Bløt bitter

Bitter er i vekst skal vi tro salgstallene fra polet. Nå i juli er nok et nytt produkt på markedet. Tyskernes favoritt, Kuemmerling, skal konkurrere først og fremst med Jägermeister som er ledende i Norge innen søtlige bittere. Men selvsagt også de litt t
Aase E. Jacobsen
05 Juli 2000 - 14:03

Kuemmerling (varenr. 40016, bestilling) som koster kroner 229 for 50 cl er bestselgende bitter på det tyske marked. Som andre bittere er den smakssatt med urter men ikke med så bitter dominans som enkelte andre. Malurt er den bitreste urten som finnes. Derfor vil vi anta at spiller en mindre rolle i resepten til Kuemmerling som daterer seg fra 1938, og som selvsagt er veldig hemmelig.

Kuemmerling holder 35 prosent alkohol og tilhører derfor de sterkere bitterene som står for størsteparten av volum i dette segmentet. Som er i fremgang, om enn svak. Brennevinssalget generelt sett viser økning etter flere år med nedgang. Størst økning (36 prosent etter fem måneder i år) viser andre typer brennevin (inkl. likør og bitter) med lavere alkoholinnhold enn 22 prosent.

Årsaken er en til dels kraftig reduksjon i avgiftene som var et av tiltakene for å harmonisere norske priser med de svenske og på den måten stagge den økende grensehandelen. Om folk kjøper mindre Bailey’s og andre kremlikører samt hetviner som Campari i Sverige, vet vi ikke, men det er trolig årsaken.

Avgiftsreduksjonen har også resultert i en kraftig vekst for hetvin, særlig portvin. Som nå faktisk er gunstig priset i Norge. Cognacforbruket fortsetter å øke, til tross for høye avgifter, etter fem måneder la det på seg drøyt 19 prosent.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her