Blåskjell er sommerdelikatesse nummer én. Her har du oppskriftene

Oppskrifter med blåskjell

(kajakiki)

Blåskjell er en delikatesse du kan unne deg også midt i uka. De er både rimelige og lett tilgjengelige i fersk form.

Rimeligst, faktisk helt gratis, blir det hele dersom du sjekker ut bunnforholdene på nærmeste strand. Blåskjell er det stort sett ingen mangel på, men pass på; det er fort gjort å pådra seg en uønsket magesjau.

Mattilsynet har eget overvåkingsprogram for algegifter i skjell. Prøvene tas i begynnelsen av hver uke. Analyseresultatene foreligger etter to til tre dager og blir lagt ut mot slutten av uken. Gå derfor regelmessig inn på Matportalens blåskjellvarsel dersom du er en ihuga skjellsanker.

 
 
 
 

Blåskjell

Mytilus edulis - Blue Mussel - Moule commune - Miesmuschel, Pfahlmuschel.

Biologi og fangst

Blåskjell finnes langs hele kysten og ofte i store mengder som belter i fjæresonen, helst litt inne i fjordene eller beskyttede lokaliteter med noe ferskvannspåvirkning. Blåskjellene gyter vanligvis mellom april og juni, avhengig av landsdel. Larvene er frittsvømmende i ca. en mnd. og fester seg så på faste overflater, alt fra stein og fjell til båter og fortøyninger, gjerne i fjæresonen. Blåskjell fester seg til underlaget ved hjelp av byssustråder som de skiller ut fra foten, og de kan senere flytte seg noe ved å strekke nye tråder.

Fritidshøsting er vanlig, og skjellene plukkes gjerne for hånd for å ta med noen hjem til middag eller koke på bål i strandsonen. Noe høsting gjøres også med grabb fra båt på gode blåskjellbanker. Husk imidlertid å sjekke om det er trygt å høste. 

Større omfang har derimot dyrking. Blåskjell dyrkes på såkalte bøyestrekk, horisontale systemer av tauverk som holdes oppe av bøyer, og fra disse linene henger tau eller bånd der blåskjellene sitter festet. Larver som driver med vannmassene fester seg til båndene og vokser til salgbare størrelser i løpet av 1-2 år. Uttynning av skjellene etter hvert som de vokser samt høsting, sortering og fjerning av byssustråder gjøres gjerne maskinelt på høstebåtene.

Anvendelse

Blåskjell selges tradisjonelt som ferske, levende skjell, som hermetikk eller i lake. Skjellene tåler også å fryses levende, og vakuumpakkede porsjoner lett varmebehandlet er også aktuelt produkt. En enkel og smakfull tilberedelse er å dampe skjellene med litt hvitvin, olivenolje og løk til de åpner seg, og så servere med finhakket løk, rømme og brød til. Som så mye annen sjømat er blåskjell best utover høsten med topp kvalitet og fylningsgrad nærmere juletider.

Næringsinnhold

Blåskjell er en god kilde til jern, selen og vitamin B12. De har lite, men sunt fett med stor andel Omega-3 fettsyrer.

 

Slik oppbevarer du blåskjell

Levende skjell oppbevares best i fuktig tang eller vått avispapir. Da kan de holde seg i flere dager. Temperaturen bør ligge mellom 5-10 grader, avhengig av skjelltypen. Blåskjell har det aller best i iskalde forhold mellom 0 og 4 grader og gjerne på is.

Hvitvinsdampet blåskjell

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

0.25 stk
sitron, saften
stk

Fremgangsmåte

Skrubb blåskjellene godt. Kontroller at alle skjellene er lukket. Kast tvilsomme skjell.

Kok opp hvitvin, fløte og presset hvitløk. Tilsett skjellene og damp dem med sterk varme under lokk 5-7 minutter eller til de åpner seg. Rist på kjelen av og til.

Ha skjellene over i et fat/bolle. Kok opp kraften og tilsett grønnsakterningene.

Pisk inn smøret og smak til med salt og sitronsaft.

