Amaronekupp

Denne amaronen byr på utrolig mye for tre hundrelapper. Miniutgaven er også et kupp til drøye to hundre kroner.
Aase E. Jacobsen
08 Oktober 2009 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Det er lett å skue en vin på prisen, og kanskje spesielt en vin av typen amarone, som nødvendigvis må koste en del tatt den omstendelige fremstillingsprosessen i betraktning. Men L'Amarone Amarone della Valpolicella Classico 2004 (55696) fra Buglioni er faktisk laget på tradisjonelt vis hvilket vil si lufttørking av druene frem til midten av januar måned før de settes til gjæring. En prosess som reduserer utbyttet kraftig fra hver vinstokk. For denne amaronen er det snakk om ca én liter fra hver plante, hvilket er lite i Veneto hvor den klassiske pergolaen dominerer.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Nydelig viltvin med tiden
Tørkingen gir mye såkalte tørrstoffer, her 39 g/liter, som er godt over minimumsgrensen som blant andre Amarone Families holder seg til. Og smaken er konsentrert så det holder. En heftig vin med vanvittig bra kirsebærfrukt som i dag bør nytes til rike kjøttretter eller til smaksrike oster. Med tiden vil den bli en aldeles nydelig viltvin.

Prisen er ekstra lav tatt i betraktning at den holder 16 prosent. Ikke det at jeg verdsetter høyest mulig alkohol, men i vårt bakvendtland øker prisen med prosentene. Og ekte amarone må nødvendigvis ha høy alkohol all den tid en er laget av druer med svært høyt sukkerinnhold. Ellers ville den vært søt, som en recioto. Buglioni lager en knallbra versjon av denne også, men den er ikke tilgjengelig i øyeblikket.

Vin og mat
Det er derimot deres miniamarone, Il Bugiardo Valpolicella Classico Superiore Ripasso 2010 (55694), som navnet til tross er halvparten ripasso og halvparten amarone. Og et veldig godt alternativ for den som synes at amarone kan bli litt vel mye, men som elsker den karakteristiske syltete kirsebærfrukten. Det får du massevis av i denne svært så vellykkete 2005-ripassoen.

Buglioni er et relativt nytt vinblad siden de kun har laget vin siden 1993. Og det var oppkjøpet av en eiendom i San Pietro in Caraiano (Fumane) som satte dem på sporet. Men røttene i Verona-regionen er dype. Familien har lange tradisjoner innen tekstil som har vært en av de viktigste industrigrenene i regionen siden middelalderen. I dag deler familien sin tid mellom vin og serveringssteder. L'Osteria del Bugliardo finnes nå på tre adresser, i Verona, Bolsano og Santa Maria di Negrar. I tillegg har Buglioni åpnet et agriturismo i luksusklassen i San Ambrogio di Valpolicella.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Suppe med søtpotet og ingefær er for medisin å regne
Dagens rett

Suppe med søtpotet og ingefær er for medisin å regne

I dag serverer vi en rykende het, aromatisk og kremet søtpotetsuppe som får varmen til å bre seg i kroppen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her