Godbiter i pollisten
Champagnetips til deg som har glemt at polet er stengt på nyttårsaften

Champagnetips til deg som har glemt at polet er stengt på nyttårsaften

Fortvil ikke, det er fullt mulig både å sikre seg virkelig gode bobler til årets siste store fest.
Aase E. Jacobsen
30 Desember 2015 - 12:00

Med André Clouet Silver Brut Nature er du garantert både en champagne av høy kvalitet og til en veldig gunstig pris.

Den er svært syrefrisk med fine små bobler og tydelig preg av råvaren pinot noir. Det betyr røde epler og blomster, god fasthet og lang ettersmak. En andel av vinen er gjæret i barriques fra sauternesprodusenten Doisy-Daëne, men det har verken gitt fatpreg eller sødme, bare ekstra karakter. Den derimot og som navnet antyder, knusktørr siden den ikke er tilsatt sukker ved omkorking.

Derfor er de tørreste champagnene best

En veldig god matvin når du trenger noe som renser godt opp – til foie gras, terrine, pate eller frityrstekt fingermat. Og en favoritt hos mange av landets beste restauranter. 

Lønner seg ikke å kjøpe i Strømstad

Denne champagnen er laget av et mindre familieeid champagnehus med tradisjoner tilbake til begynnelsen av 1800-tallet. Clouet-familien hadde før det vært skrivere for det franske kongehuset, og da de etablerte seg i Bouzy, i den beste delen av Montagne de Reims, skal Napoleon ha fått en forkjærlighet for vinen fra deres dype kalkkjellere. Likevel er den blant polets rimeligste champagner som heller ikke har økt særlig mye i pris. Den kostet 255 kroner i 2010.

Er du opptatt av å sammenligne priser med hva vin koster på andre siden av grensa, får du deg en liten overraskelse i dette tilfellet. Den er nemlig like billig som på «systemet» hvor du må ut med 319 SEK. I Sverige selges riktignok en annen og litt søtere André Clouet-cuvée til 279 SEK – den er svenskenes «favoritskumpa». Den har blå etikett, mens den knusktørre utgaven som altså er basisvare i Norge, har sølvgrå/svart etikett.

Alle Clouets champagner har altså forskjellige etikettfarger, og den med hvit etikett er i en klasse for seg. André Clouet Un jour de 1911 er en svært vellagret blanding av de til enhver tid tre beste årgangene fra Clouets kjeller. Druematerialet er alltid 100 prosent pinot noir og kilde er 10 av Clouets beste/eldste parseller i Bouzy som har grand cru-status for pinot noir. Denne unike champagnen er en hyllest til den lett gjenkjennelige Clouet-etiketten som kom til i 1911.  

Begrenset og nummerert

Med 1911-cuvéen prøver vinmaker Jean François Clouet å gjenskape stemningen fra Paris’ berømte vannhull fra før første verdenskrig – den gangen champagnen virkelig fløt.

Han lager derfor 1911 flasker årlig – jeg smakte nummer 441, omkorket for hånd den 21. november 2015 og tilsatt 1 prosent sukkerblanding. Alt ifølge dokumentet som følger hver flaske.

Denne «historiske» vinen finnes kun i tilleggsutvalget, så da er du avhengig av at ditt nærmeste polutsalg bestiller for deg. Den selges for øvrig til en forbløffende lav pris (kroner 495,90, varenr. 4170001) gitt vinens unike stil og svært begrensete mengde. I Sverige går den for 569 SEK, så heller ikke i dette tilfellet lønner harryturen seg.

Like forbløffende gunstig priset er også A.D. Coutelas Fut de Chene som fortsatt er polets aller beste champagnekjøp og tilgjengelig i de fleste polhyller.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt
+
Tester

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt

Noen av dem kan sågar tas med til en strand nær deg, i skyggen under en parasoll eller for å holde myggen unna på fjellhytta eller teltturen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på
Dagens rett

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på

Om du går for 100 prosent hjemmelaget, eller velger halvfabrikata for noen av elementene, er det tid og energi som avgjør.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken

Your session has expired. The page has been automatically refreshed to generate a new session.

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her