Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Amerikansk raffinement

Amerikanere elsker å leke med navn og etiketter på vinene sine. Disse vinene er resultat av ordspill. Og svært vellykkete sådanne også, og dermed en fin anledning å ønske Obama til lykke med.
Aase E. Jacobsen
22 Januar 2009 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Eller spill med bokstaver, for å være helt korrekt. CMS står for Chardonnay, Marsanne og Sauvignon for den hvite og Cabernet, Merlot og Syrah for den røde. Selv om den første miksen er noe sær, og antyder en litt tung stil, er vinen, CMS White 2007 (57930), frisk og elegant samtidig som den har god fylde og karakter - og er noe så uamerikansk som ueiket. Det gjelder også den røde, CMS Red 2006 (57931), som byr på veldig god kjølig frukt, et nydelig cabernetpreg, flott syre og god fasthet. Men her har altså vinen vært i kontakt med både fransk og amerikansk eik.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Kjølig, men tørt
Årsaken til den friske stilen er at druene stammer fra Washington State som kjennetegnes av et noe kjøligere klima enn det vi forbinder med eksempelvis California. Likevel er Washington ikke akkurat kjølig, all den tid vi snakker om en semiørken. Alt regnet som faller på kysten stoppes av Cascade-fjellkjeden. Derfor må vinplantene vannes kunstig siden nedbøren er svært sparsommelig i vekstsesongen. Den kjølige frukten sikres av stor forskjell mellom dag- og nattemperaturer, og vinområdene som for 99 prosent ligger lengst øst i staten, er veldig godt ventilerte. Men vintrene er så kalde at deler av staten ikke er egnet til vindyrking.

Produsenten er Hedges Family Estate, som har en noe spesiell og ikke særlig lang historie. Den begynte nemlig med at Tom Hedges fikk seg en jobb med å selge amerikanske viner i Taiwan. Dette var i 1986. Året etter fikk han og kona Anne-Marie napp hos Systembolaget med en blend av cabernet og merlot. I begynnelsen kjøpte de druer, men i 1991 investerte de i en eiendom ved navn Red Mountain som nå er et eget AVA og som dessuten regnes som det beste i hele staten.

Grand cru
I første omgang plantet Hedges 7,5 hektar med cabernet sauvignon og merlot samt litt cabernet franc. Senere utvidet de med tinta cao, touriga nacional, souzao, petit verdot, malbec og syrah. Den siste druen dyrkes sammen med en del cabernet på den kjøligste delen av eiendommen. Disse parsellene ligger opp mot 330 m.o.h. i skråningene av Red Mountain hvor jordsmonnet preges av veldig gamle avleiringer.

Til den røde CMS er det bare syrahen som kommer herfra. Resten kjøper Hedges fra Columbia Valley som er det AVA'et som står på etiketten. Den hvite er 100 prosent Columbia Valley. Dette området er en samlebetegnelse for hele det store vinområdet i det østlige Washington hvor Red Mountain på en måte utgjør "grand cru" sammen med AVA'ene Yakima Valley, Walla Walla Valley, Horse Heaven Hills, Rattlesnake Hills og Wahluke Slope. Navn vi garantert kommer til å høre mer fra i årene som kommer.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

iStock-1085444140.jpg
+
Klubbkokken serverer: Coq au vin

Kvinnedagen feires med rødvin i både gryte og glass

Til heder for Amerikas matmor og kanskje verdens første kjendiskokk, Julia Child, server vi den franske klassikeren coq au vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

bucollage-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter og nye årganger i BU og TU mars 2021

Rekordmye godt: Disse 1090 produktene kan du velge mellom

Marsnyhetene byr på viner og andre godsaker fra den absolutte øverste hylle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

iStock-1268440016.jpg
Ukens drink
Clover Club cocktail

Denne drinkklassikeren kommer du til å slå veldig godt an

Den har nok av både styrke og fruktighet til å være den forstående kvinnedagen verdig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

basismars-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter basis mars 2021

Det er sjeldenhetene som skinner i basishylla denne gangen

Vi snakker om Colares vest for Lisboa. Vil du smake vinhistorie, får du det her, men vær rask, for det er snart ikke mer igjen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her