Drikke
By på en Manhattan. Det gjør alltid solid inntrykk

By på en Manhattan. Det gjør alltid solid inntrykk

Hvem enn som oppfant denne fantastiske drinken, så gjorde han eller hun en sabla god jobb. Prøv denne vrien på oppskriften.
02 Januar 2015 - 13:00

Få Ukens drink som nyhetsbrev

Dersom vi ser tilbake på whiskeykulturen ved slutten av 1800-tallet, da denne drinken oppnådde stor popularitet, er det stor sannsynlighet for at den ble laget med rugwhiskey. Og det selv om det er langt mer vanlig å bruke bourbon som base i dag.

To ulike versjoner

Manhattan var faktisk den første drinken hvor vermut fikk en viktig rolle som ingrediens – og det kan vi være veldig glade for. I dens kjølvann har det nemlig kommet en mengde andre drinker bygget over samme lest, som martini, martinez, rob roy og negroni.

Se alle de spennende drinkene med vermut

Den beste ledetråden til drinkens opprinnelse kommer fra en historie skrevet ved begynnelsen av 1880-tallet av William Mulhall. Han jobbet som bartender ved det berømte utestedet Hoffmans House i 30 år. Han forteller at drinken ble oppfunnet av en mann kalt Black som holdt til på Broadway en gang rundt 1860.

Til ære for Churchills mor?

Ellers er denne historien kanskje den mest kjente, nemlig at den ble oppfunnet på Manhattan Club på en fest som ble holdt der i 1874 av sosietetskvinnen Jennie Jerome – bedre kjent som Winston Churchills mor.

Men siden hun var høygravid med Winston som for øvrig ble født 30. november samme år i England, er dette trolig mer en legende enn sannhet.

Foto: Julie H. Amundsen

Er du interessert i drinker og drinkoppskrifter? Nå kan du enkelt ta vare på alle dine oppskrifter hvis du bruker Mine sider og Bartender.

Her finner du Apéritifs Bartender med mange flotte drinkoppskrifter.

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase

Manhattan drinkoppskrift

Manhattan drinkoppskrift

Fremgangsmåte

  1. Hell ingrediensene over is i et røreglass og rør med en lang barskje i 20-30 sekunder.
  2. Hell over i et avkjølt martini- eller coupetteglass.
  3. Legg en bit appelsinskall eller et cocktailbær (maraschinobær) oppi.

Tips 1: Prøv å lage drinken med rugwhiskey dersom du bare har brukt bourbon og vice versa.

Tips 2: Test forskjellige vermuter. Antica har en veldig fyldig smak som tar mye plass fra whiskyen, mens Martini Rosso lar whiskeyen være mer i fokus.

Vermut: Antica Formula, Martini Rosso  eller Dolin Rouge

Rugwhiskey: Bulleit eller Rittenhouse

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Bli abonnent og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få ukens drink som nyhetsbrev 

Sendt inn av Chris Grøtvedt

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august
+
Tester

Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august

Loire og chenin er en kombinasjon som er vel så interessant som Burgund og chardonnay. For du får mye mer for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten
Dagens rett

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten

Med så mye deilig sopp og tyttebær i skogen tjuvstarter vi høstsesongen og serverer en viltgryte med en vri.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

I dag lager vi grillspyd av kveite og reker
Dagens rett

I dag lager vi grillspyd av kveite og reker

Grilling er moro når det varieres, og her kommer en litt uvanlig men spenstig kombinasjon av kveite, bacon, agurk og reker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Grønne drinker er en fryd for øye og gane - det gjelder også denne
Ukens drink
Green Tea Gin and Tonic

Grønne drinker er en fryd for øye og gane - det gjelder også denne

Det er det grønne japanske tepulveret matcha som gir farge til drinken, og med yuzu får den en enda mer japansk profil.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august
+
Tester

Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august

Loire og chenin er en kombinasjon som er vel så interessant som Burgund og chardonnay. For du får mye mer for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten
Dagens rett

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten

Med så mye deilig sopp og tyttebær i skogen tjuvstarter vi høstsesongen og serverer en viltgryte med en vri.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Pinot noir-perler med kjendissignatur
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir-perler med kjendissignatur

At disse vinene er så strålende, har med måten druene er dyrket på, opprinnelse og kompetansen bak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smak på soloppgangen i Libanon - eller opplev noe virkelig historisk
+
Ukens vin

Smak på soloppgangen i Libanon - eller opplev noe virkelig historisk

Det er nemlig navnet på denne roséen – og den unike hvitvinen den har følge med, er i en liga for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Mandag er wokdag - denne smaker både godt og er unnagjort på et kvarter
Dagens rett

Mandag er wokdag - denne smaker både godt og er unnagjort på et kvarter

En smakfull og rask wok med saftig kylling er en favoritt på middagsbordet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

I dag lager vi grillspyd av kveite og reker
Dagens rett

I dag lager vi grillspyd av kveite og reker

Grilling er moro når det varieres, og her kommer en litt uvanlig men spenstig kombinasjon av kveite, bacon, agurk og reker.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her