Dagens rett
Hvilket øl du damper blåskjellene i, henger sammen med hvilken type øl du liker
Foto: (Traveling)

Hvilket øl du damper blåskjellene i, henger sammen med hvilken type øl du liker

Ølet du bruker i maten, er det naturlig å bruke også i maten.
02 Desember 2023 - 00:00

Så om du synes surøl høres litt dristig ut, ja da kan du gå for det mer klassiske lyse pilsnerølet. Pilsner har dempede humlearomaer, i motsetning til IPA - som setter for mye preg på sausen. Men du skal heller ikke velge en pilsner med for mye bitterhet, for det blir det heller ikke god saus av. Surøl er syrlig og syrligheten dominerer over humle- og malttonene. Derfor er det et godt alternativ til pilsner i denne retten. Så om du ikke liker å drikke surøl, kan du bruke det i sausen og ha pilsner i glasset. Et fint kompromiss. 

Eller du kan prøve denne oppskriften med mørkt øl

Blåskjell dampet i lyst øl eller surøl

Blåskjell dampet i lyst øl eller surøl

Fremgangsmåte

  1. Skyll blåskjellene i kaldt vann og kontroller at alle skjellene er lukket. Åpne skjell er døde og skal kastes.
  2. Legg blåskjellene i en stor kjele, sammen med løk, selleri og vann.
  3. Legg på lokk og sett over sterk varme.
  4. Kok skjellene til de har åpnet seg.
  5. Rist på kjelen et par ganger for å sikre jevn koking. Dette tar bare noen minutter.
  6. Ta opp blåskjellene og hold dem varme. Kast alle blåskjell som ikke har åpnet seg. 
  7. Hell kokekraften gjennom en fin sil over i en annen kjele.
  8. Ha ølet (lyst øl eller surøl) i kjelen.
  9. Kok opp og kok ut kullsyren. La koke i 5 minutter.
  10. Rør smøret inn i kraften litt om gangen.
  11. Tilsett friskhakkede urter.
  12. Smak til med salt og pepper og hell sausen over blåskjellene. Server straks med brød til.

Se alt du kan lage med blåskjell

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Suppe med søtpotet og ingefær er for medisin å regne
Dagens rett

Suppe med søtpotet og ingefær er for medisin å regne

I dag serverer vi en rykende het, aromatisk og kremet søtpotetsuppe som får varmen til å bre seg i kroppen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her