Dette er årets beste eplemoster

Dette er årets beste eplemoster

Takket være en veldig god eplehøst på Østlandet ble det østlandsk dominans i eplemostteten.
Aase E. Jacobsen
20 November 2012 - 15:37

Norges nest største fruktkommune Sauherad i Telemark stilte sterkt i kåringen av Norges beste eplemost 2012 der i alt 77 eplemoster fra alle norske epleområder stilte.

Telemarks eplebønder gjorde nesten rent bord i teten. I kategorien eplemost av flere eplesorter tok de alle topplasseringene, og i kategorien «rene» eplemoster ble det to av tre finaleplasser.

Sterke finalister

I år som i fjor er det to produsenter som utpeker seg, nemlig Nordre Lindheim og Nyhuus Gard.

Ny utfordrer i toppsjiktet er Lier og Egge Gård. Vinneren fra i fjor, Amble Gård fra Sogn, kom ikke med i finalen, men gjorde nok en gang en god figur med flere solide skårere.

Også i år er det eplesorten Aroma som sammen med Discovery viser seg som velegnet for eplemost. I blandinger derimot gjør i år som i fjor Katja godt inntrykk.

• FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="finalistene">Dette er finalistene og årets jury

Møt finalistene og vinn bokpakke til kr 2000

Vinneren i de to kategoriene offentliggjøres på Det Norske Teatret den 26. november, og nå kan du bli med på festlighetene helt gratis!

Her blir det rikelig anledning til å smake på årets eplemoster samt studere de beste norske kokebøkene av i år.

Blant de påmeldte trekkes det hele fem vinnere av en eksklusiv bokpakke til en verdi av kr 2000!

Les mer om arrangementet og meld deg på her (klikk)

Tid: Mandag 26. november 2012, kl. 16.00 - 19.00
Pris: Gratis!
Sted: Det Norske Teatret, Kristian IV's gate 8, 0164 Oslo

Norges beste eplemost 2012 arrangeres av Apéritif og Norsk Eplefest

Sterk jury

Årets smakspanel som testet de 77 eplemostene bestod av landets dyktigste innen sine respektive felt:

• Pontus Dahlström, vinkelner og medeier i tostjernersrestauranten Maaemo
• Amund Polden Arnesen, Norges første ølsommelier
• Jennie Haga, vinkelner på Mares
• Christofer Bengtsson, kjøkkensjef på Oro
• Torstein Markhus, kjøkkensjef på Litteraturhuset
• Monica Berg, bartender på Aqua Vitae/IceBar
gjestespill fra Alex Kratena, sjefsbartender på Artesian i London, en av verdens beste cocktailbarer

Panelet var veldig fornøyd med og overrasket over mangfoldet innen norsk eplemost.

– Men det er store kvalitetsforskjeller, understreker Pontus Dahlström og legger til:

– De beste mostene er de som har det reneste og mest distinkte epleuttrykket, som har best balanse mellom syre og frukt. De svakeste er enten oksiderte eller preget av «kokt» frukt, altså for hard pasteurisering.

Les mer om norske epler

Historisk godt år

2012 går inn i historien som et godt eplemostår på Østlandet, men med noe større utfordringer i vest.

– Sommeren var ikke den varmeste med en del regn, men likevel ble det en rimelig god eplehøst, med gjennomsnittlig sukkernivå og litt under normale volum, sier Eivind Vangdal, epleforsker i BioForsk Vest i Ullensvang.  

Svein Børte i Telefrukt er enda mer positiv til tross for at avlingen er noe under normal:

- Høye sukkerverdier bidrar til å gi eplemost med ekstra god balanse. Norske epler er jo kjent for sitt høye syrenivå sammenlignet med importerte epler, sier han.

Årets finalister

Eplemostene ble delt inn i to kategorier - rene moster (på én epletype) og blandingsmoster (to eller flere typer).

Hver av de 77 mostene som ble testet ble gitt en poengsum på maksimalt 25 poeng, og det ble plukket ut tre finalister i kategorien rene moster og fire i kategorien blandinsmoster.

Finalister rene moster  

• Aroma Eventyrmost fra Nordre Lindheim, Anders & Katrine Høibø, Gvarv

• Aroma Eplemost fra Nyhuus Gard, Kari Nyhuus Holtskog og Halvor Holtskog, Gvarv    

• Discovery Liereple fra Egge Gård, Marius Egge, Lier  

Finalister blandingsmoster

• Katja/Discovery Eventyrmost fra Eventyrmost fra Nordre Lindheim, Anders & Katrine Høibø, Gvarv

• Discovery, Summerred, Caroll Eplemost fra Kjetil Nyhus, Gvarv

• Katja/Aroma Eplemost fra Nyhuus Gard, Kari Nyhuus Holtskog og Halvor Holtskog, Gvarv    

• Lobo og Aroma Eplemost fra Erik Aarnes, Gvarv    

Les om fjorårets kåring her

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Årets 10 beste norske vinkart er kåret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slått fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober
+
Tester

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober

Her finner du både Sassicaia, Biondi-Santi og Soldera Case Basse samt noen andre utenfor allfarvei-italienere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum

Fra samme produsent kommer også strålende utgaver fra de beste terroirene i Nord-Rhône.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallpris for viner fra Napolis bakland
+
Ukens vin

Knallpris for viner fra Napolis bakland

Både den røde og den hvite representerer veldig godt Campanias potensial – og ikke minst produsentens håndlag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Nudler er den beste hurtigmiddagen
Dagens rett

Nudler er den beste hurtigmiddagen

Stekte nudler er godt å ty til i en travel hverdag. Denne oppskriften er både lynrask å lage og full av smak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Årets 10 beste norske vinkart er kåret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slått fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her