Cohiba tilbake til røttene

Da Columbus gjenoppdaget Amerika i 1492, var noe av det første han støtte på "indianere som drakk røyk". Det gjorde de ved hjelp av sigarblader, som spanjolene senere foredlet frem til dagens sigarer. Cohiba var Taino-indianernes ord for tobakk. Når cogna
Redaksjonen
05 Oktober 2001 - 11:00

Det måtte bare komme, en cognac med utgangspunkt i verdens kanskje mest kjente sigar, Cohiba, Castros svært begrensede stolthet gjennom mange år. Det var godbiten alle sigarkjennere kjente til, men ikke fikk tak i, med mindre du var statsdignitær eller diplomat eller noe annet Cuba ønsket å gjøre forretninger med.

Castros sigar
Cubanerne nektet lenge for dens eksistens, men etter flere tiårs "hemmelighold", ble Cohiba frigjort for kommersiell handel i 1982, og etablerte seg raskt som ett av verdens ledende sigarmerker. Ingen tvil om at det var og er en kvalitetssigar. Så bra at den er blitt verdens mest kopierte, men forholdet pris/kvalitet har opptatt mang en sigarrøyker. I løpet av disse årene har cubanske sigarbyråkrater åpenbart også fått med seg litt om merkevarebygging og markedsføring (det ryktes at de har et ukjent antall utvalgte "parti"-studenter ved anerkjente spanske businesskoler).

For det som begynte med caps, skjorter og annen enkel bekledning for mange av de mest kjente sigarmerkene, har nå gått over i den tunge livsstilsdivisjonen; cognac og parfyme. Montecristo parfyme for menn er helt OK, men lik veldig mange andre. Fyrstikkene til Cohiba og Montecristo brenner som andre fyrstikker. Og nå altså cognac, laget på lisens hos Bisquit. Her var imidlertid konkurrenten Davidoff først ut med sine to, VSOP og XO, begge produsert på lisens hos Hennessy.

"Cohiba Cognac Extra er det ultimate produktet fra sitt område", er Bisquits egen beskrivelse.

Nisjeprodukt for kjennere
- Vi ønsker å nå alle seriøse sigarelskere. Dette er et høykvalitetsprodukt som harmonerer perfekt med de beste sigarer. Den har sødmen og fylden som trengs, sier brand manager for Skandinavia og Baltikum i Renault Bisquit, Alain Ayrault. Renault Bisquit er igjen en del av vin- og spritgiganten Pernod Ricard.

Og cognacen var utmerket den, med nok sødme og punch til å takle, ja, en sterk havaneser. Cohiba Cognac er sterk, hele 43 prosent, og vil med sin utpris på 2350 til horeca og 2450 over disk, bli et nisjeprodukt for kjennere. Den består utelukkende av Grande Champagne, med vellagret vare fra 1945 og 50- årene, den eksakte fordelingen fikk vi ikke svar på. Men som alle vet, er det vi nordmenn ved siden av finnene som konsumerer mest cognac pr. hode. Derfor er det kanskje ikke så rart at Ayrault har sitt kontor i Helsinki.

- Det høres kanskje rart ut, men "nye" cognacer er ganske vanskelig å selge til folk. De fleste velger det de har hørt om tidligere. Det er ikke ofte jeg møter folk som virkelig har greie på cognac, slik mange nå har om vin. Men om flere hadde gjort en blindtest hjemme og sammenlignet ulike merker, tror jeg kvalitetscognacer som vår ville ha fått et mye større marked, sier han og fortsetter:

- Cognackonsumet på verdensbasis ligger fortsatt langt etter whisky totalt. De store husene vil fortsatt være store, og bli større. Problemet er ikke tilgangen på et bredt spekter av cognac, problemet er at folk ikke vet om det, sier Alain.

Foto: Stein Henningsen

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig
Dagens rett
Sitronmarinert kyllingfilet med vårgrønnsaker og saltkokte poteter

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig

Denne oppskriften på sitronmarinert kylling passer både når du har liten eller god tid. Sitron er en effektiv smaksforsterker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her