Michelot Bourgogne Blanc 2017

Vi viser deg hvordan du skal koke lutefisk slik at den blir perfekt. Selvfølgelig får du også vite hvordan tilbehøret skal lages.
Skjær lutefisken i serveringsstykker. Dersom du vil ha fast lutefisk, kan du drysse litt salt over og la den stå kjølig et par timer. Hell av vannet som trekkes ut og skyll deretter lutefisken i kaldt vann.
Skal du lage store mengder lutefisk, lønner det seg å koke den i en langpanne eller en ildfast form i ovnen.
Legg en tallerken i bunnen av langpannen slik at kraften fra fisken kan renne av under tilberedningen.
Fordel fisken jevnt utover med skinnsiden ned. Dekk formen med folie. Sett formen midt i ovnen ved 200 grader. Beregn ca 15 minutter koketid pr. kg lutefisk.
Etter 20-30 minutter (avhengig av mengde fisk) sjekker du om fisken er ferdigkokt. Hvis ikke, lar du den står i 5-10 minutter til.
Koketiden avhenger veldig av tykkelsen på fiskestykkene, og den kan variere mye. Det lønner seg alltid å skjære fisken opp i så like stykker som mulig for å unngå at noen stykker blir overkokt mens andre blir for lite kokt.
Du kan selvsagt også koke lutefisken i en kjele. Bruk en stålkjele og legg gjerne en rist i bunnen. Legg fisken med skinnsiden ned og dryss salt over. Sett kjelen på svak varme og kok opp. Lutefisken avgir væske og får stå og trekke ca 10 minutter til den er ferdig kokt. Fisken blir fast og fin.
Når ertene er møre, men ikke most, tilsettes smør, salt, sukker og pepper. Hvis du ønsker en tradisjonell stuing, må du røre mel og smør sammen til en jevning og la ertene koke i minst fem minutter til.
Her finner du alt du trenger som skal til for lykkes med julematen
Kjøtt
Ribbe Pinnekjøtt Kalkun Smalahove
Drikkeforslag
Fisk
Lutefisk Torsk Kveite Sild Rakefisk Tilbehør
Drikkeforslag
Koldtbord, pålegg og småretter
Pålegg Småretter Tilbehør Drikkeforslag
Julekaker og desserter
Julekaker Juledesserter Drikkeforslag
Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne
Få dagens rett som nyhetsbrev
Sendt inn av Apéritif