Amaronekupp

Denne amaronen byr på utrolig mye for tre hundrelapper. Miniutgaven er også et kupp til drøye to hundre kroner.
Aase E. Jacobsen
08 Oktober 2009 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Det er lett å skue en vin på prisen, og kanskje spesielt en vin av typen amarone, som nødvendigvis må koste en del tatt den omstendelige fremstillingsprosessen i betraktning. Men L'Amarone Amarone della Valpolicella Classico 2004 (55696) fra Buglioni er faktisk laget på tradisjonelt vis hvilket vil si lufttørking av druene frem til midten av januar måned før de settes til gjæring. En prosess som reduserer utbyttet kraftig fra hver vinstokk. For denne amaronen er det snakk om ca én liter fra hver plante, hvilket er lite i Veneto hvor den klassiske pergolaen dominerer.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Nydelig viltvin med tiden
Tørkingen gir mye såkalte tørrstoffer, her 39 g/liter, som er godt over minimumsgrensen som blant andre Amarone Families holder seg til. Og smaken er konsentrert så det holder. En heftig vin med vanvittig bra kirsebærfrukt som i dag bør nytes til rike kjøttretter eller til smaksrike oster. Med tiden vil den bli en aldeles nydelig viltvin.

Prisen er ekstra lav tatt i betraktning at den holder 16 prosent. Ikke det at jeg verdsetter høyest mulig alkohol, men i vårt bakvendtland øker prisen med prosentene. Og ekte amarone må nødvendigvis ha høy alkohol all den tid en er laget av druer med svært høyt sukkerinnhold. Ellers ville den vært søt, som en recioto. Buglioni lager en knallbra versjon av denne også, men den er ikke tilgjengelig i øyeblikket.

Vin og mat
Det er derimot deres miniamarone, Il Bugiardo Valpolicella Classico Superiore Ripasso 2010 (55694), som navnet til tross er halvparten ripasso og halvparten amarone. Og et veldig godt alternativ for den som synes at amarone kan bli litt vel mye, men som elsker den karakteristiske syltete kirsebærfrukten. Det får du massevis av i denne svært så vellykkete 2005-ripassoen.

Buglioni er et relativt nytt vinblad siden de kun har laget vin siden 1993. Og det var oppkjøpet av en eiendom i San Pietro in Caraiano (Fumane) som satte dem på sporet. Men røttene i Verona-regionen er dype. Familien har lange tradisjoner innen tekstil som har vært en av de viktigste industrigrenene i regionen siden middelalderen. I dag deler familien sin tid mellom vin og serveringssteder. L'Osteria del Bugliardo finnes nå på tre adresser, i Verona, Bolsano og Santa Maria di Negrar. I tillegg har Buglioni åpnet et agriturismo i luksusklassen i San Ambrogio di Valpolicella.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk
Dagens rett

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk

Svart hvitløk - black garlic - er en ingrediens som kokker er veldig fascinert av. Slik hvitløk får du kjøpt og selv om prisen er høy, er den drøy i bruk, og verd hver krone for resultatet den gir.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk
Dagens rett

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk

Svart hvitløk - black garlic - er en ingrediens som kokker er veldig fascinert av. Slik hvitløk får du kjøpt og selv om prisen er høy, er den drøy i bruk, og verd hver krone for resultatet den gir.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen
Dagens rett
Langtidsgrillet lammebog til påske

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen

Du starter forberedelsene dagen før og mens lammebogen godgjør seg på grillen, lager du tilbehøret. Bedre kan det knapt gjøres.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet
Dagens rett

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet

Du skaper god midtukestemning med denne smakfulle suppen. Rimelig og ikke minst lettvint er oppskriften også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her