Årets beste eplemoster

Årets beste eplemoster

De aller beste eplemostene kommer fra Rogaland, Telemark og Østfold.

Aller best av samtlige 67 eplemoster i kåringen er Grønvik Gårds økologiske eplemost av eplesorten Karin Schneider. Juryen beskriver den som en veldig harmonisk og tiltalende eplemost med en imponerende farge, delikat, frisk og ren eplesmak, behagelig ettersmak og et lett bitterpreg. En veldig god og anvendelig eplemost til mat.

Nest best er Eventyrmost av sorten Summerred fra Nordre Lindheim. På tredje plass kom Nyhuus Gard med sin Gravenstein-most.

Utnytter eplene ingen plukker

Denne gangen fikk altså Telemarksmosten konkurranse fra Rogaland i klassen eplemost av én sort.

Disse vant i fjor

I klassen eplemost av flere sorter, hvor 20 produkter ble vurdert, topper Eventyrmost av sortene Discovery/Katja fra Nordre Lindheim. Den vurderes som syrefrisk og god med fin sødme, svært harmonisk og godt egnet til sjømat.    

På delt andreplass kom nyetablerte Sofagalleriet EpleMoss, laget av epler fra privathager i Moss samt Nyhuus Gards Katja/Aroma-most. Begge gode og anvendelige matmoster. Denne siste tok andreplassen også i fjor.

Beste alternativ til vin

Andre gode eplemoster er Epleblomsten Frisk og frodig Økologisk Discovery, Innigo Epleklem Gravenstein, Amble Gård Økologisk Eir eplemost frå Sogn, Nyhuus Gards Josefine av Gravenstein /Aroma samt Safteriets Eplemost av Summerred/Discovery/Katja/Gravenstein.

Her er vinnerne i 2011

At det er få andre drikkevarer uten alkohol enn eplemost som fullt ut erstatter vin, er årets eplemostkåring et godt bevis på.

Generelt er eplehøsten i 2013 av god kvalitet og bedre volum enn i fjor.
- For vår del synes vi at spisekvaliteten er bedre i 2013 enn den var i 2012. Det var en mye bedre aroma og smak, sier Anders Høibø som sammen med kona Karine Nybøle står bak Eventyrmosten.

Flere forhold påvirker kvaliteten

Ekteparet konkurrerer med naboen, Nyhuus Gard, om å være i Norges eplemosttopp. Begge produsentene jobber dessuten veldig systematisk og kvalitetsbevisst gjennom hele året.
- Riktig høstetid er alltid et kompromiss mellom smak og lagringsevne. Jordsmonn og mikroklima har også stor betydning. Det kan bety store forskjeller fra produsent til produsent for samme epletype, slår Halvor Holtskog fast.
- En annen ting som påvirker smaken er hvor lenge eplene står lagret før pressing. I fjor ble en større del av eplene presset til most enn i år.

Les mer om epler og sorter

Men takket være noe større volum totalt sett på grunn av den gode sommeren burde det bli nok eplemost til alle.

Og når det er tomt for eplemost, er det fullt mulig å nyte norske epler med alkohol.

Også med alkohol

Nytt i årets kåring er nemlig klassen for eplesider/eplevin. Foreløpig er det få produsenter som jobber profesjonelt på dette området. Kun ni produkter deltok. Aller best er Egge Gård Iseple (96246) som juryen vurderer til å være i verdensklasse, på linje med berømtheter som icewine og eiswein.

Les mer om icewine

Beste eplesider er også fra Egge i Lier, nemlig Egge Gård Musserende rosé sider (5396) .

Les mer om sider

I eplemostjuryen sitter i år: Marie Larsson, Håndverkerstuene, Simon Zimmermann, Lysebu, Marianne Johnsen, Feinschmecker/frilanser, Chris Grøtvedt, Theatercafeen, Karin Ianetta, Brasserie France og Jennie Haga, frilanser.

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen