Dagens rett

Utbenet lammelår med byggrynsalat og myntepesto

Med et så smaksrikt lammelår blir det fest
Foto: (Matprat/Synøve Dreyer)

Med et så smaksrikt lammelår blir det fest

Velger du denne oppskriften til søndagsmiddagen, får du trampeklapp.
10 Mars 2018 - 01:05

Det er mange spennende ingredienser i denne ukens søndagsmiddag. Den er litt tidkrevende, men ikke vanskelig. Den største utfordringen er nok selve utbeningen. Det er derfor lurt å bestille ferdig utbenet lammelår i kjøttdisken eller hos slakteren, hvis du ikke har lyst å prøve deg selv.

Eller prøv en av de andre oppskriftene med lammelår

Du kan selvfølgelig velge andre grønnsaker enn bakte neper og rødbeter til byggrynsalaten, for eksempel squash og løk. En runde i stekepannen først gir den gode, runde smaken. 

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Utbenet lammelår med byggrynsalat og myntepesto

Utbenet lammelår med byggrynsalat og myntepesto

Fremgangsmåte

Byggrynsalat:
Kok byggryn etter anvisning på pakken og avkjøl.

Dekk en ildfast form med havsalt og legg neper og rødbeter oppå. Dekk godt med aluminiumsfolie og bak i ovnen på 220 grader i ca. 1 time, til de er møre.

Avkjøl, skrell og del i biter.

Bland byggryn, mynte, spinat, neper og rødbeter.

OBS! Rødbetene kan avgi farge, så bland salaten rett før servering.

Ha over olje og sitronsaft, smak til med salt og pepper.

Myntepesto:
Ha i alle ingrediensene til myntepesto, utenom olje, i en kjøkkenmaskin og kjør til en fin masse. Spe med olivenolje til ønsket konsistens.

Gni innsiden av lammelåret med myntepesto. Rull kjøttet stramt sammen og bind det opp med en hyssing.

Brun steken på alle sider i en stekepanne med litt olje og legg den over i en stor ildfast gryte med lokk. Ha i ingefær, hvitløk, chili og stjerneanis.

Rør sammen sukker, kraft, hoisinsaus og five spice-krydder i en bolle. Ha blandingen over steken.

Sett gryten i ovn på 180 grader i 2 timer. Snu steken et par ganger underveis.

Ta lammesteken ut av gryten.

La den hvile i minst ti minutter, skjær i skiver.

Serveres med myntepesto og byggrynsalat.

Tips: Bland gjerne ditt eget five spice-krydder: bland kanelstang, stjerneanis, nellikspiker, fennikelfrø og sichuanpepper. Støtes i en morter eller males i krydderkvern.

Her kan du se hvilke deler av lammet som passer til hvilke retter

Mange herlige oppskrifter med lam

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fyll kyllingfileten med godsaker
Dagens rett
Kyllingfilet fylt med krydder og ost

Fyll kyllingfileten med godsaker

Gjør kyllingfileten sommerlekker med sesongens friske grønnsaker. Med denne oppskriften og drikkeforslaget er du på sikker grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her