Dette er de åtte sikre matsoppene

Mangel på kunnskap og feilaktig tilberedning er de hyppigste årsakene til soppforgiftning.

Tre giftsopper du ikke skal plukke

Soppbok av nyere dato
Noen sopparter er giftige i rå tilstand, men både spiselige og gode når de tilberedes riktig. For å unngå å spise farlig sopp har Mattilsynet laget en plakat med åtte gode matsopper. Noen må avkokes før de spises og ingen bør spises rå.

Spis bare sopp du er sikker på. Er du er i tvil – oppsøk soppkontrollen.

Spis aldri sopp som er rå, for lite kokt/stekt.

Bruk bare sopp av god kvalitet til matlaging. Bruk den nyeste sopplitteraturen når du bestemmer sopp. Husk alltid å ta med deg en skikkelig soppbok av nyere dato når du er ute og plukker sopp.

Last ned en pdf av soppplakaten, eller ta kontakt med Mattilsynets lokalkontor på 06040.

Giftige sopper
Det finnes flere giftige sopper, og vi lærer hele tiden noe nytt om soppene som finnes. Det beste våpenet for å unngå forgiftning er å være forsiktig og ruste seg med en god soppbok av nyere årgang.  Her er tre giftsopper du ikke skal plukke

Dersom du tror du har fått i deg giftig sopp er det viktig å ta kontakt med  Giftinformasjonen på telefon 22 59 13 00 umiddelbart.

Gode tips til soppturen

Sopp til glede på de mange bord
Sopp er, til tross for utfordringene, en fantastisk råvare og vi kan friste med utrolig mange herlige oppskrifter i vår kokebok .

 Foreta et søk på din favorittsopp og se hvor mange spennende retter du kan lage, eller se denne artikkelen for mer inspirasjon. 

Sopplakaten "Åtte matsopper og tre giftsopper" finner du i pdf-format her

Kilde: Mattilsynet
Illustrasjoner: Inger Anne Lysebraate
Foto: ScanstockPhoto

Åtte matsopper

Kantarell (Cantharellus cibarius)

Eggegul, traktformet med tykke gaffeldelte ribber som løper langt ned på stilken. Kjøttfull og myk. Fruktlignende lukt og mild smak.

Av og til er ettersmaken pepperaktig. Vokser i løv- og barskog i hele landet. Kommer allerede i juni.

Kan forveksles med: Falsk kantarell (Hygrophoropsis aurantiaca) som er seig, tynnkjøttet, oransjegul. Ingen matsopp, da den kan inneholde allergener.

 

Traktkantarell (Cantharellus tubaeformis)

Gråbrun hatt, grågule ribber på hattens underside og gul stilk. Tynnkjøttet, hul og dyp traktformet. Mild lukt og smak. Vokser i granskog, dypt i mose, ofte vanskelig å få øye på.

Kommer sent i sesongen, gjerne september/oktober, og da ofte i rikelige mengder. Egner seg godt til tørking.

Tørking av sopp: Sopp tørkes best ved 40-50 grader i stekeovn med døren på gløtt, eller i et egnet tørkeapparat. 

Kan forveksles med: Gul trompetkantarell (C. aurora) med sterk guloransje underside. Er mindre vanlig, men en god matsopp.

 

Blek piggsopp (Hydnum repandum)

Hvitgul, av og til med rødgult skjær. Glatt med ulike lange pigger på undersiden av hatten og nedover stilken. Kjøttfull. Behagelig lukt og smak. Vokser i løv- og barskog i hele landet. Kommer i juli.

Kan forveksles med: Rødgul piggsopp (H. rufescens), men den er spinklere og mer rødgul, kan være noe bitter på smak.

OBS: Bruk aldri brune piggsopper!

 

Fåresopp (Albatrellus ovinus)

 

Hvit, gråhvit eller gulaktig av farge. Matt og tørr hatt, som kan være oppsprukket.

Fåresoppen er en poresopp med ørsmå porer på undersiden. Flere sopper kan være sammenvokst. Mild lukt og smak. Blir gulgrønn ved tilberedning. Vokser i barskog, ofte dypt i mose. Vanlig i gammelskog på Østlandet og i Trøndelag. Kommer i juli.

Kan forveksles med: Franskbrødsopp (A. confluens) som er gulrød på farge og har besk smak. Må avkokes - Soppen legges i kaldt vann og kokes i 10 min. Kokevannet kastes.

 

Steinsopp (Boletus edulis)

Stor, kjøttfull rørsopp med brun, nesten halvkuleformet hatt. Rørlaget på hattens underside er først hvitt og blir gulgrønt med alderen.

Det finmaskete årenettet øverst på stilken er et godt kjennetegn.

Kjøttet er uforanderlig hvitt. Mild lukt og nøtteaktig smak. Ettertraktet matsopp. Alle milde rørsopper som vokser her i landet er spiselige.

Vokser i løv- og barskog. Kommer i juli/august.

 Kan forveksles med: Gallerørsopp (Tylopilus felleus) som har hvitt rørlag som ung, senere rosa. Kraftig mørkt årenett på stilken. Besk på smak.

 

Granmatriske (Lactarius deterrimus)

Oransjefarget hatt med sirkelformete soner. Blir grønnflekket med alder. Granmatriske har gulrotfarget melkesaft, ses når man bryter i soppen. Kjøtt sprøtt og smuldrer lett. Mild smak, av og til noe besk.

Vokser i granskog. Kommer i juli. I furuskog vokser den nærstående furumatrisken (L. deliciosus) som alltid er mild på smak.

Karakteristisk for slekten riske (Lactarius): Alle risker har sprøtt, osteaktig kjøtt og melkesaft. Matriskene er de eneste soppene som har gulrotfarget melkesaft, sees når man bryter i soppen.

 

Rødskrubb (Leccinum versipelle)

Oransje eller mursteinsrød hatt, hvitt rørlag som med alder blir grågrønt. Hvit stilk med svarte små skjell, det vil si "skrubbet stilk". Kjøttet blir mørkt ved gjennomskjæring.

Vokser i løvskog under bjørk. Vanlig art i fjellbjørkeskog. Kommer i juli.

OBS : Rødskrubb skal aldri spises rå. Må stekes eller kokes godt for å unngå forgiftning. Soppen bør også avkokes før steking for å være på den sikre siden.

Avkoking: Soppen legges i kaldt vann og kokes i 10 min. Kokevannet kastes. 

Kan forveksles med: skrubbsopper med røde hatter og brunskrubb (L. scabrum). Disse er spiselige.

Matblekksopp (Coprinus comatus)

Hvit, høy og smal hatt med store flisete skjell. Skjellene blir mørke med alder. Spiselig så lenge skivene er helt hvite. Rosa og mørke deler må fjernes. Ta også vekk skjellene på hatten. Mild lukt og smak.

Matblekksopp bør oppbevares fuktig inntil den tilberedes. Ellers løses den opp i blekk, derav navnet. Kan ligge i vann eller i fuktig plastpose i kjøleskap.

Vokser i klynger på fet jord, gressplen, kompost. Kommer i august. 

Kan forveksles med: Grå blekksopp (C. atramentarius) forårsaker forgiftning sammen med alkohol. Er ingen matsopp.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen