Kake
Myk vannbakkels fylt med vaniljekrem

Myk vannbakkels fylt med vaniljekrem

Disse lekre franske bakkelsene heter eclairs og er populære blant barn i alle aldre.
11 Juli 2013 - 06:10

Eclairs er ikke uten grunn franske barns drømmegodsak. Med god grunn. En eclair er nemlig en lang og smal vannbakkels fylt med vaniljekrem og toppet med glasur. Opprinnelsen er fransk og det sies at det var Marie-Antoine Carême, en berømt fransk konditor som lagde disse aller først. Hun bakte søtsaker til de kongelige og fortsatt den dag i dag blir eclairs sett på som litt «kongelig» på grunn av bakstens flotte form og eleganse.

Følg oppskriften

Vannbakkels er enkelt å lage. Det tar ikke lang tid, dog er det noen forholdsregler man må ta da det er flere steder det kan gå galt.

Det aller viktigste er å følge oppskriften. En kjent konditor sa en gang til meg: Står det 180 gram så er det 180 gram og ikke 179 eller 181. Så nøye skal man altså være når det kommer til baking, i alle fall om man ønsker et perfekt resultat.

Her er flere gode kakeoppskrifter du kan prøve

Smøret skal smeltes i det kokende vannet. Hvis du lar vannet stå på varmen etter at det er kokt opp, kan mye av vannet fordampe og du får da feil mengde vann. Det beste er å koke opp vannet, ha terninger med smør i kjelen, legge på et lokk og slå av platen.

Stek lenge nok

Steketiden er også noe mange feiler på. Vannbakkelsen skal bli gyllenbrun. Det skal ikke være gul. Hvis du steker den for lite, vil det være fukt inni vannbakkelsen når du tar den ut og det hele vil kollapse etter noen minutter. Den vil bli seig og ubrukelig. Men ikke fall for fristelsen til å åpne ovnsdøra midt i stekingen, for da ødelegger du din vannbakkels.

Ferdig stekt kan du oppbevare dine eclairs i en tett boks i fryseren i flere uker.

TIPS 1:  Når det kommer til glasur, kan du velge å lage en melisglasur med vann, melis og sitronsaft. Det går helt strålende. Men vil du ha en glasur som skinner og som holder seg pen, anbefales en flytende fondant som du kan lage selv. Frys inn i små poser og du har alltid fin glasur tilgjengelig til både skoleboller, muffins og vannbakkels.  Se flere kokketips

TIPS 2:  Skal du servere eclairs til barn, er strøssel kjempeflott å strø på toppen. Lag forskjellige varianter med forskjellige typer «pynt». Garantert suksess hos de små.  Se flere kokketips

Vannbakkels - Eclairs

Vannbakkels - Eclairs

Fremgangsmåte

Vannbakkels:
Kok opp vann. Ha i terninger av smør og la dette smelte.

Ha i siktet mel i kjelen og rør godt.

La det hele hvile noen minutter. Ha så deigen i en kjøkkenmaskin med grind eller mikser og ha ett og ett egg i deigen. Det kan se ut som om deigen skiller seg med en gang du har egget i, men frykt ikke det er bare å fortsette, for etter hvert blir den fin igjen. Etter tre egg skal du følge nøye med!

Det siste egget kan du vispe sammen og helle først halvparten forsiktig i røren og så ser du om konsistensen er rett. Hvis den er tykk og slipper en slikkepott uten å miste formen, da er den ferdig.

Ha deigen i sprøytepose med rund tyll og sprøyt lengder på bakepapir (på skrå) på ca. 12 cm hver.

Ett brett gir plass til 15 stykker.

Stek dine eclairs ved 210 grader i 35 minutter.

Vaniljekrem:
Del vaniljestangen i to og skrap ut frøene. Ha 2 dl melk, vaniljestang, frø, fløte og sukker i en kjele. Kok dette opp. Ha resten av melken og maisenna i en liten bolle og rør til det er klumpfritt. Visp inn eggeplommene i maisennablandingen.

Hell 2/3 av den varme melken forsiktig over eggeblandingen.

Hell dette til slutt tilbake i kjelen og kok opp kremen.

La kremen småkoke i 1 minutt, men pass på at det ikke brenner seg på bunnen.

Ta ut vaniljestangen og ha kremen over i en annen bolle og avkjøl.

Dekk kremen med plastfolie for å slippe at den tykner på overflaten.

Flytende fondant:
Ha alt i en kjele og kok dette opp til 114 grader.

Ta av kjelen og hell det hele i en kjøkkenmaskin. La massen avkjøles til 60 grader. Miks så alt sammen til det blir en tykk hvit masse. Glasuren er nå ferdig. Når du skal bruke glasuren, legg over ønsket megnde en skål og varm den litt opp i en mikrobølgeovn eller over vannbad.

Servere:
Når vaniljekremen er kald, fylles den i en sprøytepose med rund liten tyll. Stikk tyllen inn på undersiden av en eclair og fyll innsiden med vaniljekrem. For å få alle like, kan du legge dem på en gramvekt og se hvor mye krem som fylles inn i hver enkelt. Press inn krem fra to eller tre punkter på undersiden.

Varm opp litt flytende fondant og ha eventuelt i noen dråper konditorfarge. Dypp eclairen med toppen ned og legg den på rist.

Pynt med blomster eller annen pynt.

Flere oppskrifter på vannbakkels finner du her

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Her får du svært så praktiske kokketips

Få ukens kake som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av Anne Brith Davidsen (tekst og foto)

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Sørfransk vinkos for hjemmepåsken til en liten penge
+
Ukens vin

Sørfransk vinkos for hjemmepåsken til en liten penge

Denne økologiske rødvinen finnes dessuten i så å si alle polutsalg – og det til en veldig gunstig pris.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen
Dagens rett
Langtidsgrillet lammebog til påske

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen

Du starter forberedelsene dagen før og mens lammebogen godgjør seg på grillen, lager du tilbehøret. Bedre kan det knapt gjøres.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet
Dagens rett

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet

Du skaper god midtukestemning med denne smakfulle suppen. Rimelig og ikke minst lettvint er oppskriften også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her