100 prosent rent

Selv om du har brukt kroppen din som søppelplass gjennom mange tiår, er det aldri for sent å snu. Her er tips til det beste av det reneste, nemlig gode økologiske viner, både for deg som holder budsjettet og deg som nyter livet i fulle drag.
Aase E. Jacobsen
27 Februar 2003 - 10:28

Men husk da å kjøre løpet fullt ut også når du handler inn til det du skal ha på tallerkenen.

Å leve 100 prosent økologisk er en utfordring her til lands. Mange mener sågar at det bare er tull å bry seg om hvordan råvarene til det du drikker og spiser er dyrket. Og at "hvis de' e' godt nok åt'n bæssfar, e' de' godt nok åt me". Det er kanskje de samme menneskene som sørger for at bruken av kjemiske plantevernmidler i norske privathager samlet er større enn i landbruket.

Derfor blir kampen for den rene maten ekstra tung og møysommelig. Du må slåss for å få butikken til å ta inn økologisk melk. Butikken klager igjen over ujevne leveranser og leverandørene syter over laber etterspørsel og kutter ned på markedsføringsstøtten til disse produktene. En evig runddans som snart bør brytes. For tilbudet av økologiske varer er svært begrenset i de fleste butikker, og den bevisste forbruker må bruke bilen enda mer for å få tak i det husholdningen krever. Ikke noe lett regnestykke, rent miljømessig.

På vinsiden er det i løpet av det siste året blitt bedre, dog fra å være et tilbud lik null til i dag å omfatte i alle fall en håndfull viner, i hvert fall som er godkjent av Debio (Ø-merket). Det finnes imidlertid en rekke viner som ikke er godkjent ennå eller som enten importøren eller produsenten ikke bryr seg om å få godkjent. For deg som forbruker er det dumt siden de nasjonale kontrollinstansene samarbeider på internasjonalt plan og dermed forholder seg til stort sett de samme reglementene.

Spania er langt fremme i å tilby rimelige økologiske alternativer. Billigst så langt med Ø-merke er Castillo de Alicante Ecologica 2001 (46132). En moderne spanjol med ren og god duft, saftig og behagelig ganske bløt stil, fin finish. En allround vin som er perfekt til økologisk kylling.

Spanske Solferino 2005 (14343) bærer ikke det norske Ø-merket men er altså godkjent av den spanske parallellen. Denne riojavinen henter sine druer fra vinmarker som dyrkes på gammeldags vis hvilket innebærer kun naturgjødsel og ingen plantevernmidler utover det som er akseptert innen lovverket. Og det er stort sett bare sprøyting med kobbersulfat mot meldugg.

Men blir det noe bedre vin av dette, spør mange seg. Produsentene som har holdt på i mange år sier at ja det blir det. Vi må forholde oss til det vi får servert i glasset og for Solferinos del er det svært positivt. Den formelig sprudler av ren frukt og ungdommelige supersjarm. Ingen dårlig kombinasjon. Her er saftige røde bær og kirsebær i store mengder, deilig fruktfylde og friskhet som gjør at smaken sitter veldig lenge i munnen. Denne vinen er super til grønnsaksretter og til torsk/skrei som per se burde tilfredsstille kravene til økologisk fremstilling.
 
Hvis du ønsker enda mer smakskraft i maten og dermed i vinen, og er villig til å betale litt mer, er Rhône-vinen Crozes Hermitage "Les Meysonniers" 2001 (45966) når det gjelder druene, muligens enda renere, siden de er biodynamisk dyrket. Som kjent, og det kan du lese mer om her, utnyttes de kosmiske kreftene innen denne type jordbruk. Uten at det er noe mystisk med det.

Produsenten Chapoutier har vært en pioner i denne delen av Frankrike når det gjelder å satse på biodynamisk jordbruk. Rhône-dalen er et utsatt område, ikke bare på grunn av stor utnyttelsesgrad av arealet til jordbruksformål men i tillegg finnes mye industri samt atomkraftverk.

Denne crozes hermitage'n er en blanding av flere vinmarker som alle er sertifisert som biodynamiske. Når vinen som sådan ikke bærer denne godkjenningen, skyldes det at selve fremstillingsprosessen ikke er godkjent. For slik vin kan nemlig ikke fremstilles med det samme utstyret som ikke- biodynamisk vin. Likevel følger Chapoutier alle reglene til slik fremstillling.

Derfor er det ingen tvil om at dette er helt rene saker, og ved å lukte og smake på vinen blir du overbevist. Nydelig  ren duft av mørke bær, bjørnebær med krydder og noe eik. Deilig saftig og fruktig smak med god fylde og flotte tanniner, lang krydret ettersmak. Får du tak i Tore Stubberuds økologiske Limousin-kalv (kun gjennom Jacob's i Oslo) er du straks i himmelen rent kombinasjonsmessig. Skikkelig utegangarsau fra Nordland eller fjellam fra Hallingskarvet bør også være rent nok følge til denne vinen. En godt stykke økologisk oksekjøtt med litt krydret tilbehør er heller ikke av veien.

Her finner du samtlige økologiske viner i pollisten

Her får du vite mer om hva Debio-merkingen av økologiske varer innebærer

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

På 1. mai er det tradisjonsmat som gjelder
Dagens rett

På 1. mai er det tradisjonsmat som gjelder

Det er 1. mai, og en skinkestek med sprø svor og spennende tilbehør er dagen verdig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt
Dagens rett

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt

Å woke maten byr på store valgmuligheter. Også om kjøtt skal være med blant ingrediensene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her