Dette er ekte sider

Dette er ekte sider

Eric Bordelets sidre er ikke bare blant de beste, de er også biodynamisk framstilt.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

 
Bordelet Sidre Brut Tendre 2012 (10765) er en sider med klare vinøse trekk. Den er kompleks i eplekarakteren. Den har veldig god syre, fint skum, og tydelig preg av «epletanniner» i finishen. Samt også litt eplesødme.

Lange sidertradisjoner

Et flott alternativ til pikniken, til koldtbordets avdeling for spekemat og røykt fisk.

Dette er eplesider som du kanskje ikke har smakt den før. Og den er fransk! For mens vi - med rette - skryter på oss verdens beste epler og eplemost, har vi ikke nødvendigvis det som skal til for å lage verdens beste sider.

Les mer om norske epler

I hvert fall ligger vi langt etter i trening sammenlignet med Nord-Frankrike. Her har man laget sider siden før forrige årtusenskifte.

Langt unna Granny Smith

Og det viselig nok av epler som ikke egner seg til så mye annet (bortsett fra calvados, da). Og langt unna Granny Smith og andre kommersielle spiseepler.

Les mer om calvados

Eric Bordelet har tatt denne sidertradisjonen et hakk lengre. Bakgrunnen som sommelier på trestjerneren L’Arpège i Paris, gav ham en kompromissløs startkapital. Det gjorde også inspirasjonen fra hans venn, den legendariske vinprodusenten Didier Dageneau i Loire.

Helt unik pæresider

Resten fikk han fra familien som i flere generasjoner har vært eple- og pæredyrkere. Blant annet én hektar med inntil 300 år gamle pæretrær.

Denne unike arven gir en like unik vin, Bordelet Poiré de Glace 2011 (3198) , laget av pærer som har fått fryse på treet. Sideren har 92 gram restsukker og imponerende 10 gram syre hvilket gjør den til en vinøs opplevelse av de store.

Håndplukkes

Prisen kan oppleves stiv, i hvert fall i sidersammenheng, men den må sammenlignes med eiswein/icewine siden produksjonen er bitteliten.

Les mer om icewine

Men det er hans vanlige sidere som først og fremst har satt ham på kartet, både øl- og vinkartet. For det første er de slett ikke vanlige, men laget av et trettitalls forskjellige og til dels svært gamle eplesorter. Eplene (og pærene) håndplukkes, enten fra treet eller bakken.

Bordelet lar dessuten frukten «hvile» i 3-5 uker før den presses.

Uten sukker

For det andre lages siderne på gammelmåten. De er spontangjærete (i eikefat eller tank) og tilsettes ikke sukker. Derfor er alkoholinnholdet en del lavere enn eksempelvis for norsk sider som gjerne ligger på 7-8 prosent for de søteste og 10-11 for de tørre utgavene.

Så høy alkohol er ikke mulig med epler alene. Da må de i så fall ha et sukkerpotensial (målt i Brix) på minst 18, og det er svært sjelden.

Les mer om nordisk siderproduksjon

Restsødmen er et resultat av hvor lenge sideren har fått gjære. Bordelets sidere ligger på 5 prosent og 39 gram restsukker. Ispæresideren er spesiell siden «frysetørkingen» gjør at sukkeret (og syren) konsentreres og et høyere sukkerpotensial oppnås.

Naturlig skum

Et annet forhold som skiller håndverkssider fra «industrisider» er at skummet i flasken stammer fra den naturlige gjæringsprosessen. Derfor filtreres siderne bare så vidt og de har av samme grunn et grumsete utseende.
 
Bestill sideren med en gang
Ønsker du å bestille trykker du bare på varenavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte produkter er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når varen atter er å få tak i.
 

Bordelet Sidre Brut Tendre

Produsent:
Eric Bordelet
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Pris:
138,00 kr
Varenummer:
1076501
88 Poeng
Les smaksnotatene »

Bordelet Poiré de Glace 2011

Produsent:
Eric Bordelet
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.500l
Land:
Frankrike
Område:
Normandie
Pris:
386,00 kr
Varenummer:
319801
92 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen