Brennevin, likør og hetvin

Redaksjonen
04 September 2008 - 17:26

Den aller største brennevinsnyheten i september er en edel og svært rik Bache-cognac. Ellers byr en vellagret hvit portvin på et spennende alternativ til vanlig tawny.

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. september 2008. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Akevitt:

(86p)
Løitens Mild Gourmet til fisk og skalldyr
Arcus
Norge
57322 Vectura - kr 199,90 (50cl)
Basisutvalg (Test)
Farge og duft: Klar. Fin fruktig og ganske rik duft med noe sødme, tydelig appelsin- og sitrustoner og noe urter.
Smak: Bløtt anslag, mye sitrus, god fedme, skarp og god, mye sitrus og noe anis samt fin bitterhet fra sitrusskall. (UÅ)
Bruksområde: Skalldyr, røykelaks, gravet laks.
Vurdering: En god og frisk akevitt. (UÅ)
Laget av: 100% kornsprit, smaksuttrekk fra pomerans, koriander, hylleblomst, sitrus
Alkoholinnhold: 32,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret
Bestill her:

Cognac:

(94p)
Bache Gabrielsen Sérénité Très Vieille Grande Champagne
Bache-Gabrielsen
Frankrike - Cognac
15545 Vectura - kr 550,00 (70cl)
Basisutvalg (Test)
Vectura
Farge og duft: Brungyllen. Rik kompleks fatpreget duft med noe svisker, eksotisk trevirke,.
Smak: Fyldig anslag, rik og krydret og samtidig veldig elegant, flott frukt og flott friskhet, nydelig frukt i form av aprikos, fersken og appelsinskall helt ut i slutten, sitter imponerende lenge. (UÅ)
Bruksområde: Peiskos, etter et stort måltid.
Vurdering: En imponerende cognac. (UÅ)
Laget av: 90% Ugni Blanc, 10% Folle Blanc
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 35 års fatlagring
Bestill her:

(86p)
Domaine Castel-Sablons Fins Bois VS
Castel-Sablons
Frankrike - Cognac
80051 Vectura - kr 296,60 (70cl)
Basisutvalg (Grunnsortiment)
Cork Wines & Spirits
Farge og duft: Gullgul. Fin duft av aprikos, appelsin og litt fat.
Smak: Bløtt fruktig anslag, veldig god fruktighet, litt skarp i midten, god fedme og fint krydderpreg, fast og god finish. (UÅ)
Bruksområde: Drinker, lunsjcognac.
Vurdering: En frisk og behagelig cognac. (UÅ)
Laget av: 100% Ugni Blanc
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Min. 48 md. fatlagring
Bestill her:

(84p)
Erling Skakke V.S.O.P
Bonnin Père & Fils
Frankrike - Cognac
55224 Cuveco - kr 369,90 (70cl)
Basisutvalg (Test)
Farge og duft: Gullgul. Appelsinskall og tropisk frukt i duften.
Smak: Bløtt fyldig og fruktig anslag, krydret og varm, fet og ganske rik, mye fruktsødme i finishen. (UÅ)
Bruksområde: Drinker, etter et krydret måltid.
Vurdering: En veldig fruktig VSOP. (UÅ)
Laget av: 100% Ugni Blanc
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 8-10 års fatlagring
Bestill her:

Fruktvin:

(76p)
Fuhr Extra 2005
K.G. Puntervold
Norge
15552 Vectura - kr 138,90 (50cl)
Basisutvalg (Test)
K.G Puntervold
Farge og duft: Brunrød. Litt syltet frukt i duften.
Smak: Bløt enkelt anslag, ganske moden mangler friskhet, ok sødme, men litt daff. (2005)
Bruksområde: Alene.
Vurdering: Litt sliten. Knapt verd prisen. (2005)
Laget av: 35% rabarbra, 35% kirsebær, 30% solbær
Alkoholinnhold: 17,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fat- eller flaskemodnet
Bestill her:

Likør:

(86p)
Casoni Il Limone
Casoni
Italia
80105 Vectura - kr 159,30 (50cl)
Basisutvalg (Grunnsortiment)
A. Nordquist
Farge og duft: Uklar gulgrønn. Fint sitruspreget duft med masse sitron- og limeskall, både frisk og syltet sådan.
Smak: Fyldig anslag, god viskositet, fint bitt fra skall, litt syntetisk i midten, sitter godt med fine bittertoner i finishen. (UÅ)
Bruksområde: Til en espresso, over iskrem.
Vurdering: En god limoncello. (UÅ)
Laget av: Alkohol, aroma, sukker
Alkoholinnhold: 28,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret
Bestill her:

(84p)
Shannon's Irish Cream Liqueur
Niche Drinks Co. Ltd.
Nord-Irland
80106 Vectura - kr 144,60 (70cl)
Basisutvalg (Grunnsortiment)
Zarepta
Farge og duft: Lys brun. Innbydende søtlig fløte- og sjokoduft.
Smak: Bløtt fyldig anslag, godt sjokoladepreg, god sødme, men ikke overdrevet, mye sjoko og melkepreg mot slutten. (UÅ)
Bruksområde: On the rocks, i kalde og varme drinker.
Vurdering: En vellaget kremlikør. (UÅ)
Laget av: Krem, sprit, irsk single malt whiskey
Alkoholinnhold: 17,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Whiskey-andelen er fatlagret
Bestill her:

