Kake
Bak luftige vannbakkels med smak av bringebær

Bak luftige vannbakkels med smak av bringebær

Disse kakene som heter profiteroles på fransk, er noen skikkelig deilige munnfuller. Følg oppskriften, så blir resultatet perfekt.
24 April 2014 - 14:10

Opprinnelsen til den luftige baksten vannbakkels er fransk som så mye annet søtt. Den skal stamme helt tilbake til 1500-tallet. I Frankrike kalles de profiteroles når de fylles med vaniljekrem eller vispet krem og drysses med melis eller dekkes med sjokoladefondant.

Rund eller avlang

Og når de er avlange kalles de eclairs.

Her får du hele historien om disse kakene

Men mange forbinder selve bakingen av vannbakkels med vanskeligheter. Det største problemet ligger gjerne å gi røren den rette konsistensen. Etter dette er det ofte steketiden og måten dette gjøres på noe som sørger for at ting går galt.

Timing er viktig

Vannet skal kokes opp og smøret skal i. Noen mener at man må bruke usaltet smør, men dette er omdiskutert blant konditorer. Når smøret er smeltet, skal du ha i melet og dette skal bli tykt. Om du tar kjelen av varmen for tidlig, har ikke melet gjort jobben sin godt nok, og du vil få en røre som er flytende. Sørg derfor for at melet gjør røren tykk og god. Konsistensen blir nesten som en deig etterhvert.

Her er våre oppskrifter på vannbakkels

Stekingen er også viktig. Om du åpner ovnsdøren underveis, faller dine profiteroles sammen og de er ødelagte. Steker du dem for lite, og de kun er gyllengule, faller de også sammen på grunn av at de er fuktige inni. Stek dem derfor til de er fine og gyllenbrune.

TIPS: Fyll bare de du skal spise. De andre kan fryses ned og tas opp etter behov.

 

Profiteroles med bringebærmousse

Profiteroles med bringebærmousse

Fremgangsmåte

Profiteroles:
Kok opp vann. Legg terninger av smør i vannet og la dette smelte med lokk på.

Ha i siktet mel i kjelen og rør godt.

La det hele hvile noen minutter. Ha så deigen i en kjøkkenmaskin med grind eller mikser og ha ett og ett egg i deigen. Det kan se ut som om deigen skiller seg med en gang du har egget i, men frykt ikke, det er bare å fortsette for etter hvert blir den fin igjen. Etter tre egg skal du følge nøye med!

Det siste egget kan du vispe sammen og helle forsiktig halvparten i røren og så ser du om konsistensen er rett. Hvis den er tykk og slipper slikkepotten uten å miste formen, er den ferdig.

Ha deigen i sprøytepose med rund tyll og sprøyt ut topper på bakepapir.

Ett brett gir plass til 20 stk.

Stek dine profiteroles ved 180 grader i 35-40 minutter.

Bringebærmousse:
Kjør bringebærene sammen med sukkeret i en hurtigmikser. Gni blandingen gjennom en sikt slik at frøene blir fjernet.

Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann.

Varm opp ⅓ av bringebærpureen i en liten kasserolle.

Klem vannet godt ut av gelatinplatene og rør dem inn i den varme bringebærpureen til de oppløses. Trekk kasserollen vekk fra varmen og rør inn resten av den kalde bringebærpureen.

Hell alt over i en bolle. Vend inn myk pisket krem og ha moussen i en sprøytepose med liten rund tipp.

Flytende fondant:
Ha alt i en kjele og kok dette opp til 114 grader.

Ta av kjelen og hell det hele i en kjøkkenmaskin. La massen avkjøles til 60 grader. Miks så alt sammen til det blir en tykk hvit masse. Glasuren er nå ferdig. For å bruke glasuren ta en del i en skål og varm den litt opp i en mikrobølgeovn eller over vannbad.

Servere:
Når moussen er fylt i en sprøytepose, stikkes tyllen inn på undersiden av en profiterole. Sprøyt mousse inn i alle profiterolene.

Varm opp litt flytende fondant og ha i noen dråper konditorfarge. Dypp toppen ned i glasuren og legg den på rist.

Pynt med glasur, blomster eller annen pynt.

Tips:
Fyll bare de du skal spise. De andre kan fryses ned og tas opp etter behov.
 
 
 

Sendt inn av Anne Brith Davidsen (tekst og foto)

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

  • Italia
    Italia
    Volum: 0.75 l Pris: 129.90 kr Bestillingsutvalget
    82 POENG
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med denne oppskriften får du en helt annen opplevelse av tacomiddagen
Dagens rett
Squash-tortillas med avocado- og mango-salsa

Med denne oppskriften får du en helt annen opplevelse av tacomiddagen

Hjemmelagede squash-tortillas er enkelt, utrolig godt, og vil ta hverdagsmiddagen til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Leker med underdog-drue og det gir veldig gode resultater
Godbiter i pollisten

Leker med underdog-drue og det gir veldig gode resultater

Pinot blanc er ikke den hotteste druen i pinot-familien, men hos Marc Kreydenweiss får den ekstra karakter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Dette brytebrødet er nesten et måltid i seg selv
Dagens rett
Brytebrød med feta, parmesan og soltørket tomat

Dette brytebrødet er nesten et måltid i seg selv

Du trenger bare en suppe eller salat ved siden av.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik smaker Provence-vin når topprodusent fra Burgund står bak
+
Ukens vin

Slik smaker Provence-vin når topprodusent fra Burgund står bak

Det er nemlig Seysses-familien kjent fra Dujac som står bak disse vinene som koster en brøkdel av deres burgundere og dermed byr på veldig god valuta for pengene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med denne oppskriften får du en helt annen opplevelse av tacomiddagen
Dagens rett
Squash-tortillas med avocado- og mango-salsa

Med denne oppskriften får du en helt annen opplevelse av tacomiddagen

Hjemmelagede squash-tortillas er enkelt, utrolig godt, og vil ta hverdagsmiddagen til nye høyder.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Dette brytebrødet er nesten et måltid i seg selv
Dagens rett
Brytebrød med feta, parmesan og soltørket tomat

Dette brytebrødet er nesten et måltid i seg selv

Du trenger bare en suppe eller salat ved siden av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Så råflott har du ikke servert skagenrøren før
Dagens rett
Luksuriøs skagenrøre på brioche

Så råflott har du ikke servert skagenrøren før

I denne oppskriften blir den klassiske skagenrøren tatt til nye eksklusive høyder. Inspirert av amerikanernes lobster roll, trer rekene til side til fordel for sjøkreps og hummer, og byr på en smaksopplevelse uten like.

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Klippfisk kan også grilles
Dagens rett
Grillspyd med klippfisk, reker og kamskjell

Klippfisk kan også grilles

Godt utvannet klippfisk gir grillspydene ekstra karakter. Prøv denne oppskriften neste gang du fyrer opp grillen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her