Dagens rett

Torsk med puylinser, bacon, rotgrønnsaker og portersaus

Rester av juleølet? Lag denne supre sausen til torsken
Foto: (Julie H. Amundsen)

Rester av juleølet? Lag denne supre sausen til torsken

Om du ikke har øl av typen porter, fungerer juleøl veldig godt til torsken, både i sausen og i glasset.
Aase E. Jacobsen
30 Desember 2018 - 10:00

Øl i maten er stadig mer populært, og ikke minst fungerer et øl med dempet humleinnslag (les bitterhet) veldig godt i en fyldig saus. Denne oppskriften har jeg fått av Yngve Martinsen, tidligere kjøkkensjef på Grünerløkka Brygghus i Oslo.

Har du en oppskrift du vil dele, send den inn da, vel

En kombinasjon som ga meg en veldig god førjulsopplevelse, og ikke minst holder den lenge over jul. Den er dessuten en fin måte å få brukt opp rester av juleølet, om du ikke har klart å drikke det opp ennå.  

Velger du porter, finner du noen her, men du må ikke gå på polet. Også velassorterte dagligvarebutikker har porter i hyllene.

Denne og mange andre oppskrifter kan du legge inn i din egen oppskriftsamling - les mer her

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Torsk med puylinser, bacon, rotgrønnsaker og portersaus

Torsk med puylinser, bacon, rotgrønnsaker og portersaus

Fremgangsmåte

Torsk:
Mariner biter av torsk delt i 160-180 g porsjonsstykker med salt, pepper og litt sitron. Bak i ovnen på 200oC i 10 minutter med litt olje og smør.

Portersaus:
Om du ikke har demiglace, bruker du oksekraft, som kokes inn til halv mengde.

Start med å lage en karamell av sukkeret, før du har i porter og demiglace. Kok inn til det tykner. Vær forsiktig da dette lett kan bli brent. Du kan også bytte ut demiglace med buljongterninger, men da må du belage deg på å bruke litt maisenna eller potetmel like før servering for å få ønsket konsistens.

Sausen bør reduseres til cirka halvparten før du smaker til med salt og eventuelt annet, som urter hvis ønskelig. 

Linser:
Her bruker jeg cirka halvparten linser og halvparten grønnsaker. Du kan velge selv hvilke grønnsaker du har i, men jeg anbefaler smaksrike rotgrønnsaker som sellerirot, pastinakk, gulrot og litt rødløk og hvitløk.

Kok linsene 10-15 minutter først, sil av vannet for å ta bort fargen fra vannet, så ser det mer delikat ut.

Bland så sammen linsene, grønnsakene kuttet i små terninger, litt oksekraft og et par spiseskjeer av sausen. Kok i 5 minutter og smak til med salt og pepper. 

Tom for torskeideer? Her er de beste oppskriftene

Her finner du mange flere oppskrifter med skrei og torsk

Her finner du mange oppskrifter med torsk

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Yngve Martinsen

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette drikker du til and
Tester

Dette drikker du til and

Andevennlige drikkevarer finner du innen alle kategorier og prisklasser. Her har du en rekke forslag som kan kalles allroundere når det er and på menyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her