Tilsett hakket persille og hell sausen over blåskjellene.

Server med ristet brød.

Se mange deilig oppskrifter med blåskjell her

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Hvitvinsdampete blåskjell

Antall porsjoner

2

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

Fremgangsmåte

Skyll og vask blåskjellene godt i rennende kaldt vann. Kast skjell som ikke lukker seg hvis du «kakker» på dem, eller skjell som er skadet.

Fres hakket sjalottløk og hvitløk i olivenolje i en gryte. Tilsett blåskjell og hvitvin, legg på lokk og damp til skjellene åpner seg, ca 4 minutter.

Dryss over hakket persille og server med godt brød og hvitløksmajones (aioli) ved siden av.

Lag noen av disse rettene med blåskjell

Tips: Pass på å bruke maks varme når du damper blåskjellene, og ikke damp dem for lenge for da blir de seige.

Rist litt på kjelen underveis slik at skjellene får byttet om på plassen.

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Moules Dark Bayer

Antall porsjoner

1

Tilberedningstid

10 minutter

Ingredienser

1 Moules Basis Gryte (følg link)
½ flaske bayerøl
½ stk sjalottløk
1 hvitløk
5 persille

Fremgangsmåte

Bruk to gryter. Surr sjalottløk, hvitløk, tilsett bayer og persille i en gryte og kok under lokk i ca. 4 min. Lag Moules basisgryte, tilsett bayer blandingen når skjellene har åpnet seg. Rist, kok opp og server.

Tips: Det er best å dampe 1 kg blåskjell om gangen. Dersom du vil dampe større porsjoner bør du bruke en stor vid kjele.

Se mange deilig oppskrifter med blåskjell her

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Blåskjellpanne for ølelskere

Antall porsjoner

3-4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

1 stk
1 stk
stk
1 stk
flasker Frydenlund bokkøl evt. Frydenlund bayer

Fremgangsmåte

Grønnsakene kuttes i terninger og surres myke i smør/olje. Ha i krydderet. Hell på en flaske øl, la koke litt inn. Damp blåskjellene oppå kraften under lokk til de åpner seg.

Serveres umiddelbart med varmt brød og kald pils!
Tips: Kraften kan siles og brukes til supper, fjern da laurbærbladet før oppbevaring.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Moules Red Hot Chili

Antall porsjoner

1

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

1 rød chili
1 stk sitronskall
1 dl kokosmelk

Fremgangsmåte

Finhakk den nederste og innerste delen av sitrongresset og skjær resten i ca 3 cm store biter. Tilsett kokosmelk, finhakket chili og sitrongress når blåskjellene er dampet og åpne, rist, kok opp og server straks.

Tips:  Kokosmelk kan byttes med fløte. Søt chillisaus kan brukes til slutt for å gi sterkere smak.

Se mange deilig oppskrifter med blåskjell her

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Kremete blåskjell

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

4 ss
crème fraîche orginal, 35 %

Fremgangsmåte

Skyll og vask blåskjellene godt i rennende kaldt vann. Kast skjell som ikke lukker seg hvis du «kakker» på dem, eller skjell som er skadet.
 
Fres sjalottløk, gulrot og hvitløk i olivenolje i en gryte. Tilsett blåskjell og hvitvin, legg på lokk og damp til skjellene åpner seg.
 
Ta ut blåskjellene, men la kraften ligge igjen i gryta. Tilsett kremfløte og crème fraîche og kok ned til sausen er passe tykk.
 
Ha blåskjellene tilbake i gryta og vend dem inn i kremsausen. Server med godt brød.
 

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Spagetti med blåskjell og reker

Fremgangsmåte

Kok spaghettien etter anvisning på pakken.

Damp skjellene i hvitvin i en kjele med lokk ca 5 min. eller til de åpner seg. Ta skjellmaten ut av skallet, men behold noen i skallet.

Sil kokekraften og kok den opp sammen med fløten. Jevn sausen med maisenna om nødvendig. Tilsett sitronsaft, tabasco og safran. Smak til om det trengs mer krydder.

