Amaronekupp

Denne amaronen byr på utrolig mye for tre hundrelapper. Miniutgaven er også et kupp til drøye to hundre kroner.
Aase E. Jacobsen
08 Oktober 2009 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Det er lett å skue en vin på prisen, og kanskje spesielt en vin av typen amarone, som nødvendigvis må koste en del tatt den omstendelige fremstillingsprosessen i betraktning. Men L'Amarone Amarone della Valpolicella Classico 2004 (55696) fra Buglioni er faktisk laget på tradisjonelt vis hvilket vil si lufttørking av druene frem til midten av januar måned før de settes til gjæring. En prosess som reduserer utbyttet kraftig fra hver vinstokk. For denne amaronen er det snakk om ca én liter fra hver plante, hvilket er lite i Veneto hvor den klassiske pergolaen dominerer.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Nydelig viltvin med tiden
Tørkingen gir mye såkalte tørrstoffer, her 39 g/liter, som er godt over minimumsgrensen som blant andre Amarone Families holder seg til. Og smaken er konsentrert så det holder. En heftig vin med vanvittig bra kirsebærfrukt som i dag bør nytes til rike kjøttretter eller til smaksrike oster. Med tiden vil den bli en aldeles nydelig viltvin.

Prisen er ekstra lav tatt i betraktning at den holder 16 prosent. Ikke det at jeg verdsetter høyest mulig alkohol, men i vårt bakvendtland øker prisen med prosentene. Og ekte amarone må nødvendigvis ha høy alkohol all den tid en er laget av druer med svært høyt sukkerinnhold. Ellers ville den vært søt, som en recioto. Buglioni lager en knallbra versjon av denne også, men den er ikke tilgjengelig i øyeblikket.

Vin og mat
Det er derimot deres miniamarone, Il Bugiardo Valpolicella Classico Superiore Ripasso 2010 (55694), som navnet til tross er halvparten ripasso og halvparten amarone. Og et veldig godt alternativ for den som synes at amarone kan bli litt vel mye, men som elsker den karakteristiske syltete kirsebærfrukten. Det får du massevis av i denne svært så vellykkete 2005-ripassoen.

Buglioni er et relativt nytt vinblad siden de kun har laget vin siden 1993. Og det var oppkjøpet av en eiendom i San Pietro in Caraiano (Fumane) som satte dem på sporet. Men røttene i Verona-regionen er dype. Familien har lange tradisjoner innen tekstil som har vært en av de viktigste industrigrenene i regionen siden middelalderen. I dag deler familien sin tid mellom vin og serveringssteder. L'Osteria del Bugliardo finnes nå på tre adresser, i Verona, Bolsano og Santa Maria di Negrar. I tillegg har Buglioni åpnet et agriturismo i luksusklassen i San Ambrogio di Valpolicella.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Leken kombinasjon av and og appelsin med perfekt vinfølge i glasset
+
Mat og vin i kombinasjon

Leken kombinasjon av and og appelsin med perfekt vinfølge i glasset

Når saftig and og vin fra Argentina møtes i harmoni, får også du en gyllen mulighet til å skinne som vertskap.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Du kan fint lage en drink med to ingredienser. Denne gir maks uttelling
Ukens drink

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Mainyhetene i basis: Champagnefest i flere formater
+
Tester

Mainyhetene i basis: Champagnefest i flere formater

Champagnehylla får fint besøk i mai. Også blant hvitvinene er det noen godbiter i det øvre prissjiktet, samt et godt kjøp under 200 kroner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nyheter polet i mai: Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen
+
Tester

Nyheter polet i mai: Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen

Mens grand cru Burgund er utenfor de aller flestes økonomiske komfortsone, er det andre områder som leverer viner på samme høye nivå uten at du blir ranet. Blant mainyhetene er det utrolig mange sterke uttrykk som dokumenterer dette.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Leken kombinasjon av and og appelsin med perfekt vinfølge i glasset
+
Mat og vin i kombinasjon

Leken kombinasjon av and og appelsin med perfekt vinfølge i glasset

Når saftig and og vin fra Argentina møtes i harmoni, får også du en gyllen mulighet til å skinne som vertskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Du kan fint lage en drink med to ingredienser. Denne gir maks uttelling
Ukens drink

Forsiden akkurat nå - 3

Chardonnaychampagne setter en ekstra spiss på festen – denne er også et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Chardonnaychampagne setter en ekstra spiss på festen – denne er også et veldig godt kjøp

En favoritt i kategorien chardonnaychampagne som også byr på veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Frappato er sommerdrue nummer én – nå til veldig gunstig pris
+
Ukens vin

Frappato er sommerdrue nummer én – nå til veldig gunstig pris

Den kombinerer lys rød frukt med stor saftighet og moderat alkohol. Vin som fint kan nytes utendørs og lett avkjølt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Autentiske smaker: Mat og vin fra Italias skjulte perle
Matkurs og vinkurs
Winedinner 11. juni i Oslo

Autentiske smaker: Mat og vin fra Italias skjulte perle

Smak 5 viner fra Friuli-Venezia Giuli – et vinområde som fortjener langt mer oppmerksomhet. Smak et bredt spekter av druetyper til 4 smakfulle retter fra en av Oslos mest autentiske italienske restauranter, Vineria Ventidue.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Mainyhetene i basis: Champagnefest i flere formater
+
Tester

Mainyhetene i basis: Champagnefest i flere formater

Champagnehylla får fint besøk i mai. Også blant hvitvinene er det noen godbiter i det øvre prissjiktet, samt et godt kjøp under 200 kroner.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her