Drikke
Australsk vin i toppklassen

Australsk vin i toppklassen

Disse vinene er noen råskinn av noen australiere. Ikke billige, men du får likevel mye vin for pengene.
Aase E. Jacobsen
10 Oktober 2013 - 06:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Modellen for Julian og Carolann Castagnas viner er udiskutabelt Europa, men de gjør likevel alt på sin måte. Deres «cote-rotie-kopi», Castagna Genesis Syrah 2006 (5548), er en ren syrahvin. Som har alt man kan forvente av den nordre Rhône-dalens kjøttaktige mineralske karakter. Samtidig har den Australias umiskjennelige gode modne frukt.

Imponerende konsentrasjon

Dette til sammen gir en vin med virkelig stor munnfølelse. Her er ingen skarpe kanter, heller ingen tørr avslutning. Bare veldig mye god vinsmak.

Som sagt, ikke billig, men denne vinen må du altså sammenligne med andre av klodens toppviner. Selv deres enkleste vin, Castagna Adams Rib The Red 2010 (5176), har imponerende konsentrasjon. Så er den også påtenkt en annen rolle enn den har i dag. De er bare ikke helt fornøyde med kvaliteten ennå.

Ingen barolokopi

Nebbiolo og Australia, er det noe godt da, tenker du kanskje. Men dette er ingen barolokopi, innslaget av shiraz gir en mørkere stil, men Castagnas signaturfrukt er her samt flotte tanniner og gode syre. Når Julian og Carolann omsider blir fornøyd med sine nebbiolodruer, må vi kunne forvente enda mer, eller?

Dragningen mot Italia gir seg også utslag i en chiantiinspirert sangiovese, Castagna Chiave 2010 (5550), som avslører sin opprinnelse ved å ha en lett australsk aksent. Den er preget av modne røde frukter, lær og litt trevirke i retning «botte». Veldig god friskhet og samtidig god konsentrasjon og fine, men likevel myke tanniner.

Innenlandsklima

Castagna holder til i Beechworth som er en av det nordøstre Victorias mindre kjente, men ikke mindre interessante underområder takket være den beliggenheten på rundt 500 m.o.h. som sørger kjøligere vekstforhold. Det er særlig forskjellen mellom dag- og nattemperaturer som bidrar til dette, for Beechworth har innenlandsklima, og i Sør-Australia er det synonymt med en varm og tørr vekstsesong.

Les mer om Victoria

Castagna-paret tilhører Australias foreløpig lille, men stadig voksende skare av unge ambisiøse alternativt tenkende vinprodusenter. Her jobbes det biodynamisk, ingen tilsetting av gjær, ingen klaring eller filtrering og minimal bruk av svovel. Selv den lange og utfordrende transporten til Europa er gjennomtenkt all den tid vinene sendes med containerskip som ikke stopper i havner rundt ekvator. I tillegg føres det logg over temperaturen gjennom hele transporten.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik lager du julekonfekten selv
Julemat
Oppskrifter julegodter

Slik lager du julekonfekten selv

Marsipan, karameller og sjokolade er slett ikke vanskelig å lage selv. Apéritif har tipsene og oppskriftene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er ikke for sent å kjøpe portvin - eller andre sterkviner til jul
+
Tester
Julens beste portviner madeira og andre sterkviner

Det er ikke for sent å kjøpe portvin - eller andre sterkviner til jul

Utvalget av portvin både i bestillingsutvalget og i polhyllene er som aller best nå. Du kan gjøre mange gode kjøp blant de 200 sterkvinene vi har vurdert for deg - bare se her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Rett og slett den perfekte førjulsmiddag
Dagens rett
Kveite med safranbuljong

Rett og slett den perfekte førjulsmiddag

Villkveite som bader i safranduftende buljong er en lekker kombinasjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 125 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 125 andre å velge blant

Her er oversikten over alle akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik lager du julekonfekten selv
Julemat
Oppskrifter julegodter

Slik lager du julekonfekten selv

Marsipan, karameller og sjokolade er slett ikke vanskelig å lage selv. Apéritif har tipsene og oppskriftene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er ikke for sent å kjøpe portvin - eller andre sterkviner til jul
+
Tester
Julens beste portviner madeira og andre sterkviner

Det er ikke for sent å kjøpe portvin - eller andre sterkviner til jul

Utvalget av portvin både i bestillingsutvalget og i polhyllene er som aller best nå. Du kan gjøre mange gode kjøp blant de 200 sterkvinene vi har vurdert for deg - bare se her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Musikken er like viktig som maten og drikken – sjekk denne spillelisten
Annonse

Musikken er like viktig som maten og drikken – sjekk denne spillelisten

Høsten er lik god mat og drikke og stemningsfull musikk. Les hva som er mat- og drikkefavorittene til artistene Gundelach og James Arthur, mens du lytter til spillelisten vi har laget til deg. «Høststemning» for nettopp perfekt høststemning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe
Julemat
Drikke til ribbe

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe

Juleribba skal man ikke tukle med, og ikke drikkefølget heller, tenker du kanskje. Men om du har lyst å prøve noe annet, får du noen gode alternativer her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Skal du tjuvstarte pinnekjøttsesongen, gjør det nå
Dagens rett
Perfekt pinnekjøtt

Skal du tjuvstarte pinnekjøttsesongen, gjør det nå

Det skal godt gjøres å unngå pinnekjøttet i løpet av jula, og det er stadig flere svært så glade for. Det er likevel ikke helt opplagt hvordan kjøttet best tilberedes. Her får du gode tips og om hva du kan drikke til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Rett og slett den perfekte førjulsmiddag
Dagens rett
Kveite med safranbuljong

Rett og slett den perfekte førjulsmiddag

Villkveite som bader i safranduftende buljong er en lekker kombinasjon.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her