Best i Norge best i verden

Den norske destillatøren Halvor Heuch fra Arcus produkter gjorde rent bord i verdensmesterskapet for akevitter. Oplandske Gammel gikk til topps, mens God Gamal Smaladram seiret i klassen for mest spennende nyskapning.
Redaksjonen
23 September 1999 - 16:08

Torsdag 21.10.1999 ble konkurransen avholdt i de ærverdige festlokalene til Børsen i Drammen. Ca 80 personer med ulik bakgrunn hadde for 6. år på rad satt hverandre stevne for å kåre "verdens beste akevitt 1999" og "Årets mest lovende nyskapning 1999" og i år som ved tidligere anledninger var Rolv Wesenlund juryformann.
 
Blant de deltakende akevitter fant vi akevitter fra Norge, Sverige, Danmark og Tyskland og med 19 blindtester ble det en lang og hard prøvelse for juryen som foruten nordmenn også bestod av svensker og dansker. Akevittkulturen i de enkelte land som deltok i blindtesten kom klart fram, spesielt siden akevittene ble servert romtemperert. I Norge har vi en kultur med utpregede fatlagrede akevitter som normalt trenger romtemperatur for å komme til sin rett, mens konkurrentene stort sett serveres avkjølte. Når juryen i hovedsak består av nordmenn, blir det fort rått parti, eller som Halvor Heuch i Arcus Produkter utrykte med et skjevt smil etter at juryens dom var falt "Nordmenn liker norsk akevitt og svensker og dansker liker sine".
 
I klassen for Årets mest lovende nyskapning 1999 fant vi 8 akevitter, 3 fra Sverige, 2 fra Danmark og Norge og 1 fra Tyskland. Vår kommentar er at disse i stor grad hadde smakstilsetninger i retning av citrus og anis og at dette kan bli i meste laget. Ikke uventet ble det en fatlagret akevitt som vant, "God gamal smaladram" fra Arcus Produkter. På de to neste plassene kom "Aalborg Pro Mille" og "Aalborg Dild Aqavit" fra Danmark.
 

Fra venstre Rolv Wesenlund juryformann, Halvor Heuch, Arcus Produkter og Drammens turistsjef Roald Karoliussen.
 
I hovedklassen "Verdens beste akevitt 1999" stilte 11 nye akevitter på startstreken, samt at broderfolket stilte med to akevitter i begge klasser. Dermed var det 4 svenske akevitter, 4 norske, 4 danske og 1 tysk som skulle utkjempe hovedslaget. Konkurransen ble hard og det skilte veldig lite i kampen om de 6 første plassene. Imidlertid stakk alle de norske av med seieren i det det ble delt 3. plass. Resultatet ble at "Oplandske Gammel" ble nr en, "Løiten Linie" kom på andre plass mens "Drammens Aqvavit" og "Gammel Reserve" delte tredjeplassen.
 
Til slutt var det en ikke så lite stolt destillatør fra Hasle som kunne motta de synlige bevis på sin ekspertise i å lage god norsk tradisjonsdrikke. Halvor Heuch uttalte til Aperitif etter tildragelsen at det hadde vært vanskelig å velge ut de akevitter som skulle representere Norge, det begynner nå å bli veldig mange som hver for seg skal dekke et til dels smalt spekter. Drammens Aqvavit var obligatorisk ettersom konkurransen foregikk i Drammen, men det var andre som han gjerne også skulle hatt med. Begge de akevittene som stakk av med seieren er det han kaller atypiske. God Gamal Smaladram ble laget til en smalahovefestival på Voss i fjor, og er en kraftig akevitt, nødvendig for å renske opp etter et måltid med smalahove. Selv om smalahove ikke er en favoritt rundt i landet, skal vi ikke se bort fra at God Gamal Smalahove kan bli det. Oplandkse Gammel er en svakt krydret akevitt som lett faller i smak hos folk som ikke liker sterk karvesmak.
 
Vi ser fram til neste års evenement, spesielt i klassen Årets mest lovende nyskapning 2000. Karl Erik Harr som var jurydeltaker etterlyste en nordnorsk akevitt. Dersom Arcus skulle lage en ny nordnorsk akevitt, burde denne oppkalles etter primus motor for arrangementet R. Karoliussen. Harr hadde foretatt grundig research og funnet en etikett på en gammel akevitt på et handelslag på Kjerringøy. Etiketten ble overrakt til Arcus og Heuch ble utfordret av en samlet jury til å foreta seg noe i sakens anledning.
 
For Aperitif Leiv Pedersen, Sector Media
23.10.99
 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Møt over 40 anerkjente vinprodusenter på Taste vinmesse
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 23. mars

Møt over 40 anerkjente vinprodusenter på Taste vinmesse

Vi har gleden av å invitere deg til Taste vinmesse – en fest for smaksløkene! 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her