Svineknoke i fint selskap
Foto: Studio Dreyer-Hensley

Svineknoke i fint selskap

Knokene på svin har ikke opplevd samme hypen som lammeskanker, men det er det ingen grunn til, for du kan lage mye godt med disse.

Fremgangsmåte

  1. Salting:
    Legg knoken i en balje eller bolle og fyll opp med grovsalt slik at kjøttet er godt dekket. Sett kjølig i tre døgn. Ta knoken opp og skyll den godt.
  2. Legg svineknoken i en stor kasserolle og hell over eplesaft og eddik. Fyll opp med vann til kjøttet er dekket. Kok opp og skum godt. Ha oppi krydder og la trekke i 2-2½ time.
  3. Ta kjøttet opp av kraften og avkjøl litt før du skjærer det løst fra beinet og i pene skiver. Kok opp buljongen sammen med løk, gulrøtter og pastinakk og la småkoke til grønnsakene er møre, 7-10 minutter. Kok småløken i 4 minutter til slutt.
  4. Ta opp grønnsakene
    Ha pastinakkskivene i en blender sammen med fløte. Kjør til fin krem. Smak til med salt, pepper og sitronsaft. Hold varm.
  5. Gulrøttene og løken vendes i smør og honning og smakes til med salt, pepper og sitronsaft like før servering. Buljongen kokes litt inn til den er perfekt salt. Sil og hold varm. Smak eventuelt til med (salt og) pepper. Du kan godt ha kjøttet tilbake i buljongen slik at det holdes varmt frem til servering.
  6. Eple/tomatmarmelade:
    Legg tomatene over i kokende vann og fjern skinnet. Del hver tomat i fire. Kok opp eplebåter, tomater av begge slag, sukker, eddik og sitron. La det koke under lokk i minst 1 time. Rør av og til. Marmeladen fylles så over på helt reine glass. Skru på lokket. Oppbevares kjølig. Kan fryses.
  7. Anretting:
    Legg kjøttet i dype tallerkener. Hell over varm buljong. Fordel gulrotstaver og løk i tallerkenene. Topp med en god skje pastinakkrem og eple/tomatmarmelade. Pynt med grovhakket persille.

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Dette er den beste julevinen
+
Ukens vin

Dette er den beste julevinen

Den «julete» etiketten er tilfeldig, for den har sett slik ut i siden 2008, og innholdet er av en helt annen klasse enn juleviner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det har ikke blitt laget så lite vin siden 1961

2024 ga rekordsmå avlinger over store deler av vinverdenen. Klimaendringene har hovedskylda.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Rester etter lutefiskmiddagen blir et nytt festmåltid
Dagens rett

Rester etter lutefiskmiddagen blir et nytt festmåltid

Det gjør ingenting om du beregner for mye lutefisk når restene kan bli noe så godt som denne ertesuppen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak
+

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak

På en 300 år gammel eiendom i Jerez lager paret Brita Wergeland Hektoen og Agustin Benjumeda sherry i mikrovolum, og på en annen mer tradisjonell måte enn de klassiske sherrybodegaene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her