Dagens rett

Torsk med puylinser, bacon, rotgrønnsaker og portersaus

Rester av juleølet? Lag denne supre sausen til torsken
Foto: (Julie H. Amundsen)

Rester av juleølet? Lag denne supre sausen til torsken

Om du ikke har øl av typen porter, fungerer juleøl veldig godt til torsken, både i sausen og i glasset.
Aase E. Jacobsen
30 Desember 2018 - 10:00

Øl i maten er stadig mer populært, og ikke minst fungerer et øl med dempet humleinnslag (les bitterhet) veldig godt i en fyldig saus. Denne oppskriften har jeg fått av Yngve Martinsen, tidligere kjøkkensjef på Grünerløkka Brygghus i Oslo.

Har du en oppskrift du vil dele, send den inn da, vel

En kombinasjon som ga meg en veldig god førjulsopplevelse, og ikke minst holder den lenge over jul. Den er dessuten en fin måte å få brukt opp rester av juleølet, om du ikke har klart å drikke det opp ennå.  

Velger du porter, finner du noen her, men du må ikke gå på polet. Også velassorterte dagligvarebutikker har porter i hyllene.

Denne og mange andre oppskrifter kan du legge inn i din egen oppskriftsamling - les mer her

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Torsk med puylinser, bacon, rotgrønnsaker og portersaus

Torsk med puylinser, bacon, rotgrønnsaker og portersaus

Fremgangsmåte

Torsk:
Mariner biter av torsk delt i 160-180 g porsjonsstykker med salt, pepper og litt sitron. Bak i ovnen på 200oC i 10 minutter med litt olje og smør.

Portersaus:
Om du ikke har demiglace, bruker du oksekraft, som kokes inn til halv mengde.

Start med å lage en karamell av sukkeret, før du har i porter og demiglace. Kok inn til det tykner. Vær forsiktig da dette lett kan bli brent. Du kan også bytte ut demiglace med buljongterninger, men da må du belage deg på å bruke litt maisenna eller potetmel like før servering for å få ønsket konsistens.

Sausen bør reduseres til cirka halvparten før du smaker til med salt og eventuelt annet, som urter hvis ønskelig. 

Linser:
Her bruker jeg cirka halvparten linser og halvparten grønnsaker. Du kan velge selv hvilke grønnsaker du har i, men jeg anbefaler smaksrike rotgrønnsaker som sellerirot, pastinakk, gulrot og litt rødløk og hvitløk.

Kok linsene 10-15 minutter først, sil av vannet for å ta bort fargen fra vannet, så ser det mer delikat ut.

Bland så sammen linsene, grønnsakene kuttet i små terninger, litt oksekraft og et par spiseskjeer av sausen. Kok i 5 minutter og smak til med salt og pepper. 

Tom for torskeideer? Her er de beste oppskriftene

Her finner du mange flere oppskrifter med skrei og torsk

Her finner du mange oppskrifter med torsk

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Yngve Martinsen

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag disse saftige og superenkle lammebollene til ukas avslutninger
Dagens rett

Lag disse saftige og superenkle lammebollene til ukas avslutninger

Disse kjøttbollene gjør stor lykke på tapasbordet og er enkle å frakte med seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her