Drikke
By pÄ en Manhattan. Det gjÞr alltid solid inntrykk

By pÄ en Manhattan. Det gjÞr alltid solid inntrykk

Hvem enn som oppfant denne fantastiske drinken, sÄ gjorde han eller hun en sabla god jobb. PrÞv denne vrien pÄ oppskriften.
02 Januar 2015 - 13:00

FĂ„ Ukens drink som nyhetsbrev

Dersom vi ser tilbake pÄ whiskeykulturen ved slutten av 1800-tallet, da denne drinken oppnÄdde stor popularitet, er det stor sannsynlighet for at den ble laget med rugwhiskey. Og det selv om det er langt mer vanlig Ä bruke bourbon som base i dag.

To ulike versjoner

Manhattan var faktisk den fþrste drinken hvor vermut fikk en viktig rolle som ingrediens – og det kan vi vére veldig glade for. I dens kjþlvann har det nemlig kommet en mengde andre drinker bygget over samme lest, som martini, martinez, rob roy og negroni.

Se alle de spennende drinkene med vermut

Den beste ledetrÄden til drinkens opprinnelse kommer fra en historie skrevet ved begynnelsen av 1880-tallet av William Mulhall. Han jobbet som bartender ved det berÞmte utestedet Hoffmans House i 30 Är. Han forteller at drinken ble oppfunnet av en mann kalt Black som holdt til pÄ Broadway en gang rundt 1860.

Til ĂŠre for Churchills mor?

Ellers er denne historien kanskje den mest kjente, nemlig at den ble oppfunnet pĂ„ Manhattan Club pĂ„ en fest som ble holdt der i 1874 av sosietetskvinnen Jennie Jerome – bedre kjent som Winston Churchills mor.

Men siden hun var hÞygravid med Winston som for Þvrig ble fÞdt 30. november samme Är i England, er dette trolig mer en legende enn sannhet.

Foto: Julie H. Amundsen

Er du interessert i drinker og drinkoppskrifter? NÄ kan du enkelt ta vare pÄ alle dine oppskrifter hvis du bruker Mine sider og Bartender.

Her finner du Apéritifs Bartender med mange flotte drinkoppskrifter.

Her kan du sÞke i Apéritifs drinkbase

Manhattan drinkoppskrift

Manhattan drinkoppskrift

FremgangsmÄte

  1. Hell ingrediensene over is i et rĂžreglass og rĂžr med en lang barskje i 20-30 sekunder.
  2. Hell over i et avkjĂžlt martini- eller coupetteglass.
  3. Legg en bit appelsinskall eller et cocktailbĂŠr (maraschinobĂŠr) oppi.

Tips 1: PrĂžv Ă„ lage drinken med rugwhiskey dersom du bare har brukt bourbon og vice versa.

Tips 2: Test forskjellige vermuter. Antica har en veldig fyldig smak som tar mye plass fra whiskyen, mens Martini Rosso lar whiskeyen vĂŠre mer i fokus.

Vermut: Antica Formula, Martini Rosso  eller Dolin Rouge

Rugwhiskey: Bulleit eller Rittenhouse

Her kan du sÞke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Bli abonnent og oppnÄ store fordeler samtidig

Lag din egen personlige bartender enten ved Ă„ legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

FĂ„ ukens drink som nyhetsbrev 

Sendt inn av Chris GrĂžtvedt

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: FĂ„ polets beste kjĂžp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: FĂ„ polets beste kjĂžp sendt rett til din mobil

Du stÄr pÄ polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nÊr: Bestill vÄr sms-tjeneste og du fÄr tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede stÄr i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vÊrt sÄ god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vÊrt sÄ god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primÊrt bordeauxdruer og er riktig sÄ vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Årets 10 beste norske vinkart er kĂ„ret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slÄtt fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Barolo i 2021-Ärgang er for den tÄlmodige - men det er ogsÄ annet godt nytt pÄ spesialpolet i oktober
+
Tester

Barolo i 2021-Ärgang er for den tÄlmodige - men det er ogsÄ annet godt nytt pÄ spesialpolet i oktober

Her finner du bÄde Sassicaia, Biondi-Santi og Soldera Case Basse samt noen andre utenfor allfarvei-italienere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Festretten soyamarinert svinefilet med syltede rotgrÞnnsaker kan alle klare 
Dagens rett

Festretten soyamarinert svinefilet med syltede rotgrÞnnsaker kan alle klare 

Med denne asiatiskinspirerte oppskriften fÄr du en helt annen smaksopplevelse av svinefileten. Ikke er oppskriften vanskelig heller.

Les hele saken
Forsiden akkurat nÄ
Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vÊrt sÄ god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vÊrt sÄ god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primÊrt bordeauxdruer og er riktig sÄ vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 2

Årets 10 beste norske vinkart er kĂ„ret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slÄtt fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 3

Med denne fÄr du en solid smak av Nord-RhÎne for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne fÄr du en solid smak av Nord-RhÎne for en liten sum

Fra samme produsent kommer ogsÄ strÄlende utgaver fra de beste terroirene i Nord-RhÎne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 4

Knallpris for viner fra Napolis bakland
+
Ukens vin

Knallpris for viner fra Napolis bakland

BĂ„de den rĂžde og den hvite representerer veldig godt Campanias potensial – og ikke minst produsentens hĂ„ndlag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 5

MASTERCLASS BEINSPIRED: Baron De Ley
Matkurs og vinkurs
Masterclass BEINSPIRED

MASTERCLASS BEINSPIRED: Baron De Ley

PĂ„ BEINSPIRED 2026 har du mulighet til Ă„ smake 5 deilige spanske viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 6

Barolo i 2021-Ärgang er for den tÄlmodige - men det er ogsÄ annet godt nytt pÄ spesialpolet i oktober
+
Tester

Barolo i 2021-Ärgang er for den tÄlmodige - men det er ogsÄ annet godt nytt pÄ spesialpolet i oktober

Her finner du bÄde Sassicaia, Biondi-Santi og Soldera Case Basse samt noen andre utenfor allfarvei-italienere.

Les hele saken
FÄ ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver sÞndag fÄr du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene vÄre her