Borgermester og kaffebonde

Friele har kjøpt opp farmer i Brasils beste kaffedistrikt som vil dekke en tidel av firmaets behov for kaffe derfra.
Redaksjonen
29 Mars 2005 - 12:18

I sju samfulle generasjoner har familien Friele kjøpt, brent, og solgt kaffe fra Brasil. Som de fleste sikkert vet har dette resultert i blant annet merket Frieles Frokost. Friele kniver med Joh. Johanssons Kaffeindustri om å være markedsledere i Norge, noe de begge er fra tid til annen er alt ettersom hvordan man velger å regne. I tillegg til sine industrimerker har Frieles også en serie spesialkaffe som dels er smakssatte og dels rene ublandede kaffetyper. Kaffe fra Brasil har imidlertid alltid vært hovedkomponenten i blandingene, noe de fleste sikkert har fått med seg gjennom Frieles reklamefilmer.

Stabil fremtidig tilgang
Har du kjent Herman Friele noen år, må du bare beundre hans suksess med familiefirmaet. Og den erkebergenske hangen til titler som Kjøbman og Grosserer. Den indre kampen har nok også vært hard da valget sto mellom å bli Bergens Ordfører eller Borgermester. Nå kan han altså etter eget sigende føye kaffebonde til rekken. Familieselskapet B. Friele og Sønner har nå kjøpt en 48 prosent andel i farmene Brejoes og Irarema ikke langt fra Pocos de Caldas på grensen mellom Minas Gerais og Sao Paulo i Brasil.

Området som ligger 1300 meter over havet er kjent for sin kaffekvalitet og mange Cup of Excellence-vinnere kommer faktisk akkurat fra området rundt Pocos de Caldas. Skulle det ikke bli gjenvalg ved neste "ordførervalg" i Bergen, vil kaffebonden få nok å henge fingrene i med å gjødsle, beskjære og høste noen hundre tusen kaffetrær. Friele regner med å dekke en tidel av sitt behov for Brasil-kaffe nettopp fra disse farmene. Foruten gleden ved å være kaffebonde blir kjøpet begrunnet med behovet for en framtidig stabil tilgang av kaffe fra Brasil. Kanskje vil kjøpet avstedkomme nye produkter som single estate-kaffe i Friele-porteføljen?

Pensjonistby
Friele er ikke på noen måte ny i området, og opp igjennom tidene er det nok noen tusen tonn kaffe fra distriktet som har havnet i Friele-blandingene. Det er heller ikke den første investeringen i området for på farmen Lambardi like i nærheten  ligger The Friele Cultural and Educational Centre som allerede en god stund har vært i virksomhet til stor glede for distriktet.

Pocos de Caldas er forøvrig et praktfullt sted på jorden. Rett oversatt betyr navnet varme kilder. I tidligere tider var Pocos de Caldas kjent for de luksuriøse hotellene og kasinoene bygget rundt de varme kildene med det helsebringende vannet. Med ny lovgivning ble det slutt på gamblingen og Pocos de Caldas har nok mistet noe av sin fordums glans. Nå er stedet mest kjent for å huse pensjonerte stats- og regionansatte byråkrater. Værer vi kanskje en ny langsiktig plan for den nå 61-årige Herman Friele og kollegaer fra Bergen kommune i 2015 eller der omkring?

Foto: Friele

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her