Drikke
Dette er ekte sider

Dette er ekte sider

Eric Bordelets sidre er ikke bare blant de beste, de er også biodynamisk framstilt.
Aase E. Jacobsen
01 Juli 2013 - 13:00

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

 
Bordelet Sidre Brut Tendre 2012 (10765)er en sider med klare vinøse trekk. Den er kompleks i eplekarakteren. Den har veldig god syre, fint skum, og tydelig preg av «epletanniner» i finishen. Samt også litt eplesødme.

Lange sidertradisjoner

Et flott alternativ til pikniken, til koldtbordets avdeling for spekemat og røykt fisk.

Dette er eplesider som du kanskje ikke har smakt den før. Og den er fransk! For mens vi - med rette - skryter på oss verdens beste epler og eplemost, har vi ikke nødvendigvis det som skal til for å lage verdens beste sider.

Les mer om norske epler

I hvert fall ligger vi langt etter i trening sammenlignet med Nord-Frankrike. Her har man laget sider siden før forrige årtusenskifte.

Langt unna Granny Smith

Og det viselig nok av epler som ikke egner seg til så mye annet (bortsett fra calvados, da). Og langt unna Granny Smith og andre kommersielle spiseepler.

Les mer om calvados

Eric Bordelet har tatt denne sidertradisjonen et hakk lengre. Bakgrunnen som sommelier på trestjerneren L’Arpège i Paris, gav ham en kompromissløs startkapital. Det gjorde også inspirasjonen fra hans venn, den legendariske vinprodusenten Didier Dageneau i Loire.

Helt unik pæresider

Resten fikk han fra familien som i flere generasjoner har vært eple- og pæredyrkere. Blant annet én hektar med inntil 300 år gamle pæretrær.

Denne unike arven gir en like unik vin, Bordelet Poiré de Glace 2011 (3198), laget av pærer som har fått fryse på treet. Sideren har 92 gram restsukker og imponerende 10 gram syre hvilket gjør den til en vinøs opplevelse av de store.

Håndplukkes

Prisen kan oppleves stiv, i hvert fall i sidersammenheng, men den må sammenlignes med eiswein/icewine siden produksjonen er bitteliten.

Les mer om icewine

Men det er hans vanlige sidere som først og fremst har satt ham på kartet, både øl- og vinkartet. For det første er de slett ikke vanlige, men laget av et trettitalls forskjellige og til dels svært gamle eplesorter. Eplene (og pærene) håndplukkes, enten fra treet eller bakken.

Bordelet lar dessuten frukten «hvile» i 3-5 uker før den presses.

Uten sukker

For det andre lages siderne på gammelmåten. De er spontangjærete (i eikefat eller tank) og tilsettes ikke sukker. Derfor er alkoholinnholdet en del lavere enn eksempelvis for norsk sider som gjerne ligger på 7-8 prosent for de søteste og 10-11 for de tørre utgavene.

Så høy alkohol er ikke mulig med epler alene. Da må de i så fall ha et sukkerpotensial (målt i Brix) på minst 18, og det er svært sjelden.

Les mer om nordisk siderproduksjon

Restsødmen er et resultat av hvor lenge sideren har fått gjære. Bordelets sidere ligger på 5 prosent og 39 gram restsukker. Ispæresideren er spesiell siden «frysetørkingen» gjør at sukkeret (og syren) konsentreres og et høyere sukkerpotensial oppnås.

Naturlig skum

Et annet forhold som skiller håndverkssider fra «industrisider» er at skummet i flasken stammer fra den naturlige gjæringsprosessen. Derfor filtreres siderne bare så vidt og de har av samme grunn et grumsete utseende.
 
Bestill sideren med en gang
Ønsker du å bestille trykker du bare på varenavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte produkter er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når varen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Dagens rett
Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her