Dagens rett

Torsk med puylinser, bacon, rotgrønnsaker og portersaus

Rester av juleølet? Lag denne supre sausen til torsken
Foto: (Julie H. Amundsen)

Rester av juleølet? Lag denne supre sausen til torsken

Om du ikke har øl av typen porter, fungerer juleøl veldig godt til torsken, både i sausen og i glasset.
Aase E. Jacobsen
30 Desember 2018 - 10:00

Øl i maten er stadig mer populært, og ikke minst fungerer et øl med dempet humleinnslag (les bitterhet) veldig godt i en fyldig saus. Denne oppskriften har jeg fått av Yngve Martinsen, tidligere kjøkkensjef på Grünerløkka Brygghus i Oslo.

Har du en oppskrift du vil dele, send den inn da, vel

En kombinasjon som ga meg en veldig god førjulsopplevelse, og ikke minst holder den lenge over jul. Den er dessuten en fin måte å få brukt opp rester av juleølet, om du ikke har klart å drikke det opp ennå.  

Velger du porter, finner du noen her, men du må ikke gå på polet. Også velassorterte dagligvarebutikker har porter i hyllene.

Denne og mange andre oppskrifter kan du legge inn i din egen oppskriftsamling - les mer her

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Torsk med puylinser, bacon, rotgrønnsaker og portersaus

Torsk med puylinser, bacon, rotgrønnsaker og portersaus

Fremgangsmåte

Torsk:
Mariner biter av torsk delt i 160-180 g porsjonsstykker med salt, pepper og litt sitron. Bak i ovnen på 200oC i 10 minutter med litt olje og smør.

Portersaus:
Om du ikke har demiglace, bruker du oksekraft, som kokes inn til halv mengde.

Start med å lage en karamell av sukkeret, før du har i porter og demiglace. Kok inn til det tykner. Vær forsiktig da dette lett kan bli brent. Du kan også bytte ut demiglace med buljongterninger, men da må du belage deg på å bruke litt maisenna eller potetmel like før servering for å få ønsket konsistens.

Sausen bør reduseres til cirka halvparten før du smaker til med salt og eventuelt annet, som urter hvis ønskelig. 

Linser:
Her bruker jeg cirka halvparten linser og halvparten grønnsaker. Du kan velge selv hvilke grønnsaker du har i, men jeg anbefaler smaksrike rotgrønnsaker som sellerirot, pastinakk, gulrot og litt rødløk og hvitløk.

Kok linsene 10-15 minutter først, sil av vannet for å ta bort fargen fra vannet, så ser det mer delikat ut.

Bland så sammen linsene, grønnsakene kuttet i små terninger, litt oksekraft og et par spiseskjeer av sausen. Kok i 5 minutter og smak til med salt og pepper. 

Tom for torskeideer? Her er de beste oppskriftene

Her finner du mange flere oppskrifter med skrei og torsk

Her finner du mange oppskrifter med torsk

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Yngve Martinsen

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glad i musserende vin? Smak forskjellene og finn din favoritt!
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking lørdager kl. 14.30 i Oslo

Glad i musserende vin? Smak forskjellene og finn din favoritt!

Er du nysgjerrig på hva som faktisk er forskjellen på musserende viner? Denne ettermiddagen får du muligheten til å smake 6 ulike musserende viner. En perfekt vinsmaking for vennegjengen!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her