+ (78p)
Ga-JolOriginal Blå
Galle & Jessen A/S
Danmark
57108 Cuveco - kr 268,00 (70cl)
Basisutvalg (Test)
Interbrands Norge
Farge og duft: Brunlig. Masse lakrispastill i duften.
Smak: Fyldig og varm med masse mentol, litt mye, varm og kald på samme tid. (UÅ)
Bruksområde: Ja, si det.
Vurdering: Som å helle i seg en hel eske pastiller på en gang. For spesielt interesserte. Ingen usmak men bare for mye av alt. (UÅ)
Laget av: Vodka, sukker, rålakris, salt, aroma
Alkoholinnhold: 30,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret
Bestill her:

Portvin:

+ (89p)
Quinta Santa Eufêmia 10 Years Old White
Quinta de Santa Eufêmia
Portugal - Douro
49861 Vectura - kr 180,00 (50cl)
Basisutvalg (Test)
ProCura
Farge og duft: Gyllenbrun. Flott oksidert duft med svisker, rosinger, aprikos og nøtter.
Smak: Fyldig anslag, god rikdom, varm og rik med flott karakter, alkoholen er tydelig, men ikke ubehagelig, masse nøtter og svisker/rosiner i finishen. (UÅ)
Bruksområde: Nøttekaker, peiskos.
Vurdering: En veldig god hvit portvin. Meget godt kjøp. (UÅ)
Laget av: 45% Malvasia Fina, 35% Gouveio, 10% Rabigato, 10% Moscatel Galego
Alkoholinnhold: 19,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 10 års fatlagring (6 år i liggere á 8000 liter, deretter 4 år i fat á 550 liter), 2 md. fl.modning
Bestill her:

Rom:

÷ (82p)
Bacardi Oro
Bacardi & Comp.
Bermuda
32377 Vectura - kr 289,90 (70cl)
Basisutvalg (Test)
Bacardi-Martini
Farge og duft: Gullgul. Ok litt søtlig duft.
Smak: Bløtt anslag, en del sødme fra fatet, krydret men litt vel enkel, sitter noe. (UÅ)
Bruksområde: Drinker med tropiske elementer.
Vurdering: En grei brun rom. (UÅ)
Laget av: 100% melasse
Alkoholinnhold: 37,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Min. 24 md. fatlagring
Bestill her:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De beste julevinene står allerede og venter på deg i polhyllene
+
Ukens vin

De beste julevinene står allerede og venter på deg i polhyllene

At disse vinene har noe med jul å gjøre, er selvsagt bare min fantasi, og at jeg ikke liker julepyntede viner. Det er innholdet som betyr noe, og dette er i en egen liga.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag leverposteien selv i år
Julemat
Hjemmelaget leverpostei

Lag leverposteien selv i år

Inviter noen venner til et juleverksted hvor dere lager leverpostei sammen og benytter anledningen til å smake på godsakene. Selvsagt med en forsmak på julen i drikkefølget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne perlen finnes fortsatt noen få flasker igjen av
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Denne perlen finnes fortsatt noen få flasker igjen av

Men fortvil ikke om du kommer for sent, for fra samme solide produsent er det flere andre godbiter å fylle så vel glass som kjeller med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De beste julevinene står allerede og venter på deg i polhyllene
+
Ukens vin

De beste julevinene står allerede og venter på deg i polhyllene

At disse vinene har noe med jul å gjøre, er selvsagt bare min fantasi, og at jeg ikke liker julepyntede viner. Det er innholdet som betyr noe, og dette er i en egen liga.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag leverposteien selv i år
Julemat
Hjemmelaget leverpostei

Lag leverposteien selv i år

Inviter noen venner til et juleverksted hvor dere lager leverpostei sammen og benytter anledningen til å smake på godsakene. Selvsagt med en forsmak på julen i drikkefølget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Musikken er like viktig som maten og drikken – sjekk denne spillelisten
Annonse

Musikken er like viktig som maten og drikken – sjekk denne spillelisten

Høsten er lik god mat og drikke og stemningsfull musikk. Les hva som er mat- og drikkefavorittene til artistene Gundelach og James Arthur, mens du lytter til spillelisten vi har laget til deg. «Høststemning» for nettopp perfekt høststemning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe
Julemat
Drikke til ribbe

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe

Juleribba skal man ikke tukle med, og ikke drikkefølget heller, tenker du kanskje. Men om du har lyst å prøve noe annet, får du noen gode alternativer her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Winemakers Dinner: Forføreriske viner fra Châteauneuf-du-Pape møter sesongens beste råvarer på Stock
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner: 31. januar i Oslo

Winemakers Dinner: Forføreriske viner fra Châteauneuf-du-Pape møter sesongens beste råvarer på Stock

Det blir en smaksopplevelse uten like når 8 enestående viner fra Rhône-dalen blir satt til Stocks spesialkomponerte 5-retters meny denne vinterkvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne perlen finnes fortsatt noen få flasker igjen av
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Denne perlen finnes fortsatt noen få flasker igjen av

Men fortvil ikke om du kommer for sent, for fra samme solide produsent er det flere andre godbiter å fylle så vel glass som kjeller med.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her