Borgermester og kaffebonde

Friele har kjøpt opp farmer i Brasils beste kaffedistrikt som vil dekke en tidel av firmaets behov for kaffe derfra.
Redaksjonen
29 Mars 2005 - 11:18

I sju samfulle generasjoner har familien Friele kjøpt, brent, og solgt kaffe fra Brasil. Som de fleste sikkert vet har dette resultert i blant annet merket Frieles Frokost. Friele kniver med Joh. Johanssons Kaffeindustri om å være markedsledere i Norge, noe de begge er fra tid til annen er alt ettersom hvordan man velger å regne. I tillegg til sine industrimerker har Frieles også en serie spesialkaffe som dels er smakssatte og dels rene ublandede kaffetyper. Kaffe fra Brasil har imidlertid alltid vært hovedkomponenten i blandingene, noe de fleste sikkert har fått med seg gjennom Frieles reklamefilmer.

Stabil fremtidig tilgang
Har du kjent Herman Friele noen år, må du bare beundre hans suksess med familiefirmaet. Og den erkebergenske hangen til titler som Kjøbman og Grosserer. Den indre kampen har nok også vært hard da valget sto mellom å bli Bergens Ordfører eller Borgermester. Nå kan han altså etter eget sigende føye kaffebonde til rekken. Familieselskapet B. Friele og Sønner har nå kjøpt en 48 prosent andel i farmene Brejoes og Irarema ikke langt fra Pocos de Caldas på grensen mellom Minas Gerais og Sao Paulo i Brasil.

Området som ligger 1300 meter over havet er kjent for sin kaffekvalitet og mange Cup of Excellence-vinnere kommer faktisk akkurat fra området rundt Pocos de Caldas. Skulle det ikke bli gjenvalg ved neste "ordførervalg" i Bergen, vil kaffebonden få nok å henge fingrene i med å gjødsle, beskjære og høste noen hundre tusen kaffetrær. Friele regner med å dekke en tidel av sitt behov for Brasil-kaffe nettopp fra disse farmene. Foruten gleden ved å være kaffebonde blir kjøpet begrunnet med behovet for en framtidig stabil tilgang av kaffe fra Brasil. Kanskje vil kjøpet avstedkomme nye produkter som single estate-kaffe i Friele-porteføljen?

Pensjonistby
Friele er ikke på noen måte ny i området, og opp igjennom tidene er det nok noen tusen tonn kaffe fra distriktet som har havnet i Friele-blandingene. Det er heller ikke den første investeringen i området for på farmen Lambardi like i nærheten  ligger The Friele Cultural and Educational Centre som allerede en god stund har vært i virksomhet til stor glede for distriktet.

Pocos de Caldas er forøvrig et praktfullt sted på jorden. Rett oversatt betyr navnet varme kilder. I tidligere tider var Pocos de Caldas kjent for de luksuriøse hotellene og kasinoene bygget rundt de varme kildene med det helsebringende vannet. Med ny lovgivning ble det slutt på gamblingen og Pocos de Caldas har nok mistet noe av sin fordums glans. Nå er stedet mest kjent for å huse pensjonerte stats- og regionansatte byråkrater. Værer vi kanskje en ny langsiktig plan for den nå 61-årige Herman Friele og kollegaer fra Bergen kommune i 2015 eller der omkring?

Foto: Friele

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid
+
Ukens vin

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid

På plass på 180 pol, prisen er utrolig god, og den finnes sågar i magnum, også den til svært god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid
+
Ukens vin

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid

På plass på 180 pol, prisen er utrolig god, og den finnes sågar i magnum, også den til svært god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette drikker du til and
Tester

Dette drikker du til and

Andevennlige drikkevarer finner du innen alle kategorier og prisklasser. Her har du en rekke forslag som kan kalles allroundere når det er and på menyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her