Brennevin, likør og hetvin

Redaksjonen
04 September 2008 - 17:26

Den aller største brennevinsnyheten i september er en edel og svært rik Bache-cognac. Ellers byr en vellagret hvit portvin på et spennende alternativ til vanlig tawny.

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. september 2008. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Akevitt:

(86p)
Løitens Mild Gourmet til fisk og skalldyr
Arcus
Norge
57322 Vectura - kr 199,90 (50cl)
Basisutvalg (Test)
Farge og duft: Klar. Fin fruktig og ganske rik duft med noe sødme, tydelig appelsin- og sitrustoner og noe urter.
Smak: Bløtt anslag, mye sitrus, god fedme, skarp og god, mye sitrus og noe anis samt fin bitterhet fra sitrusskall. (UÅ)
Bruksområde: Skalldyr, røykelaks, gravet laks.
Vurdering: En god og frisk akevitt. (UÅ)
Laget av: 100% kornsprit, smaksuttrekk fra pomerans, koriander, hylleblomst, sitrus
Alkoholinnhold: 32,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret
Bestill her:

Cognac:

(94p)
Bache Gabrielsen Sérénité Très Vieille Grande Champagne
Bache-Gabrielsen
Frankrike - Cognac
15545 Vectura - kr 550,00 (70cl)
Basisutvalg (Test)
Vectura
Farge og duft: Brungyllen. Rik kompleks fatpreget duft med noe svisker, eksotisk trevirke,.
Smak: Fyldig anslag, rik og krydret og samtidig veldig elegant, flott frukt og flott friskhet, nydelig frukt i form av aprikos, fersken og appelsinskall helt ut i slutten, sitter imponerende lenge. (UÅ)
Bruksområde: Peiskos, etter et stort måltid.
Vurdering: En imponerende cognac. (UÅ)
Laget av: 90% Ugni Blanc, 10% Folle Blanc
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 35 års fatlagring
Bestill her:

(86p)
Domaine Castel-Sablons Fins Bois VS
Castel-Sablons
Frankrike - Cognac
80051 Vectura - kr 296,60 (70cl)
Basisutvalg (Grunnsortiment)
Cork Wines & Spirits
Farge og duft: Gullgul. Fin duft av aprikos, appelsin og litt fat.
Smak: Bløtt fruktig anslag, veldig god fruktighet, litt skarp i midten, god fedme og fint krydderpreg, fast og god finish. (UÅ)
Bruksområde: Drinker, lunsjcognac.
Vurdering: En frisk og behagelig cognac. (UÅ)
Laget av: 100% Ugni Blanc
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Min. 48 md. fatlagring
Bestill her:

(84p)
Erling Skakke V.S.O.P
Bonnin Père & Fils
Frankrike - Cognac
55224 Cuveco - kr 369,90 (70cl)
Basisutvalg (Test)
Farge og duft: Gullgul. Appelsinskall og tropisk frukt i duften.
Smak: Bløtt fyldig og fruktig anslag, krydret og varm, fet og ganske rik, mye fruktsødme i finishen. (UÅ)
Bruksområde: Drinker, etter et krydret måltid.
Vurdering: En veldig fruktig VSOP. (UÅ)
Laget av: 100% Ugni Blanc
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 8-10 års fatlagring
Bestill her:

Fruktvin:

(76p)
Fuhr Extra 2005
K.G. Puntervold
Norge
15552 Vectura - kr 138,90 (50cl)
Basisutvalg (Test)
K.G Puntervold
Farge og duft: Brunrød. Litt syltet frukt i duften.
Smak: Bløt enkelt anslag, ganske moden mangler friskhet, ok sødme, men litt daff. (2005)
Bruksområde: Alene.
Vurdering: Litt sliten. Knapt verd prisen. (2005)
Laget av: 35% rabarbra, 35% kirsebær, 30% solbær
Alkoholinnhold: 17,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fat- eller flaskemodnet
Bestill her:

Likør:

(86p)
Casoni Il Limone
Casoni
Italia
80105 Vectura - kr 159,30 (50cl)
Basisutvalg (Grunnsortiment)
A. Nordquist
Farge og duft: Uklar gulgrønn. Fint sitruspreget duft med masse sitron- og limeskall, både frisk og syltet sådan.
Smak: Fyldig anslag, god viskositet, fint bitt fra skall, litt syntetisk i midten, sitter godt med fine bittertoner i finishen. (UÅ)
Bruksområde: Til en espresso, over iskrem.
Vurdering: En god limoncello. (UÅ)
Laget av: Alkohol, aroma, sukker
Alkoholinnhold: 28,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret
Bestill her:

(84p)
Shannon's Irish Cream Liqueur
Niche Drinks Co. Ltd.
Nord-Irland
80106 Vectura - kr 144,60 (70cl)
Basisutvalg (Grunnsortiment)
Zarepta
Farge og duft: Lys brun. Innbydende søtlig fløte- og sjokoduft.
Smak: Bløtt fyldig anslag, godt sjokoladepreg, god sødme, men ikke overdrevet, mye sjoko og melkepreg mot slutten. (UÅ)
Bruksområde: On the rocks, i kalde og varme drinker.
Vurdering: En vellaget kremlikør. (UÅ)
Laget av: Krem, sprit, irsk single malt whiskey
Alkoholinnhold: 17,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Whiskey-andelen er fatlagret
Bestill her:

+ (78p)
Ga-JolOriginal Blå
Galle & Jessen A/S
Danmark
57108 Cuveco - kr 268,00 (70cl)
Basisutvalg (Test)
Interbrands Norge
Farge og duft: Brunlig. Masse lakrispastill i duften.
Smak: Fyldig og varm med masse mentol, litt mye, varm og kald på samme tid. (UÅ)
Bruksområde: Ja, si det.
Vurdering: Som å helle i seg en hel eske pastiller på en gang. For spesielt interesserte. Ingen usmak men bare for mye av alt. (UÅ)
Laget av: Vodka, sukker, rålakris, salt, aroma
Alkoholinnhold: 30,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret
Bestill her:

Portvin:

+ (89p)
Quinta Santa Eufêmia 10 Years Old White
Quinta de Santa Eufêmia
Portugal - Douro
49861 Vectura - kr 180,00 (50cl)
Basisutvalg (Test)
ProCura
Farge og duft: Gyllenbrun. Flott oksidert duft med svisker, rosinger, aprikos og nøtter.
Smak: Fyldig anslag, god rikdom, varm og rik med flott karakter, alkoholen er tydelig, men ikke ubehagelig, masse nøtter og svisker/rosiner i finishen. (UÅ)
Bruksområde: Nøttekaker, peiskos.
Vurdering: En veldig god hvit portvin. Meget godt kjøp. (UÅ)
Laget av: 45% Malvasia Fina, 35% Gouveio, 10% Rabigato, 10% Moscatel Galego
Alkoholinnhold: 19,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 10 års fatlagring (6 år i liggere á 8000 liter, deretter 4 år i fat á 550 liter), 2 md. fl.modning
Bestill her:

Rom:

÷ (82p)
Bacardi Oro
Bacardi & Comp.
Bermuda
32377 Vectura - kr 289,90 (70cl)
Basisutvalg (Test)
Bacardi-Martini
Farge og duft: Gullgul. Ok litt søtlig duft.
Smak: Bløtt anslag, en del sødme fra fatet, krydret men litt vel enkel, sitter noe. (UÅ)
Bruksområde: Drinker med tropiske elementer.
Vurdering: En grei brun rom. (UÅ)
Laget av: 100% melasse
Alkoholinnhold: 37,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Min. 24 md. fatlagring
Bestill her:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her