Drikke
Australsk vin i toppklassen

Australsk vin i toppklassen

Disse vinene er noen råskinn av noen australiere. Ikke billige, men du får likevel mye vin for pengene.
Aase E. Jacobsen
10 Oktober 2013 - 06:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Modellen for Julian og Carolann Castagnas viner er udiskutabelt Europa, men de gjør likevel alt på sin måte. Deres «cote-rotie-kopi», Castagna Genesis Syrah 2006 (5548), er en ren syrahvin. Som har alt man kan forvente av den nordre Rhône-dalens kjøttaktige mineralske karakter. Samtidig har den Australias umiskjennelige gode modne frukt.

Imponerende konsentrasjon

Dette til sammen gir en vin med virkelig stor munnfølelse. Her er ingen skarpe kanter, heller ingen tørr avslutning. Bare veldig mye god vinsmak.

Som sagt, ikke billig, men denne vinen må du altså sammenligne med andre av klodens toppviner. Selv deres enkleste vin, Castagna Adams Rib The Red 2010 (5176), har imponerende konsentrasjon. Så er den også påtenkt en annen rolle enn den har i dag. De er bare ikke helt fornøyde med kvaliteten ennå.

Ingen barolokopi

Nebbiolo og Australia, er det noe godt da, tenker du kanskje. Men dette er ingen barolokopi, innslaget av shiraz gir en mørkere stil, men Castagnas signaturfrukt er her samt flotte tanniner og gode syre. Når Julian og Carolann omsider blir fornøyd med sine nebbiolodruer, må vi kunne forvente enda mer, eller?

Dragningen mot Italia gir seg også utslag i en chiantiinspirert sangiovese, Castagna Chiave 2010 (5550), som avslører sin opprinnelse ved å ha en lett australsk aksent. Den er preget av modne røde frukter, lær og litt trevirke i retning «botte». Veldig god friskhet og samtidig god konsentrasjon og fine, men likevel myke tanniner.

Innenlandsklima

Castagna holder til i Beechworth som er en av det nordøstre Victorias mindre kjente, men ikke mindre interessante underområder takket være den beliggenheten på rundt 500 m.o.h. som sørger kjøligere vekstforhold. Det er særlig forskjellen mellom dag- og nattemperaturer som bidrar til dette, for Beechworth har innenlandsklima, og i Sør-Australia er det synonymt med en varm og tørr vekstsesong.

Les mer om Victoria

Castagna-paret tilhører Australias foreløpig lille, men stadig voksende skare av unge ambisiøse alternativt tenkende vinprodusenter. Her jobbes det biodynamisk, ingen tilsetting av gjær, ingen klaring eller filtrering og minimal bruk av svovel. Selv den lange og utfordrende transporten til Europa er gjennomtenkt all den tid vinene sendes med containerskip som ikke stopper i havner rundt ekvator. I tillegg føres det logg over temperaturen gjennom hele transporten.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fyll kyllingfileten med godsaker
Dagens rett
Kyllingfilet fylt med krydder og ost

Fyll kyllingfileten med godsaker

Gjør kyllingfileten sommerlekker med sesongens friske grønnsaker. Med denne oppskriften og drikkeforslaget er du på sikker grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her