Slik koker du lutefisk
Foto: Norges sjømatråd

Slik koker du lutefisk

Vi viser deg hvordan du skal koke lutefisk slik at den blir perfekt. Selvfølgelig får du også vite hvordan tilbehøret skal lages.

Fremgangsmåte

Skjær lutefisken i serveringsstykker. Dersom du vil ha fast lutefisk, kan du drysse litt salt over og la den stå kjølig et par timer. Hell av vannet som trekkes ut og skyll deretter lutefisken i kaldt vann.

Skal du lage store mengder lutefisk, lønner det seg å koke den i en langpanne eller en ildfast form i ovnen.

Legg en tallerken i bunnen av langpannen slik at kraften fra fisken kan renne av under tilberedningen.

Fordel fisken jevnt utover med skinnsiden ned. Dekk formen med folie. Sett formen midt i ovnen ved 200 grader. Beregn ca 15 minutter koketid pr. kg lutefisk.

Etter 20-30 minutter (avhengig av mengde fisk) sjekker du om fisken er ferdigkokt. Hvis ikke, lar du den står i 5-10 minutter til.

Koketiden avhenger veldig av tykkelsen på fiskestykkene, og den kan variere mye. Det lønner seg alltid å skjære fisken opp i så like stykker som mulig for å unngå at noen stykker blir overkokt mens andre blir for lite kokt.

Du kan selvsagt også koke lutefisken i en kjele. Bruk en stålkjele og legg gjerne en rist i bunnen. Legg fisken med skinnsiden ned og dryss salt over. Sett kjelen på svak varme og kok opp. Lutefisken avgir væske og får stå og trekke ca 10 minutter til den er ferdig kokt. Fisken blir fast og fin.

Tilbehør:
Skjær bacon/flaks i små terninger og sprøstek dem. Ha ribbefett i pannen og varm det opp. Ha alt i et sausenebb og hold varm - veldig varm.
 
Ertestuing av Ringerikserter:
Skyll og bløtlegg ertene i kaldt vann i ca tre timer. Kok opp nytt vann og ha ertene oppi. La småkoke i 30-40 minutter.
 

Når ertene er møre, men ikke most, tilsettes smør, salt, sukker og pepper. Hvis du ønsker en tradisjonell stuing, må du røre mel og smør sammen til en jevning og la ertene koke i minst fem minutter til.

Krisestuing:
Hell av laken. Varm ertene opp i en kjele. Rør inn smør. Kjør til puré med stavmikser eller bruk potetstapper. Smak til med sitron, pepper og evt. salt.

Les om lutefisk her

Her finner du alt du trenger som skal til for lykkes med julematen

Kjøtt

Ribbe Pinnekjøtt Kalkun Smalahove 
Drikkeforslag

Fisk

Lutefisk
 Torsk Kveite Sild Rakefisk Tilbehør 
Drikkeforslag

Koldtbord, pålegg og småretter

Pålegg
 Småretter Tilbehør Drikkeforslag  

Julekaker og desserter

Julekaker  Juledesserter Drikkeforslag

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Apéritif

5
5/5 etter 108 anmeldelser
Din vurdering:

Forsiden akkurat nå

Til toppen