Beste hvite under 100

Ukens hvitvin som gjør seg godt fortjent til tittelen beste hvite under 100 kroner kan konkurrere med mange viner til godt over hundrelappen når det gjelder å være en supermatch til fisk og skalldyr.

Domaine de la Monestière 1998 (7363, basisutvalg) er da også laget av en av Frankrikes fremste eksperter på odling av hvitvinsdruer. Guy Cuisset tar imidlertid ikke mer for vinen sin enn at den bare koster 89,90 i Norge. Årsaken er at kilden for druene er Bergerac-området som ikke har samme status som eksempelvis lenger sør i Bordeaux. Som den eksperten Cuisset er, har han visst hva han skulle lete etter da han valgte ut vinmarkene rundt den unnselige landsbyen Monestière. Her er eksponeringen sørvestvendt og jordsmonnet skrint med kalkholdig grus- og leirjord. Som alle er gunstige vilkår for å gi god råvare til en hvitvin. Og Cuisset lar naturen bestemme fra år til år hvordan vinen skal bli.

Blant annet varierer druesammensetningen. For 98-årgangen er miksen 70 prosent sémillon og 30 prosent sauvignon hvilket normalt skulle gi en vin med stor fylde men ikke så god friskhet. Men det har altså Domaine de la Monestière 1998 i rikt monn. Her er ikke noe fat inne i bildet. Bare tankgjæring og -lagring. Og druene som får agere på egen hånd. Domaine de la Monestière 1998 er en perfekt partner til skalldyrbordet. Og spesielt til østers.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen