Chabliskrefter

Disse tre chablisene har mer kraft enn de fleste andre i sin kategori. Uten at de koster noe mer.
Aase E. Jacobsen
21 August 2008 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Chablisene fra Denis og Isabelle Pommier er imidlertid ikke de rimeligste, ei heller de dyreste. De gir likevel usedvanlig mye chabliskarakter for pengene. Paret som startet med to hektar i 1990 lager i dag vin fra 12 hektar fordelt på tre nivåer, fra petit chablis, via chablis til premier cru. Alle kjennetegnes av mye kraft.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Litt mer av alt
Den som skiller seg aller mest ut fra gjennomsnittet i Chablis er nok Pommier Petit Chablis 2005 (48913) som nærmest er mektig på grunn av mineralfedmen og den store munnfølelsen. Altså ingen aperitiffchablis, snarere en som bør dekanteres og serveres til enten lyst kjøtt eller smaksrik sjømat.

Pommier Chablis 2006 (48912) har litt større fasthet og bittelitt mer raffinement, men er ellers ganske lik den andre. Det er først når vi beveger oss over på premier cru at avstanden øker, og at Pommiers filosofi kommer fullt til uttrykk.

Trenger luft
Så hjelper det godt av Pommier Chablis 1er Cru Côte de Léchet 2005 (50510) er fra en mer klassisk chablisårgang. Mens 2006 ga en rikere vinstil med bløtere syre, hvilket gjør chablisene mer lettilgjengelige, er 2005 fastere og strammere samtidig som rikheten er tilstede.

Den bratte og steinete Côte de Léchet-vinmarken som ligger en knapp kilometer fra Pommiers vinkjeller, gir svært mineralske og syrefaste viner. Pommiers parsell er på en drøy hektar.  Siden den har god soleksponering, blir også frukten rik, og det merkes veldig godt i denne vinen. Som i øyeblikket er i yngste laget med sitt tette mineralpreg og store fasthet. Men en time i karaffel gjør underverker, og da spesielt om den serveres til rike retter med sjømat eller lyst kjøtt.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her