
  13. Legg ribben i langpannen med svoren opp. Putt en asjett under, slik at ribben er litt høyere på midten (da renner det smeltede fettet bort fra ribben).
  14. Når du "bygger den opp", må du passe på så den ikke blir høyere på en av sidene. Dette gjelder spesielt for midtribbe. Hell ca. 2 dl vann i langpannen og dekk med aluminiumsfolie. Nå er alt klart for damping og steking.
  15. Forvarm ovnen til 230 grader. Sett den foliekledde langpannen med ribben og vannet midt i ovnen i ca. 30 min.
  16. Nå "blåser" ribben seg litt opp og svoren spriker. Fjern folien (la asjetten ligge) og reduser ovnens temperatur til ca. 200 grader. Sett pannen tilbake midt i ovnen og la ribben steke videre (ca. 1½ time for tynnribbe og ca. 2-2½ timer for midtribbe).
  17. Ribben får ofte sprø svor av seg selv, hvis ikke kan du gjøre følgende mot slutten av steketiden:
  18. Sett pannen høyere i ovnen og øk temperaturen til 250 grader eller bruk ovnens grill. Følg med så du ikke brenner svoren. Hvis bare deler av ribben har fått sprø svor, kan disse dekkes med aluminiumsfolie slik at de ikke blir brent.
  19. Medisterkaker, julepølser, epler og svisker kan stekes sammen med ribben de siste 20 minuttene. La ribben hvile i ca. 20 minutter før den skjæres opp! Serveres med stekesjy eller saus, surkål eller rødkål samt svisker, epler, lefse, rørt tyttebær eller det du måtte foretrekke.

Dette drikker du til ribbe

Her finner du de beste ribbeoppskriftene med tilbehør

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Her får du svært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matrat.no

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
By på nydelig breiflabb denne helgen
Dagens rett
Basilikumstekt breiflabb på safranpasta

By på nydelig breiflabb denne helgen

Breiflabben sammenlignes ofte med hummer og det med god grunn. Bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når svinefilet bakes inn med butterdeig og urtekrem blir den supersaftig
Dagens rett

Når svinefilet bakes inn med butterdeig og urtekrem blir den supersaftig

Innbakt kjøtt blir vesentlig saftigere enn det meste annet. Det gjelder også svinefilet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du mye burgundhistorie for pengene
+
Godbiter i pollisten

Her får du mye burgundhistorie for pengene

Vi snakker om druer fra en parsell som har vært med å forandre Burgunds vinhistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Burgund-chardonnay til 179,90 som også smaker godt?
+
Ukens vin

Burgund-chardonnay til 179,90 som også smaker godt?

Ja, det er tilfelle, og den er laget etter alle kunstens regler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. april

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay

Dette vil du ikke gå glipp av! Smak på seks flotte viner laget med samme drue, men fra ulike land og vinregioner. Klarer du å finne din favoritt – eller kanskje oppdager du flere?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Skal du feire i dag, må du gjøre det skikkelig
Ukens drink

Skal du feire i dag, må du gjøre det skikkelig

Denne drinken krever litt ekstra, men du blir rikelig belønnet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her