Kake
Bak luftige vannbakkels med smak av bringebær

Bak luftige vannbakkels med smak av bringebær

Disse kakene som heter profiteroles på fransk, er noen skikkelig deilige munnfuller. Følg oppskriften, så blir resultatet perfekt.
24 April 2014 - 13:10

Opprinnelsen til den luftige baksten vannbakkels er fransk som så mye annet søtt. Den skal stamme helt tilbake til 1500-tallet. I Frankrike kalles de profiteroles når de fylles med vaniljekrem eller vispet krem og drysses med melis eller dekkes med sjokoladefondant.

Rund eller avlang

Og når de er avlange kalles de eclairs.

Her får du hele historien om disse kakene

Men mange forbinder selve bakingen av vannbakkels med vanskeligheter. Det største problemet ligger gjerne å gi røren den rette konsistensen. Etter dette er det ofte steketiden og måten dette gjøres på noe som sørger for at ting går galt.

Timing er viktig

Vannet skal kokes opp og smøret skal i. Noen mener at man må bruke usaltet smør, men dette er omdiskutert blant konditorer. Når smøret er smeltet, skal du ha i melet og dette skal bli tykt. Om du tar kjelen av varmen for tidlig, har ikke melet gjort jobben sin godt nok, og du vil få en røre som er flytende. Sørg derfor for at melet gjør røren tykk og god. Konsistensen blir nesten som en deig etterhvert.

Her er våre oppskrifter på vannbakkels

Stekingen er også viktig. Om du åpner ovnsdøren underveis, faller dine profiteroles sammen og de er ødelagte. Steker du dem for lite, og de kun er gyllengule, faller de også sammen på grunn av at de er fuktige inni. Stek dem derfor til de er fine og gyllenbrune.

TIPS: Fyll bare de du skal spise. De andre kan fryses ned og tas opp etter behov.

 

Profiteroles med bringebærmousse

Profiteroles med bringebærmousse

Fremgangsmåte

Profiteroles:
Kok opp vann. Legg terninger av smør i vannet og la dette smelte med lokk på.

Ha i siktet mel i kjelen og rør godt.

La det hele hvile noen minutter. Ha så deigen i en kjøkkenmaskin med grind eller mikser og ha ett og ett egg i deigen. Det kan se ut som om deigen skiller seg med en gang du har egget i, men frykt ikke, det er bare å fortsette for etter hvert blir den fin igjen. Etter tre egg skal du følge nøye med!

Det siste egget kan du vispe sammen og helle forsiktig halvparten i røren og så ser du om konsistensen er rett. Hvis den er tykk og slipper slikkepotten uten å miste formen, er den ferdig.

Ha deigen i sprøytepose med rund tyll og sprøyt ut topper på bakepapir.

Ett brett gir plass til 20 stk.

Stek dine profiteroles ved 180 grader i 35-40 minutter.

Bringebærmousse:
Kjør bringebærene sammen med sukkeret i en hurtigmikser. Gni blandingen gjennom en sikt slik at frøene blir fjernet.

Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann.

Varm opp ⅓ av bringebærpureen i en liten kasserolle.

Klem vannet godt ut av gelatinplatene og rør dem inn i den varme bringebærpureen til de oppløses. Trekk kasserollen vekk fra varmen og rør inn resten av den kalde bringebærpureen.

Hell alt over i en bolle. Vend inn myk pisket krem og ha moussen i en sprøytepose med liten rund tipp.

Flytende fondant:
Ha alt i en kjele og kok dette opp til 114 grader.

Ta av kjelen og hell det hele i en kjøkkenmaskin. La massen avkjøles til 60 grader. Miks så alt sammen til det blir en tykk hvit masse. Glasuren er nå ferdig. For å bruke glasuren ta en del i en skål og varm den litt opp i en mikrobølgeovn eller over vannbad.

Servere:
Når moussen er fylt i en sprøytepose, stikkes tyllen inn på undersiden av en profiterole. Sprøyt mousse inn i alle profiterolene.

Varm opp litt flytende fondant og ha i noen dråper konditorfarge. Dypp toppen ned i glasuren og legg den på rist.

Pynt med glasur, blomster eller annen pynt.

Tips:
Fyll bare de du skal spise. De andre kan fryses ned og tas opp etter behov.
 
 
 

Sendt inn av Anne Brith Davidsen (tekst og foto)

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

  • Italia
    Italia
    Volum: 0.75 l Pris: 129.90 kr Uten utvalg
    82 POENG
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende
Ukens drink

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende

Iskaffe er kanskje ikke førstevalget i november, men litt denne kombinasjonen føles nesten som medisin. Viktigst er at den smaker godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende
Ukens drink

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende

Iskaffe er kanskje ikke førstevalget i november, men litt denne kombinasjonen føles nesten som medisin. Viktigst er at den smaker godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her