Varm syltet steinbit med krydderbakt svineribbe, krydret italiensk pølse, stekesjy og gnocchi
Foto: Eva Brænd

Varm syltet steinbit med krydderbakt svineribbe, krydret italiensk pølse, stekesjy og gnocchi

Ingredienser

600 g renskjært steinbitfilet

Syltelake:
4 dl fiskekraft
3 ss olivenolje
2 ss rødvinseddik
1 ts sort hel pepper
1 ts fenikkelfrø
1 rød chili
1 frisk laubærblad
2 sjalottløk
1 ss friske estragonblader
litt sitronskall
1 ts salt

100 g italensk pølse

Braisert krydret svineside:
400 g svineside, utbenet og uten svor
1 kvist salvie
2 ss fersk koriander
1 rød chili uten frø
litt sitronskall
3 fedd hvitløk
1 ss hel kummin
1 ss hel koriander
1 ss hel sort pepper
3 ss maldonsalt
2 ss mørk soya
2 ss lys soya
2 dl kyllingkraft
Gnocchi:
500 g mandelpotet
1 eggeplomme
100 g hvetemel
50 g parmesan
muskat
salt og pepper

Fremgangsmåte

Syltelake:
De tørkede krydderene ristes i tørr panne og has i kjele sammen med resten av ingrediensene. Kok opp laken og trekk til siden. Hell så laken over steinbitstykkene og la fisken trekke gjennom. Server med braisert kjøtt, gnocchi og stekesjy.

100 g italensk pølse ristes i olje og tørkes lett på papir. Anrettes sammen med stekesjy og steinbit.

Braisert krydret svineside:
Rist de tørre krydderene i en tørr panne og støt så alt sammen i en morter med salt og de ferske krydderene. Gni inn svinesiden og la den ligge et døgn og trekke. Legg svinesiden i lang panne med ingrediensene og sett i ovn på 180 grader i 1 time med folie over. Avkjøl og skjær en tynn skive som varmes i stekesjyen og anrettes under den bakte røyen. Smak til sjyen om nødvendig og bruk som saus.
 
Gnocchi:
Kok potetene i vann uten salt. Når potetene er ferdig kokt, sil av og tørk dem i ovn på 60-70 grader, slik at du får en tørr masse, passer igjennom en sikt og la det avkjøle seg litt. Bland inn mel, parmesan og eggeplomme, smak til med salt, pepper og muskat. Denne deigen skal nå ha samme konsistens som en pastadeig.

Lag så baller eller form dem til ønsket form, kok dem i lettsaltet vann, når de flytter opp er de ferdige. Ta dem ut og ha dem i isvann.

Ved servering, bruner du litt smør i panna og steker gnocchiene på panna med salt, pepper og litt finkuttet salvie.

Her finner du mange deilige oppskrifter på steinbit

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av Kjetil Gundersen ved Gastronomisk Institutt

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om champagne
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 05. mai

Lær mer om champagne

Lær mer om verdens beste musserende viner og smak 9 elegante champagner med vår egen vinekspert Marte Øyen Nordahl

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her