Tilsett skjell og reker og la dem bli varme i sausen uten at den koker.

Sil vannet av spaghettien og server med skalldyrsausen over. Pynt med skjell i skall og finhakket persille.

Se mange deilig oppskrifter med blåskjell her

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Spagetti med kylling og blåskjell

Fremgangsmåte

Skjær kyllingfiletene i passe store biter.

Fres kjøttet med hvitløk og persille i olje til kjøttet er helt hvitt. Tilsett hvitvin og fløte og ha i safran (gurkemeie). La kjøttet trekke noen minutter.

Kok pasta etter anvisning på pakken. Sil bort kokevannet og bland pastaen i safransausen sammen med blåskjell.

Her finner du mange oppskrifter med pasta

Se mange deilig oppskrifter med blåskjell her

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

 

Blåskjellsuppe med kokos og ingefær

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

25 minutter

Ingredienser

Fremgangsmåte

Legg skjellene i kaldt vann i 15 minutter. Kast knuste skjell og skjell som ikke lukker seg når du banker hardt på dem med et knivskaft. Skrubb dem gjerne hvis de ikke virker rene.

Damp skjellene i hvitvin til de åpner seg. Ta ut kjøttet og kast skallene.

Bland kokekraften med fløte og hakket ingefær. Kok inn til suppen tykner.

Tilsett kokosmelk og kok opp igjen. Tilsett sellerirot kuttet i terninger og kok dem møre i suppen (ca 3 minutter).

Ha i skjellmaten og la alt bli varmt. Smak til med salt og pepper. Server med godt brød ved siden av.

Se mange deilig oppskrifter med blåskjell her

Lyst på en annen suppe? Her over 160 å velge mellom

Her finner du 25 flotte vegetaroppskrifter

Hvis du er på jakt etter enda flere ligger de her

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

 Få dagens rett som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Sendt inn av

Foto: Kim Holthe

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Linsesuppe med sprøstekte blåskjell

Fremgangsmåte

Legg linsene i vann ca. 2 timer. Legg blåskjellene i tørr, varm panne og dekk med et lokk. Når skjellene har åpnet seg er de ferdig, kraften siles av og brukes i suppen. Rens skjellene. Tre 8 spyd med 5-6 skjell på hver, legg resten av skjellene i suppen ved servering. Del loffen i grove biter og ha disse i kjøkkenmaskin sammen med hvitløk og friske urter. Legg brødraspet på en tallerken. Blåskjellspydene vendes først i hvetemel, ristes, så i pisket egg og til slutt i brødrasp med urter. Legg spydene over på kjøkkenpapir og sett kjølig.

Suppen:
Kok grønnsakene møre i melk og blåskjellkraft. Mos grønnsakene og sil suppen. Suppen kan serveres med hele terninger uten at de moses. Smak til med salt og pepper. Blåskjellspydene stekes gylne og sprø i olje like før servering. Resten av blåskjellene fordeles i 4 tallerkener. Suppen kokes opp og piskes for å få en skummet konsistens. Pyntes med frisk kjørvel.
 
 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Kremet blåskjell med spinat

Fremgangsmåte

Fres sjalottløk i smør. Tilsett selleri og fres videre før du tilsetter hvitløk. Rør rundt noen ganger. Hell over hvitvin og kok inn til mesteparten av væsken er fordampet.

Legg på blåskjellene og skru opp varmen. Rist i gryta et par ganger. Når skjellene etter noen minutter er åpne, løfter du dem ut av gryten og over i en annen. Legg et lokk over slik at de holder seg varme.

Kok opp sausen og kok den eventuelt noe inn hvis blåskjellene har avgitt mye væske, tilsett spinat og la småkoke i ett minutt før du rører inn crème fraîche. Kok opp nok en gang. Fordel blåskjellene på store tallerkener.

Server sausen i små suppeskåler ved siden av. Dryss over grovhakkete urter. Husk masse sprø baguette eller annet hvitt brød ved siden av.

Se mange deilig oppskrifter med blåskjell her

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen