Drikke
Australsk vin i toppklassen

Australsk vin i toppklassen

Disse vinene er noen råskinn av noen australiere. Ikke billige, men du får likevel mye vin for pengene.
Aase E. Jacobsen
10 Oktober 2013 - 07:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Modellen for Julian og Carolann Castagnas viner er udiskutabelt Europa, men de gjør likevel alt på sin måte. Deres «cote-rotie-kopi», Castagna Genesis Syrah 2006 (5548), er en ren syrahvin. Som har alt man kan forvente av den nordre Rhône-dalens kjøttaktige mineralske karakter. Samtidig har den Australias umiskjennelige gode modne frukt.

Imponerende konsentrasjon

Dette til sammen gir en vin med virkelig stor munnfølelse. Her er ingen skarpe kanter, heller ingen tørr avslutning. Bare veldig mye god vinsmak.

Som sagt, ikke billig, men denne vinen må du altså sammenligne med andre av klodens toppviner. Selv deres enkleste vin, Castagna Adams Rib The Red 2010 (5176), har imponerende konsentrasjon. Så er den også påtenkt en annen rolle enn den har i dag. De er bare ikke helt fornøyde med kvaliteten ennå.

Ingen barolokopi

Nebbiolo og Australia, er det noe godt da, tenker du kanskje. Men dette er ingen barolokopi, innslaget av shiraz gir en mørkere stil, men Castagnas signaturfrukt er her samt flotte tanniner og gode syre. Når Julian og Carolann omsider blir fornøyd med sine nebbiolodruer, må vi kunne forvente enda mer, eller?

Dragningen mot Italia gir seg også utslag i en chiantiinspirert sangiovese, Castagna Chiave 2010 (5550), som avslører sin opprinnelse ved å ha en lett australsk aksent. Den er preget av modne røde frukter, lær og litt trevirke i retning «botte». Veldig god friskhet og samtidig god konsentrasjon og fine, men likevel myke tanniner.

Innenlandsklima

Castagna holder til i Beechworth som er en av det nordøstre Victorias mindre kjente, men ikke mindre interessante underområder takket være den beliggenheten på rundt 500 m.o.h. som sørger kjøligere vekstforhold. Det er særlig forskjellen mellom dag- og nattemperaturer som bidrar til dette, for Beechworth har innenlandsklima, og i Sør-Australia er det synonymt med en varm og tørr vekstsesong.

Les mer om Victoria

Castagna-paret tilhører Australias foreløpig lille, men stadig voksende skare av unge ambisiøse alternativt tenkende vinprodusenter. Her jobbes det biodynamisk, ingen tilsetting av gjær, ingen klaring eller filtrering og minimal bruk av svovel. Selv den lange og utfordrende transporten til Europa er gjennomtenkt all den tid vinene sendes med containerskip som ikke stopper i havner rundt ekvator. I tillegg føres det logg over temperaturen gjennom hele transporten.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker
Dagens rett

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker

Intet er vel bedre enn hjemmelaget pizza - også den helt uten kjøtt. Rykende fersk fra stekeovnen, har de pizzasteinplate, blir bunnen enda sprøere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 3

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Det er utrolig hvor mye smak det er i sjampinjong - spesielt når den får spille hovedrollen som her
Dagens rett

Det er utrolig hvor mye smak det er i sjampinjong - spesielt når den får spille hovedrollen som her

Pasta og sopp er en utprøvd og utvilsomt vellykket kombinasjon på kjøkkenet. Med fløte eller creme fraiche i tillegg er du i mål.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak unike viner sammen med vinmakeren
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 5. juni

Smak unike viner sammen med vinmakeren

Den 5. juni kan du smake viner til småretter med sjømat og få et eksklusivt møte med den karismatiske vinmakeren, Leopardo Felici.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her