Drikke
Australsk vin i toppklassen

Australsk vin i toppklassen

Disse vinene er noen råskinn av noen australiere. Ikke billige, men du får likevel mye vin for pengene.
Aase E. Jacobsen
10 Oktober 2013 - 07:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Modellen for Julian og Carolann Castagnas viner er udiskutabelt Europa, men de gjør likevel alt på sin måte. Deres «cote-rotie-kopi», Castagna Genesis Syrah 2006 (5548), er en ren syrahvin. Som har alt man kan forvente av den nordre Rhône-dalens kjøttaktige mineralske karakter. Samtidig har den Australias umiskjennelige gode modne frukt.

Imponerende konsentrasjon

Dette til sammen gir en vin med virkelig stor munnfølelse. Her er ingen skarpe kanter, heller ingen tørr avslutning. Bare veldig mye god vinsmak.

Som sagt, ikke billig, men denne vinen må du altså sammenligne med andre av klodens toppviner. Selv deres enkleste vin, Castagna Adams Rib The Red 2010 (5176), har imponerende konsentrasjon. Så er den også påtenkt en annen rolle enn den har i dag. De er bare ikke helt fornøyde med kvaliteten ennå.

Ingen barolokopi

Nebbiolo og Australia, er det noe godt da, tenker du kanskje. Men dette er ingen barolokopi, innslaget av shiraz gir en mørkere stil, men Castagnas signaturfrukt er her samt flotte tanniner og gode syre. Når Julian og Carolann omsider blir fornøyd med sine nebbiolodruer, må vi kunne forvente enda mer, eller?

Dragningen mot Italia gir seg også utslag i en chiantiinspirert sangiovese, Castagna Chiave 2010 (5550), som avslører sin opprinnelse ved å ha en lett australsk aksent. Den er preget av modne røde frukter, lær og litt trevirke i retning «botte». Veldig god friskhet og samtidig god konsentrasjon og fine, men likevel myke tanniner.

Innenlandsklima

Castagna holder til i Beechworth som er en av det nordøstre Victorias mindre kjente, men ikke mindre interessante underområder takket være den beliggenheten på rundt 500 m.o.h. som sørger kjøligere vekstforhold. Det er særlig forskjellen mellom dag- og nattemperaturer som bidrar til dette, for Beechworth har innenlandsklima, og i Sør-Australia er det synonymt med en varm og tørr vekstsesong.

Les mer om Victoria

Castagna-paret tilhører Australias foreløpig lille, men stadig voksende skare av unge ambisiøse alternativt tenkende vinprodusenter. Her jobbes det biodynamisk, ingen tilsetting av gjær, ingen klaring eller filtrering og minimal bruk av svovel. Selv den lange og utfordrende transporten til Europa er gjennomtenkt all den tid vinene sendes med containerskip som ikke stopper i havner rundt ekvator. I tillegg føres det logg over temperaturen gjennom hele transporten.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med denne vinen i glasset gjenskapes Roma-stemningen
+
Godbiter i pollisten

Med denne vinen i glasset gjenskapes Roma-stemningen

Men også områdets eldgamle historie, for vinene fra denne produsenten er unike på flere måter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sjeldent god hvitvin for pengene
+
Ukens vin

Sjeldent god hvitvin for pengene

Om 200 kroner er ditt maksbudsjett, er det ingen grunn til å ta til takke med hva som helst. Her får du superseriøs vin for hver krone.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se alt det gode du kan lage med blomkål
Guide
Den fantastiske blomkålen

Se alt det gode du kan lage med blomkål

Her får du 10 lettlagete oppskrifter hvor denne fantastiske råvaren er i høysetet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Bli med til Stavangers nye «hjemme hos»-stolthet: - Den beste festen er på kjøkkenet
+

Bli med til Stavangers nye «hjemme hos»-stolthet: - Den beste festen er på kjøkkenet

Sammen med kjøkkensjef Stuart Barber har vinkelnerparet Knut-Espen Misje og Silje Hanasand på rekordtid skapt en av Stavangers mest innbydende møtesteder for god mat og drikke. Som nylig ble belønnet med sin første Michelinstjerne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med denne vinen i glasset gjenskapes Roma-stemningen
+
Godbiter i pollisten

Med denne vinen i glasset gjenskapes Roma-stemningen

Men også områdets eldgamle historie, for vinene fra denne produsenten er unike på flere måter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sjeldent god hvitvin for pengene
+
Ukens vin

Sjeldent god hvitvin for pengene

Om 200 kroner er ditt maksbudsjett, er det ingen grunn til å ta til takke med hva som helst. Her får du superseriøs vin for hver krone.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Endelig er jordbærene her og de kan nytes på utallige måter
Guide
Oppskrifter jordbær 

Endelig er jordbærene her og de kan nytes på utallige måter

Jordbær får vi ikke nok av nå mens sesongen er på topp. Prøv en av disse oppskriftene med sommerens sunneste i hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er folkefavoritten blant oslorestaurantene

Brasserie France er restauranten som flest gjester har brukt DinnerBooking for å sikre seg restaurantbord i Oslo.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En grønnsaksuppe som denne smaker godt også lunken
Dagens rett

En grønnsaksuppe som denne smaker godt også lunken

Her er det brokkoli og potet som er brukt. Toppingen er med stekt hjertesalat og litt kjøttrester.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se alt det gode du kan lage med blomkål
Guide
Den fantastiske blomkålen

Se alt det gode du kan lage med blomkål

Her får du 10 lettlagete oppskrifter hvor denne fantastiske råvaren er i høysetet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her