Dagens rett

Grillet hval med syltet potet, bakt sellerirot og rømmesaus

Hval er det beste du kan legge på grillen - i hvert fall med dette tilbehøret

Hval er det beste du kan legge på grillen - i hvert fall med dette tilbehøret

Det mørest tenkelige kjøttet med mer smak av villmark enn av hav, ja, det er årets hvalkjøtt.
11 Juli 2020 - 01:00

Hvalfangstsesongen er avsluttet, men kjøttet er fortsatt tilgjengelig og mørt som bare hvalkjøtt kan bli. Derfor trenger det ikke særlig mye bearbeiding før det grilles raskt, salt og pepper duger lenge, så kan du bruke tid på tilbehøret. Som i denne oppskriften signert en som kan sin hval, nemlig Gunnar Jensen fra Mathallen i Tromsø, kaptein på Kokkelandslaget for juniorer og Årets kjøkkensjef i 2018. 

Grillet hval med syltet potet, bakt sellerirot og rømmesaus

Grillet hval med syltet potet, bakt sellerirot og rømmesaus

Fremgangsmåte

  1. Bakt sellerirot:
    Start med å bake selleriroten. Skjær skallet av roten og ha den på plastfolie, drypp over 1 ss med god olivenolje og en god klype salt. Pakk den godt inn i folien og sett den i stekeovnen på 180 grader i 1,5 – 2 timer – dette kommer an på størrelsen på sellerien.
  2. Den er ferdig når du kan stikke en nål eller en liten kniv i riten uten at du kjenner motstand. La avkjøle noe før servering. Denne kan også lages i forveien. Så deler man den i biter og varmer opp i stekoven ved servering.
  3. Syltet potet:
    Kok gode små poteter møre i lettsaltet vann. Avkjøl og del potetene i to. 
  4. Kok opp vann, sukker, eddik og krydder. Hell dette over potetene og la de sylte minimum 2 timer. Dette kan med fordel lages dagen i forveien. Holder seg godt på kjøl en ukes tid.
  5. Rømmesaus:
    Ha melk, rømme og salt i en kasserolle og kok opp. Bruk en stavmixer til å blende sausen glass. Ved servering vend inn oljen eller ramsløken. 

Tips:
Du kan bruke 50 gram fersk eller fryst finhakket ramsløk i stedet. Alternativt 0,5 ss tørket ramsløk. Annen type løkolje, gressløk eller seiersløk, fungerer også fint.

  1. Grillet hval:
    Beregn 180-200 g hvalkjøtt per person skjært i ca 2-3 cm tykke skiver.
    Solsikkeolje til steking.
  2. Varm grillen, grillpanne eller en stekepanne. Ha i solsikkeolje og stek hvalbiffen ca 1,5-2 minutter på hver side. Hvil kjøttet ca 4-5 minutter før servering.

Her finner du mange deilige retter med hval

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Norsk hval

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils
Matkurs og vinkurs
Masterclass BEINSPIRED

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils

På BEINSPIRED 2026 kan du få smake 5 flotte franske viner. Her er det begrenset antall plasser, så sikre deg dine billetter nå!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her