Ribbe som gjør glad
Foto: Aina C. Hole, Opplysningskontoret for kjøtt

Ribbe som gjør glad

Dette er ribbe som gjør alle glade med masse godt tilbehør, Start dagen i forveien, eller i alle fall tidlig om morgenen julaften eller samme dag som ribba skal nytes.

Fremgangsmåte

Ribba:
Start dagen i forveien, eller i alle fall tidlig om morgenen julaften eller samme dag som ribba skal nytes. Gni inn ribbesvoren med salt og legge den opp ned i en langpanne med vann. Det bidrar til å bløte opp svoren og forberede den på å bli sprø.
 

Hvis ribba ikke er rutet eller ribbeina saget over på forhånd, bør du be om at det gjøres av kjøttdiskpersonalet.

Kjøper du frossen ribbe er det lettest å rute svoren mens ribba fremdeles er halvfrossen. Tin ribba i kjøleskapet, da blir væsketapet minst. Svoren rutes med en skarp og spiss kniv ca ½ cm ned i spekket. Prøv å få rutene parallelt med ribbeina, da blir det lettere å skjære opp senere.

Ta ribba opp av vannet og tørk den godt. Gni inn med salt og pepper.

Sett ovnen på 230 grader over- og undervarme eller 210 grader varmluft. Legg en asjett i bunnen på en langpanne, legg ribba over slik at asjetten ligger på midten og sørger for en forhøyning på midten. Da dreneres fettet vekk, og svoren blir lettere sprø.

Hell 2-3 dl vann i panna og dekk med aluminiumsfolie. Stek ribba i ca. 30 minutter. Fjern folien og skru ned ovnen til 200/185 grader og stek videre ca. 1½ time. Pass hele tiden på at det er vann i panna.

Fyll eventuelt på med vann om nødvendig.

Hvis ikke ribba har fått sprø svor etter endt steiketid, kan du sette den øverst i ovn under grill maks overvarme, varmluft eller turbogrill-programmet (varmluft + grill). Men pass endelig godt på og dekk eventuelt til områder med sprø svor med aluminiumsfolie, så de ikke blir brent.

Ta ribba ut av ovnen og la den stå på kjøkkenbenken i minst 30 minutter. Slik beholdes saftigheten i ribba. Fettet bidrar til at den holder seg god og varm gjennom hele hviletiden.

Hell stekesjyen og fettet fra ribba i en liten kjele. Skum av fettet og ta vare på det til neste lutefiskmiddag. Varm opp stekesjyen og server til ribba sammen med rød surkål og portvinssvisker samt gode poteter. For full pakke tar du også med medisterkaker eller -pølser.

Rød surkål:
Snitt kålen fint opp og legg den lagvis med salt, karve og epler skåret i båter i en kjele. Tilsett vin eller vann, eddik og sukker. Kok opp og la alt trekke i ca. 45 min. Rør godt innimellom. Rør inn smør eller fett fra ribba i surkålen før servering.
 
Portvinssvisker:
Varm opp - ikke kok - portvin, krydder, klementinskall og svisker. Avkjøl. Hell av laken før servering eller ta opp sviskene du skal bruke og la resten ligge i laken. De holder seg lenge i kjøleskap. Dette er for øvrig et godt julegavetips både til den som elsker ribbe og den som foretrekker kalkun.
 

Sendt inn av Apéritif

5
5/5 etter 51 anmeldelser
Din vurdering:

Forsiden akkurat nå

Til toppen