Mat

Matsopp

Det er dette alle drømmer om akkurat nå
Foto: (Rendery)

Det er dette alle drømmer om akkurat nå

En skogbunn dekket med kantareller er alles våte drøm. Men sopplukking er også forbundet med risiko. Er du usikker på hvilke andre sopper som kan spises? Her finner du en oversikt over åtte sikre matsopper og hvilke du må holde deg unna.
01 August 2019 - 11:00

Mangel på kunnskap og feilaktig tilberedning er de hyppigste årsakene til soppforgiftning.

Skaff deg soppbok av nyere dato
Noen sopparter er giftige i rå tilstand, men både spiselige og gode når de tilberedes riktig. Noen må avkokes før de spises og ingen bør spises rå. 

Traktkantarell. Foto: Toni Laaveri

Følg disse enkle rådene: 

Spis bare sopp du er sikker på. Er du er i tvil – oppsøk soppkontrollen.

Spis aldri sopp som er rå, for lite kokt/stekt.

Bruk bare sopp av god kvalitet til matlaging.

Bruk den nyeste sopplitteraturen når du bestemmer sopp. Husk alltid å ta med deg en skikkelig soppbok av nyere dato når du er ute og plukker sopp.

På neste side finner du åtte sikre matsopper

For en enda bedre oversikt kan du laste ned dette heftet om trygge sopper, som Norges Sopp- og nyttevekstforbund har laget for å unngå å plukke farlig sopp. 

Giftige sopper
Det finnes flere giftige sopper, og vi lærer hele tiden noe nytt om soppene som finnes. Det beste våpenet for å unngå forgiftning er å være forsiktig og ruste seg med en god soppbok av nyere årgang.  Her er tre giftsopper du ikke skal plukke

Dersom du tror du har fått i deg giftig sopp er det viktig å ta kontakt med  Giftinformasjonen på telefon 23 32 70 00 umiddelbart.

Gode tips til soppturen

Sopp til glede på de mange bord
Sopp er, til tross for utfordringene, en fantastisk råvare og vi kan friste med utrolig mange herlige oppskrifter med sopp i vår kokebok .

Du kan også søke på din favorittsopp og se hvor mange spennende retter du kan lage, eller se denne artikkelen for mer inspirasjon. 

Heftet Trygge matsopper finner du i pdf-format her

Kilde: Mattilsynet og Norges Sopp- og Nyttevekstforbund
 
 
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker
Dagens rett

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker

Intet er vel bedre enn hjemmelaget pizza - også den helt uten kjøtt. Rykende fersk fra stekeovnen, har de pizzasteinplate, blir bunnen enda sprøere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 3

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Det er utrolig hvor mye smak det er i sjampinjong - spesielt når den får spille hovedrollen som her
Dagens rett

Det er utrolig hvor mye smak det er i sjampinjong - spesielt når den får spille hovedrollen som her

Pasta og sopp er en utprøvd og utvilsomt vellykket kombinasjon på kjøkkenet. Med fløte eller creme fraiche i tillegg er du i mål.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak unike viner sammen med vinmakeren
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 5. juni

Smak unike viner sammen med vinmakeren

Den 5. juni kan du smake viner til småretter med sjømat og få et eksklusivt møte med den karismatiske vinmakeren, Leopardo Felici.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her