Burgund på spansk

Denne spanske hvitvinen er imponerende på flere måter.
Aase E. Jacobsen
10 Mars 2011 - 02:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Ossian 2010 (91406) er en unik vin. En spansk hvitvin som smaker som en vellaget burgunder på godt nivå er sjelden kost. Ikke er den laget av chardonnay heller, men derimot av verdejo. En drue som først i de siste årene har fått den oppmerksomheten den fortjener.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Økologisk
Men Ossian er ikke bare en verdejovin. Den henter nemlig sine verdejo-druer fra planter som er mellom 100 og mer enn 200 år gamle. Takket være det sandholdige jordsmonnet i Rueda kom aldri vinlusa hit. Og takket være lokale entusiaster som Ismael Gozalo som med sin dypt forankrete økologiske filosofi ønsker å vise verden hvilket potensial som ligger i disse urgamle plantene.

Burgundinspirert
Vi må heller ikke glemme Javier Zaccagnini som også står bak Aalto 2007 (91407) fra Aalto, en av Ribera del Dueros fremste bodegaer. De startet Ossian-prosjektet i 2005, med franske Pierre Milleman som vinmaker. Hans erfaring fra Burgund har altså satt klare preg på den endelige vinen.

Gjæringsprosessen som for øvrig kun utnytter naturgjær, foregår ikke uventet i fransk eik, både barrique og fat på 500 og 600 liter, hvorav 40 prosent nye. Og selvsagt fra de beste tønnemakerne. Vinen forblir i fatene i ni måneder.

Sist til å høste
Men råvaren er aller viktigst. De til sammen 30 hektar med vinmarker (15 egne, og 15 leide) ligger mellom 840 og 930 m.o.h. i nærheten av Nieva, et par mil nord for Segovia. Den store forskjellen mellom dag- og nattetemperatur er ideell for hvitvinsdruer. Dette forholdet forlenger vekstsesongen, og Rueda er blant de siste av vinområdene til å starte innhøstningen.

Verdejo-klonen som vokser i Nieva er en annen enn i det øvrige Rueda. Samtidig er det sandholdige mineralrike jordsmonnet på leirgrunn, som dominerer i Ossians vinmarker, ideelt for hvitvinsdruer. Enkelte parseller har skifer i grunnen og det setter et ekstra sterkt mineralpreg på den endelige vinen.

Bærer alkoholen godt
2008 er et ideelt hvitvinsår i Rueda siden våren var fuktig og sommeren veldig tørr, men med moderate temperaturer. Den fenoliske modningen i druene skjedde raskere enn dannelsen av sukker. Dette sørget for en ekstra sen innhøstning. Først fra 14. oktober var druene klare til å plukkes. Ossian 2008 holder 14 prosent alkohol men på grunn av den store konsentrasjonen og gode naturlige syren, er alkoholen godt integrert.
 
OBS! Ossian 2008 er på vei inn til lager og er klar for salg fredag 11. mars 2011.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her