Alder ingen hindring

Unge vinstokker behøver ikke nødvendigvis være annenrangs. Det er denne godbiten et godt bevis på.
Aase E. Jacobsen
19 April 2007 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

I vår del av verden yter ikke en vinstokk sitt maksimale før den har passert puberteten og vel så det - ikke så ulikt det som gjelder for oss med beina oppå jorda. Først mellom 12-15 års alder finner vinplanten sitt kvalitetsmessige leie.

Selvsagt godt hjulpet av så vel jordsmonn og klima som av vinbonden. Før det kan den enten være for produktiv eller ustabil, og dermed ikke et foretrukket bidrag til en vin som skal oppfylle forventinger fra forbrukeren.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Struttende seriøs
Musella Valpolicella Superiore 2012 (48345) derimot gjør det til de grader. Og det til tross for at vinstokkene kun er 5-10 år.

Den strutter riktignok av vitalitet som enhver ungdom, men er allerede en holden vin med flott preg av kirsebær og kirsebærkjerner samt litt fat.

Saftigheten er stor men den har likevel god fylde og fine tanniner. En behagelig fruktsødme gjør den til en veldig god og anvendelig matvin. Alt fra sofakos til kjøttgryter, og selvsagt det meste fra det italienske kjøkken.

Lavere avkastning
Årsaken til at denne vinen ikke bare skiller seg ut fra andre "unge" viner, men også fra mange andre valpolicella'er, er at druene kommer fra lavtytende vinplanter. I motsetning til det fortsatt rådende systemet i Valpolicella-regionen, nemlig pergola veronese, kommer så å si alle druene til Vigne Nuove fra vinmarker med klassisk oppbinding. Forskjellen i utbytte pr plante er 100 prosent (3 kilo mot 1,5 kilo), hvilket nødvendigvis må gi seg utslag i smaken.

Annerledes
Jordsmonnet varierer fra kalk og rød leire i noen parseller til hvit leire med vulkansk innslag i andre. Begge tilhører de beste jordsmonnstypene for Valpolicella. I tillegg er årgangen svært vellykket i området.

2004 står i stor kontrast til 2003 som er aktuell årgang for de to andre vinene til Musella. Den friske kirsebærkarakteren er her byttet ut med syltete og varme eksotiske toner. Annerledes men vel verd å prøve.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fyll kyllinglårene som i denne oppskriften - du blir fornøyd det vet vi
Dagens rett

Fyll kyllinglårene som i denne oppskriften - du blir fornøyd det vet vi

Overrask med en smakfull kyllingrett med sitron- og basilikumcouscous til middag i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her